Plan de Marketing - Apple

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4411
Mărime: 131.56KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Savu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

CAPITOLUL 1 Aspecte introductive

Apple, Inc. este o companie din Silicon Valley, cu sediul în Cupertino, California, cu scop principal de activitate în tehnologia computerelor. Cunoscută mai ales pentru computerele Macintosh, Apple are o reputaţie de inovaţie în industria de înaltă tehnologie.

ISTORIE

În 1939, Steve Jobs şi Steven Wosniak porneau o firmă de produse electronice într-un garaj închiriat din Palo Alto, în sudul Californiei. Acest garaj este temelia a ceea ce urma să devină curând "Silicon Valley". Peste 37 de ani, alţi doi tineri, într-un alt garaj, porneau o altă firmă legendară: Apple, o afacere de zeci de miliarde de dolari a fost începută în acel garaj.

Adevăratul strămoş al computerelor personale nu a fost acel PC produs de IBM în 1981 - aşa cum se crede de obicei - ci un alt aparat numit Altair, care fusese lansat pe piaţă cu mare succes în 1975 de către compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico. Altair putea fi comandat şi primit prin poştă; probleme mari nu avea - dacă nu luăm în seamă faptul că venea sub forma unor componente pe care trebuia să le asamblezi personal. Ce se putea face cu această maşinărie? Nimic, trebuie s-o recunoaştem; asta până când doi hackeri adolescenţi, pe nume Bill Gates şi Paul Allen au scris pentru el o versiune de BASIC, cu care se puteau realiza calcule rudimentare.

Tot în 1975, un tânăr numit Steve Jobs se chinuia să-şi afle un ţel în viaţă, acum că terminase liceul; fusese în India şi se întorsese; fusese la o fermă în Oregon şi se întorsese; acum îşi pierdea timpul la Atari, ca programator pentru jocuri video şi frecventa un club de pasionaţi ai computerelor, care îşi ţinea reuniunile într-un parc, pe timpul nopţii. Când apăruse Altair, membrii clubului au fost fericiţi că făcuseră rost de o nouă jucărie; Jobs însă a văzut aici o modalitate de a câştiga ceva bani. Imediat s-a gândit să facă şi el un asemenea computer. Excelentă idee, numai că nu avea calificarea necesară. De aceea a apelat la un amic - Steve Wozniak (pe scurt "Woz") - care tocmai scrisese un limbaj de programare pentru un microprocesor nou, numit MOS Technology 6502. Spre deosebire de Jobs, chinuit de probleme existenţiale, Woz era un tip retras, care prefera să stea şi să apese pe butoanele tastaturii, în loc să cutreiere lumea în lung şi-n lat. În acest fel, acumulase cunoştinţe inginereşti, care îi permiseseră să se angajeze la Hewlett-Packard.

Pentru a pune pe picioare afacerea, Jobs şi-a vîndut Volkswagen-ul său vopsit în toate culorile curcubeului, iar Woz s-a despărţit de calculatorul său programabil. Părinţii lui Jobs aveau un garaj în Los Altos, California; acolo şi-au stabilit cei doi cartierul general - garajul le servea drept cameră a proiectanţilor, unitate de service şi magazin, în acelaşi timp. După câtva timp au realizat 50 de plăci de bază, proiectate de Woz, pe care le-au vândut amatorilor locali, la preţul de 500 de dolari bucata. Noile jucării au fost botezate Apple, după numele casei de discuri care producea melodiile Beatles, grupul preferat al lui Jobs. 1 aprilie este ziua păcălelilor, dar 1 aprilie 1976 a fost şi o zi istorică pentru ei, ziua în care s-a vândut primul Apple.

Vânzările mergeau bine, atât de bine încât cei doi şi-au dat seama că nu mai erau competenţi să conducă o afacere care lua proporţii; de aceea, l-au cooptat pe proaspătul pensionar Mike Markkula, care reuşise invidiata performanţă de a ieşi la pensie la vârsta de 32 de ani (acest lucru fusese posibil după câteva manevre pline de succes cu acţiunile bursiere ale lui Intel). Markkula a înţeles imediat că este vorba de o afacere profitabilă; a obţinut un împrumut de la Bank of America, punând la bătaie în plus 91.000 dolari din banii săi. Investiţia s-a dovedit rentabilă, deoarece pe 3 ianuarie 1978 mica firmă a celor trei a devenit Apple Incorporated, cu un capital de 250.000 dolari. În acele zile, sediul firmei s-a mutat la Cupertino, pe locul unde urma să apară întinsul campus Apple. Nu mult după aceea a apărut Apple II, care era ceva mai mult decât o simplă placă de bază - avea cutia sa proprie, sursă de alimentare şi o tastatură încorporată. Multe elemente noi şi atractive apăruseră, ca de pildă posibilitatea de a conecta computerul la un monitor color. Nu e de mirare deci că la West Coast Computer Fair, în aprilie 1978, Apple II a devenit cea mai populară maşină, iar vânzările au atins cifra de 300 de milioane de dolari.

