Piața laptelui

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5116
Mărime: 30.96KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING

Extras din proiect

Cu siguranta stii ca laptele si produsele lactate sunt importante intr-un regim alimentar corespunzator.Insa nu stii de ce este considerat laptele atat de important pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Calciul si fosforul contribuie decisiv la cresterea si mentinerea sanatatii sistemului osos, la buna functionare a musculaturii si a transmiterii impulsurilor nervoase.Actiunea acestora este benefica atat pentru copii (previne rahitismul si intarzierea apritiei dintilor), cat si pentru adulti, prevenind aparitia osteoporozei.

Proteinele : aflate intr-un raport optim in lapte si produse lactate au un rol crescut in dezvoltarea copiilor si asigurarea unui bilant azotat echilibrat la adulti pastrand o stare buna a sanatatii .

Laptele procesat si produsele lactate reprezinta principala sursa de calciu a organismului, un continut mai mare de calciu (120-130mg/100g) fiind in lapte si 200-900mg/100g in branzeturi.

Un avantaj suplimentar il reprezinta al calciului din lactate il reprezinta existenta unor conditii favorabile absorbtiei si asimilarii si anume :

- raport optim calciu/fosfor in lapte : 125/100 mg ;

- lipsa unor factori de insolubilizare a calciului.

Laptele este o sursa foarte importanta de vitamine pentru organism, continand majoritatea vitaminelor vitale pentru orgnism.Vitmina A si Vitamin E sunt prezente in cntitati mai mari in produsele lactate grse :smantana, unt,branzeturi grase.Lactatele au un continut ridicat in vitminele hidrosolubile sin grupul B : B1, B2, B6, B12 si Vitamina PP.

Grasimile din lapte sunt o sursa bogata in lecitine, facilitand digestia si absorbtia lor in orgnism.

Digestibilitatea usoara a produselor lactate cu continut mediu sau redus de grasimi, recomanda consumul acestora in multe afectiuni ale aparatului digestiv : gastrite, ulcere gastroduodenale, colite de putrefactie, pancreatire cronice.

Furnizand energia necesara exercitiilor ce presupun un efort fizic prelungit, 3 pahare de lapte iti asigura 50% din necesarul zilnic de proteine al organismului tau.

Daca tii cont ca in produsele lactate gasesti si complexul de vitamine B, cu un rol important in prevenirea oboselii si starii de nervozitate, vei intelege de ce laptele este numit si «bautura sportivilor».

Cu toate acestea, nu orice produs lactat pe care il gasesti pe piata respecta standardele de igiena acceptate.

In ciuda faptului ca este considerat impropriu «mai sanatos», laptele neprelucrat si vandut in strada sau la tarabele din piata reprezinta o reala sursa de imbolnavire.

Lactatele neprelucrate industrial si necontrolate sanitar-veterinar pot aduce cu ele boli grave, precum tuberculoza sau febra aftoasa.

Singura modalitate de evitare a pericolului de imbolnavire este prelucrarea industriala a lactatelor, proces care asigura distrugere tuturor microbilor, fara a afecta caliatile nutritive de baza ale laptelui.

Prin prelucarea industriala, laptele si produsele lacatate nu isi pierd nici unul din constituentii sai, ci dimpotriva creste calitatea igienico-sanitara si valoarea nutritiva a laptelui procesat si a produselor lactate de pe piata libera taraneasca.

Componentele cele mai importante din punct de vedere nutritiv pe care le gasim in lactatele procesate industrial sunt :

-trei pahare de lapte pe zi reprezinta cea mai delicioasa modalitate de a-ti asigura pana la 90% din necesarul zilnic de calciu si vitamine de care are nevoie organismul tau.De aceea laptele este considerat cel mai complex si mai natural cocktail din cate exista, gustul sau inconfundabil fiind dublat de beneficii majore pe care acesta le aduce in dezvoltarea si mentinerea unui corp sanatos si puternic.Usurinta cu care este asimilat il face net superior solutiilor medicamentoase, fiind tolerat excelent de catre organism si neproducand efecte adverse.O data cu inaintarea in varsta exista tendinta de a consuma tot mai putine lactate.Conform recomandarilor pentru o hrana sanatoasa, atat femeile cat si barbatii trebuie sa introduca produse lactate in meniul lor de trei ori pe zi.

