Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 2285
Mărime: 23.74KB (arhivat)
Publicat de: Vera-Julieta Petrea
Puncte necesare: 11
Facultatea de Marketing, an 3 - ASE -cercetari de marketing-

Extras din proiect

- Trei branduri internationale, Knorr, Maggi si Gallina Blanca, isi disputa piata romaneasca de supe/ciorbe deshidratate

- Oferta din comert este diversificata si permanent imbogatita, atat in cazul produselor standard – care necesita cateva minute de fierbere –, cat si a celor instant. Nivelul consumului anual de supe si ciorbe este foarte ridicat in Romania – 84 de litri/cap de locuitor, fiind al doilea in Europa, dupa Portugalia.

- In ultimul timp, o anumita categorie de consumatori incepe sa tina cont, din ce in ce mai mult, de oferta de supe deshidratate din comert. Nu este vorba doar de persoanele singure, ci si de femeile active, cu sau fara copii, pentru care timpul conteaza foarte mult, ceea ce le determina sa se orienteze spre produse care sa le ajute in bucatarie.

- Oferta producatorilor tine cont, printre altele, si de particularitatile specifice de consum in diverse tari. Un exemplu in acest sens este ciorba de burta, de la Gallina Blanca sau Knorr, piata de desfacere pentru aceste produse fiind compusa din Romania, Bulgaria si Turcia. Prin comparatie, supa de pui cu fidea, supa de vita, supa crema de ciuperci etc. sunt retete internationale, pe care atat Knorr, cat si Gallina Blanca sau Maggi le au in portofoliu.

Stabilirea scopului cercetarii – Identificarea obiectivelor

- In Romania, supele deshidratate au o utilizare mai restransa, fiind privite de catre consumator ca substitut pentru cele gatite traditional, intr-un numar limitat de cazuri: cand se grabesc, cand nu au timp si cauta o solutie practica. Consumul este inca scazut (0,6 litri/cap de locuitor/an), dar in ultimii ani a inregistrat o crestere constanta

- Piata supelor deshidratate are o dinamica accentuata, volumul vanzarilor crescand in ultimele 12 luni cu 21%, conform datelor raportate de MEMRB

- Asadar, principala dificultate intampinata pe piata locala de catre producatori este obiceiul - greu de schimbat ! - al romanilor de a gati in mod traditional. Este de asteptat, totusi, ca o parte din hrana de la serviciu sa fie acoperita de supele instant si, ca urmare, piata sa creasca usor in viitorul apropiat.

Elaborarea ipotezelor

- consumatorul de supe si ciorbe la plic este:

* o persoana dinamica

* din mediul urban – in special orase mari

* cu un venit si un statut social mediu si ridicat

* provine, in general, din gospodarii compuse din unul sau doi membri.

Estimarea prealabila a valorii informationale obtinute

- In faza preliminara, dupa ce a fost identificata problema de marketing si au fost definite clar scopul, obiectivele si ipotezele observarii, este necesara stabilirea valorii informatiilor ce vor fi obtinute ca urmare a desfasurarii procesului de observare .

Aceasta etapa are ca scop oferirea de raspunsuri la intrebarile:

- Merita sa desfasuram observarea?

- Analizand scopul, obiectivele si ipotezele observarii ajungem la concluzia ca desfasurarea observarii ce are ca scop determinarea comportamentului efectiv al consumatorilor merita a fi desfasurata. Informatiile vor fi culese la fata locului si vor fi reale, astfel vom putea compara aceste informatii cu cele existente.

- Valoare deciziei bazate pe informatiile de marketing este mai mare decat valoarea deciziei fundamentate doar pe informatiile existente?

- Consideram ca informatiile obtinute la fata locului au o relevata mai mare decat informatiile existente si un grad de noutate.

- In concluzie demararea unei observari este necesara, iar valoarea informatiilor va fi reala.

Selectarea modalitatii de culegere

- Modalitatea de culegere a informatiilor este observarea, deoarece vom putea afla comportamentul efectiv al cumparatorilor fara a ii influenta in orice fel.

Stabilirea sursei de unde se culeg informatile

- In ceea ce priveste tipologia surselor de informatii criteriul dupa care am ales sursa de informatii este identitatea individului, iar sursa principala este individul.

- Observarea noastra se va baza pe informatiile ce vor fi obtinute prin studierea indeaproape a comportamentului de cumparare al individului.

- Sursa prima: informatiile vor fi culese din Hypermarket-ul Carrefour Orhideea, unde vom studia comportamenul de cumparare a 20 persoane.

- Sursa secundara: In 20% din gospodariile urbane se consuma supe la plic, rezulta din studiul TGI Romania, efectuat de Mecury Research. In cele mai multe dintre acestea (58%), se consuma cel mai des supe deshidratate care se prepara in cateva minute, prin fierbere, iar in 28% se recurge la varianta instant a acestora. In consumul gospodariilor formate din maximum trei persoane, aceste alimente se regasesc intr-o masura mai mare. Supele instant, de exemplu, sunt preferate mai degraba de persoanele care locuiesc singure (36%).

Hypermarketul Carrefour

Al doilea distribuitor al planetei, dupa americanul Wal-Mart Stores, si numarul 1 in Europa, Carrefour foloseste aproape 400.000 de colaboratori si satisface de 40 de ani, ca partener al vietii cotidiene, milioane de clienti. Dupa ce a fuzionat cu Promodes in 1999, gigantul, condus Daniel Bernard, a devenit de trei ori lider planetar: grupul este prezent in 30 de tari si realizeaza 49% din vanzari (68,7 miliarde EUR cifra de afaceri in 2002) in afara Frantei; poseda cel mai mare numar de hypermarketuri din lume (779), frecventate zilnic de 7,5 milioane de clienti; in al treilea rand, este primul distribuitor agroalimentar al planetei.

Preview document

Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant - Pagina 1
Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant - Pagina 2
Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant - Pagina 3
Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant - Pagina 4
Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant - Pagina 5
Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant - Pagina 6
Obiceiurilor de cumpărare pentru supele instant - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • proiect cercetari.doc
  • proiect cercetari mark.ppt

Alții au mai descărcat și

Marketing - șosete

Partea I – PIAŢA Introducere Facem parte din departamentul de marketing al firmei S.C. Buburuza S.R.L., înfiinţată în anul 2010, având ca obiect...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Raport de țară - Polonia

I. Prezentarea pe scurt a tarii Pe harta, Polonia (Polska) (denumita oficial Republica Polonia si varianta poloneza Rzeczpospolita Polska)...

Mediul Cultural al Poloniei

INTRODUCERE Polonia nu ar trebui subestimată. Mai mare decât Italia sau Marea Britanie, suprafaţa sa este cât a Olandei, Belgiei, Danemarcei,...

Ai nevoie de altceva?