Succesul acestui tip de aparate a atras în competiţie nenumărate firme. Atari, Zenith, Commodore, Tandy au început să producă tot felul de computere similare şi incompatibile. Adevărata problemă a apărut însă atunci când în ring a intrat IBM. Nu cu mult entuziasm, e adevărat - IBM vindea mainframes cu cel puţin un milion de dolari bucata şi avea o cifră de afaceri de 26 miliarde anual, aşa că vânzarea unor mizilicuri de nici 5.000 de dolari nu părea foarte atractivă. Cu toate acestea, piaţa computerelor personale era prea dinamică pentru a putea fi neglijată, aşa că IBM a scos în 1981 un aparat destul de slab, numit PC. Pentru Apple, aflat în plin avânt, acest lucru nu a avut vreo semnificaţie deosebită; chiar dacă era IBM, în acel moment nu era decât un competitor printre mulţi alţii, aflaţi cu mult în urma Apple. Şi asta deoarece Apple scosese un model revoluţionar: Macintosh.

Diferenţele între lumea PC-urilor IBM şi a celor produse de Apple se adâncise; deşi primele se numeau "computere personale", cu greu puteai găsi aparate mai impersonale şi mai neprietenoase. Până şi forma lor colţuroasă contrasta cu rotunjimile Macintosh-urilor. Oricine pornea computerul dădea de un ecran negru; trebuia să scrii comenzi criptice şi era suficient să greşeşti o literă, pentru a fi lămurit cu replici pline de înţeles ca "Bad command or file name". Macintosh-urile erau cu totul altfel; când porneai calculatorul, dădeai de mutriţa veselă a unui Mac. În plus, spre deosebire de PC-uri computerele Apple aveau o interfaţă grafică uşor de folosit, care a fost introdusă în sistemul de operare al PC-urilor abia de Windows 3.1 (de fapt de la primele versiuni de Windows, dar 3.1 a fost una din cele mai populare si din care s-a desprins si Windows for workgroups).

CUM A INCEPUT TOTUL

Înainte de a deveni co-fondator al Apple, Steve Wozniak lucra ca tehnician electronist. Până în 1975, lucra la Hewlett-Packard şi îşi ajuta prietenul, pe Steve Jobs, să programeze jocuri video pentru consolele Atari. Wozniak mai cumpărase ore-procesor pe minicalculatoarele de la Call Computer, o firmă condusă de Alex Kamradt, ce se ocupa cu vânzarea de timp de procesor pe minicalculatoarele proprii. Terminalele existente la acea vreme erau în principal cu afişare pe hârtie; imprimantele termice cum ar fi Texas Instruments Silent 700 erau pe atunci vârful tehnologiei. Wozniak citise printr-o ediţie din 1975 a revistei Popular Electronics (Electronica Pentru Toţi) un articol despre cum să-ţi construieşti singur un terminal. Folosind electronice din comerţ, Wozniak a construit Computer Conversor, un terminal teletype bazat pe tub catodic, care putea afişa text pe 24 de linii şi 40 de coloane, numai majuscule, şi pe care îl folosea pentru a se conecta la minicalculatoarele de la Call Computer. Alex Kamradt a cumpărat proiectul şi a vândut câteva terminale prin firma sa. În afară de interesul comun al “celor doi Steve” pentru tehnologie de ultimă oră, ei păreau a mai fi atraşi de încă ceva. În eseul său numit “De la Satori la Silicon Valley”, publicat în 1986, istoricul cultural Theodore Roszak era de părere că Apple Computer îşi trăgea seva din cultura răzvrătiţilor de prin West Coast şi din nevoia de a crea tipărituri, etichete pentru plicuri şi baze de date. Roszak ne pune în temă cu evoluţia personalităţilor celor doi Steve. Recent (în 12 iunie 2005, în cadrul Commencement Address din Universitatea Stanford, un fel de sesiune de comunicări) Jobs spunea “când eram tânăr, exista o publicaţie extraordinară numită The Whole Earth Catalog, (Catalogul Întregului Pământ), care era una din Bibliile generaţiei mele. Catalogul a fost creat nu departe de aici, în Menlo Park, de Steward Brand, un tip cu suflet sensibil de poet. Asta se întâmpla la finele anilor 1960, înainte de apariţia calculatoarelor personale, cînd editarea de birou se făcea cu maşini de scris, foarfece şi aparate foto tip Polaroid. Era un fel de Google pe hârtie, 35 de ani înainte măcar ca Google să apară: era scrisă la modul idealist şi era plina cu descrieri de unelte deştepte şi noţiuni de avangardă”. (în ediţia din 14 iunie 2005 a publicaţiei electronice “Stanford Report” - http://news-service.stanford.edu/news/2005/june15/jobs-061505.html) În 1975 Wozniak începea să participe la întrunirile Homebrew Computer Club (Clubul de Calculatoare Făcute Acasă). Noi microcalculatoare cum ar fi Altair 8800 şi IMSAI l-au inspirat să integreze un microprocesor în terminalul său video şi să creeze un calculator de-adevăratelea.

