Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2169
Mărime: 133.76KB (arhivat)
Publicat de: Dan-Ioan Pricop
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Rosca
proiect la ASE, Fac Economie, b2b, producatori de iaurturi

Extras din proiect

Cum se prepara iaurtul

Iaurtul este originar din Bulgaria, tara unde numarul de batrani centenari este foarte ridicat. Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperita absolut din intamplare.

Iaurtul se prepara din lapte de vaca, capra sau oaie, in care sunt incorporati cei doi fermenti lactici: Streptococcus thermophilus si Thermobacterium bulgaricus, care vor transforma, fiecare separat, o parte din lactoza in acid lactic. Actiunea celor doua bacterii este optima la temperaturi de 40-50 grade Celsius. Atunci cand iaurtul este suficient de fermentat, este suficient sa fie transportat la rece (4 grade C), pentru ca actiunea bacteriilor sa fie oprita.

Dupa aceea, iaurtul poate fi conservat timp de o luna de la fabricarea lui. In general iaurtul existent in comert contine mai mult lactobaciluss, bacterie ce da iaurtului un gust ceva mai acrisor.

II Analiza ofertei

1. Analiza principalilor ofertanti

Piata este dominate de cinci mari producatori: Danone, Friesland, Tnuva, Campina, Albalact. Piata produselor lactate a crescut in 2009 cu aproximativ 5%, potrivit estimarilor APRIL.

Albalact: Compania Albalact - Alba Iulia este unul dintre primii cinci producatori de lapte si produse lactate din Romania. Infiintata in anul 1971 si transformata in societate comerciala pe actiuni in 1990, Albalact a fost privatizata in 1999. Compania Albalact are peste 500 de angajati si peste 6.000 de actionari.

De asemenea, in primul trimestru al anului 2010, Albalact a inregistrat o cifra de afaceri cu 4,44% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, ajungand la 64,4 mil. lei, fata de 61,6 mil. lei in 2009. Profitul a crescut si el de 2,2 ori (cu 121%) pana la 4,61 mil. lei. Potrivit datelor MEMRB ianuarie-decembrie 2009, Zuzu ocupa primul loc pe piata laptelui pasteurizat cu 29% cota de piata in volum, iar Fulga este numarul 2 pe piata laptelui UHT cu 19,5% cota de piata in volum.

Albalact, al patrulea jucător local de pe segmentul lactate, a raportat afaceri în creştere cu 25,2% în primele nouă luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2008, până la 167,8 mil. lei (39,7 mil. euro), pe fondul corelării strategiei companiei cu evoluţia pieţei, care a avut o creştere uşoară, de până în 5%, potrivit reprezentanţilor companiei.

Demarata in Mai 2006, noua fabrica ALBALACT SA din Oiejdea, deschisa in Septembrie 2007, este una dintre cele mai moderne si mari fabrici din Sud-Estul Europei cu o capacitate instalata a fabricii de 200.000 litri de lapte zilnic. Beneficiind de o tehnologie de ultima ora, intregul sistem de procesare - tancuri, pasteurizatoare, sterilizatoare, preparare iaurt - este complet automatizat. Sistemul de procesare si de control a fost livrat de compania Tetrapak, lider mondial in domeniu.

Tancurile de stocare cu o capacitate totala de 210 tone de lapte, sunt prevazute cu dispozitive de spalare automate, sonde de temperatura si sonde de nivel, precum si cu sisteme de alarma, sisteme care evita depasirea capacitatii maxime de stocare a fiecaruia.

Instalatia de pasteurizare este compusa dintr-un pasteurizator de lapte cu o capacitate de 20.000 litri pe ora fiind prevazuta cu senzori si sistem de control.

Hala de productie iaurt poate produce peste 60 tone de iaurt/zi, fiind prevazuta cu instalatii de producere a aerului steril evitandu-se astfel infectarea produsului cu germeni. In intreaga incapere se pompeaza aer filtrat prin filtre Hepa ce elimina posibilitatea patrunderii particulelor de praf in incinta respectiva.

Sterilizatoarele de lapte sunt folosite la prepararea laptelui UHT, aceste echipamente de ultima generatie permitand procesarea unei game largi de produse: apa, lapte, suc, iaurt etc. Spalarea si dezinfectarea echipamentelor de procesare se realizeaza cu ajutorul Statiei CIP echipata cu doua unitati de spalare ce nu permit ca solutiile de spalare contaminate de laptele crud sa ajunga in zona laptelui pasteurizat.

Pentru a se asigura un proces de productie fara intreruperi si fara probleme exista doua statii de control dotate cu 6 calculatoare de mare putere care gestioneaza si supervizeaza intregul procesul de productie generand liste de productie, rapoarte de productie si rapoarte de spalari.

De asemenea, fabrica este dotata cu masini de ambalat produse UHT de ultima generatie livrate tot de compania suedeza Tetrapak. Pe langa capacitatea mare de productie, avantajul acestui tip de masina este acela ca permite schimbarea formei de pachet relativ repede, oferind o mai mare diversificare in productie. Sistemul de ambalare este foarte inovator, complet automatizat, echipat cu unitate de spalare si dispozitiv de comanda si control.

Si aici, ca si in camerele de preparare iaurt este o atmosfera controlata alimentata cu aer filtrat, astfel incat sa nu se permita accesul impuritatilor, prafului si a germenilor in zona de productie. Din momentul in care laptele intra in sterilizator, acesta nu mai are contact cu aerul decat in momentul in care consumatorul desface cutia de lapte acasa.

In acest mod, printr-un control extrem de riguros al parametrilor de procesare si al celor de ambalare putem sa dam un termen de valabilitate de 6 luni la lapte fara a folosi absolut nici un fel de conservant sau alte substante chimice.

Fabrica este prevazuta cu masini denumite Tetra Top care sunt cele mai mari masini dezvoltate de Tetrapak pentru ambalarea produselor proaspete. Masinile sunt echipate cu senzori care verifica si controleaza permanent sistemele de actionare si ambalare ale masinii. Sunt atat de performante incat pot detecta daca pachetele au erori mari, precum si daca sunt pachete rasturnate

Preview document

Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 1
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 2
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 3
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 4
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 5
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 6
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 7
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 8
Piața B2B a iaurturilor studiu de caz - Albalact - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Piata B2B a Iaurturilor Studiu de Caz - Albalact.doc

Alții au mai descărcat și

Program de Marketing și Cercetare de Marketing - Napolact

1.1 Istoricul firmei În inima Transilvaniei de mai mult de un secol, Napolact continuă tradiţia în procesarea laptelui începuta în atelierul Vlad,...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?