1.Aria pietei

Sectorul «lapte si produse lactate » este unul dintre cele mai importante din agricultura Romaniei.Valoarea laptelui in anul 2003 a avut o pondere de 40%in totalul productiei animale si 15% in valoarea productiei agricole (dublandu-se in ultimii 8 ani de la 7% in 1995 la 15% in 2003).

Laptele ofera prin compozitia lui complexa si calitatea nutritiva, elementele necesare unei alimentatii aproape complete si echilibrate a populatiei, fiind un produs indispensabil mai ales in hrana copiilor, persoanelor in varsta, bolnavilor si celor ce muncesc in medii toxice.Usurinta in utilizarea laptelui si produselor lactate pentru prepararea meselor, continutul in proteine, nivelul ridicat de digestibilitate al preparatelor fermentate, raportul avantajos intre valoarea nutritiva si pretul produsului constituie premise sigure pentru o evolutie ascendenta a consumului de lapte si produse lactate.

Principalele caracteristici ale filierei acestui produs sunt urmatoarele :

- Productia de lapte este oscilanta, cu diferente relativ mari intre cantitatile de livrare vara si iarna, desi tara noastra detine suprafete insemnate de pasuni si fanete naturale (33% din terenul agricol).Dispersia accentuata a efectivelor de vaci si a productiei pe un numar mare de gospodarii implica dificultati in realizarea unei aprovizionari constante pe toata perioada anului.

- Zonele traditionale de producere a laptelui sunt, in general, cele de deal si munte.

Preview document

Piața laptelui - Pagina 1
Piața laptelui - Pagina 2
Piața laptelui - Pagina 3
Piața laptelui - Pagina 4
Piața laptelui - Pagina 5
Piața laptelui - Pagina 6
Piața laptelui - Pagina 7
Piața laptelui - Pagina 8
Piața laptelui - Pagina 9
Piața laptelui - Pagina 10
Piața laptelui - Pagina 11
Piața laptelui - Pagina 12
Piața laptelui - Pagina 13
Piața laptelui - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Piata Laptelui.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu Statistic al Oportunității Introducerii pe Piață a Laptelui Proaspăt de Consum Îmbuteliat în Recipiente de Sticlă

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 Justificarea temei Trăim într-o lume care se schimba în fiecare zi. De aceea trebuie sa ne adaptam mereu noilor...

Strategii de Marketing în Mediul Concurențial

Introducere Competitia reprezinta un factor motor pentru dezvoltarea societatii economice. În acelasi timp, nu poate fi neglijata importanta...

Piața Laptelui

INTRODUCERE - DESPRE LAPTE - Laptele a simbolizat intotdeauna buna starea si implicit sanatatea; cum zice romanul: “unde curge lapte si miere”....

Practici Anticoncurentiale

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Practicile anticoncurentiale sunt foarte diversivicate in lume si pot adesea sa nu fie recunoscute la semnarea unui...

Internaționalizarea companiei Albalact în Bulgaria

Albalact a fost infiintata in 1990 prin luarea in proprietate a patrimoniului Intreprinderii de industrializare a laptelui Alba din Alba Iulia, iar...

Analiza senzorială a laptelui

Introducere Laptele, dupa cum se stie, a fost predestinat de natura ca prima hrana a omului.Este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de...

Politica privind piața laptelui

Scurt istoric Istoria laptelui si a produselor din lapte dateaza din timpuri indepartate din vremea in care omul a inceput sa domesticeasca...

Piața Laptelui în România

Piaţa Marketingul este un proces specific economiei de piaţă, cuvântul marketing îşi are originea în participiul prezent al verbului to market...

Ai nevoie de altceva?