Preview document

Plan de Marketing - Apple - Pagina 1
Plan de Marketing - Apple - Pagina 2
Plan de Marketing - Apple - Pagina 3
Plan de Marketing - Apple - Pagina 4
Plan de Marketing - Apple - Pagina 5
Plan de Marketing - Apple - Pagina 6
Plan de Marketing - Apple - Pagina 7
Plan de Marketing - Apple - Pagina 8
Plan de Marketing - Apple - Pagina 9
Plan de Marketing - Apple - Pagina 10
Plan de Marketing - Apple - Pagina 11
Plan de Marketing - Apple - Pagina 12
Plan de Marketing - Apple - Pagina 13
Plan de Marketing - Apple - Pagina 14
Plan de Marketing - Apple - Pagina 15
Plan de Marketing - Apple - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Plan de Marketing - Apple.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de marketing internațional Vel Pitar

La sfarsit de secol XIV este atestat documentar dregatorul Vel Pitar, care era "pus peste pitari si ingrijea sa se gaseasca faina si sa se coaca in...

Marketing Apple Inc

Apple Inc. Fostul Apple Computer Inc. este o companie americană multinaţională pe bază de acţiuni este din Silicon Valley, având ca obiectiv de...

Analiză strategică - Apple

În 1976, Steve Jobs şi Steven Wozniak porneau o firmă de produse electronice într-un garaj închiriat din Palo Alto, în sudul Californiei. Acest...

Apple - Evolutie, strategii și business

În 1976, Steve Jobs şi Steven Wozniak porneau o firmă de produse electronice într-un garaj închiriat din Palo Alto, în sudul Californiei. Acest...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Tehnici promoționale - Wembley Dry Gin

1. Analiza preliminară a produsului/brandului 1.1 Analiza conjuncturii de piaţă a produsului Pe o piaţa cu un consum ridicat de băuturi alcoolice...

Plan de Marketing - Orange

Cap. I ASPECTE INTRODUCTIVE Orange România, societate infiitata in anul 1998 este cel mai mare operator GSM din România.Până în aprilie 2002,...

Management strategic în corporația APPLE

Capitolul I - Domeniul de activitate și mediul piețelor competitive a companiei Apple 1.1 Prezentarea companiei multinaționale Apple Inc. Apple...

Erori în teoria și practica marketingului firmei

Greselile in marketing reprezinta erori ce apar atunci cand antreprenorii nu tin cont de importanta marketingului, de faptul ca marketing nu...

Detergent de Vase Lichid

Analiza pietei detergentilor lichizi de vase Produsul pentru care am ales sa analizam piata este detergentul lichid de vase Fairy al companiei...

Planificarea Comunicării Integrate de Marketing

După citirea capitolului veți fi în măsură să: - cunoașteți etapele principale ale planificării comunicării integrate de marketing - înțelegeți...

Plan de afaceri

1. Definirea activitatii oraganizatiei si a viziunii/misiunii acesteia: Denumirea Firmei: “PowerHostQ” Misiunea: PowerHostQ este o companie...

Studiu de Caz Sony

Scurt istoric al companiei Sony În 1946, este constituită Tokyo Telecommunications Engineering (care şi-a schimbat ulterior denumirea în Sony),...

Ai nevoie de altceva?