Plan Monografie - Selgros Cash and Carry

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3964
Mărime: 25.21KB (arhivat)
Publicat de: Veta Julieta Nicola
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Iftodi

Extras din proiect

Denumirea firmei, adresa, istoric

SELGROS CASH&CARRY SRL Romania este un retailer european de tip Cash&Carry care apartine concernului OHG FEGRO/SELGROS Gesellschaft für Großhandel mbH & Co din Germania, cu sediul in orasul Neu Isenburg, langa Frankfurt. Concernul a fost infiintat în 1989 prin fuziunea grupurilor comerciale Fegro si Selgros, detinand in prezent 73 de magazine, 45 in Germania, 11 in Polonia si 17 in Romania. Actionarii companiei Fegro-Selgros au fost pana in februarie 2008, in proportii de 50%, grupurile: REWE Group, cunoscut in Europa prin marcile Billa, Penny Market, XXL-Mega Discount, etc; si OTTO Group, cel mai mare comerciant mondial prin corespondenta. Incepand cu luna martie 2008 REWE Group & Co OHG devine actionar unic al companiei OHG Fegro/Selgros Gesellschaft fuer Grosshandel mbH & Co., preluand cei 50 % de la partenerul Otto Group Hamburg.

Compania a intrat pe piata romaneasca in anul 2001 prin deschiderea primului magazin in Brasov, unde se afla si sediul administratiei centrale.

Rewe Group mai operează în Romania si retelele de magazine Billa si Penny Market.

Anul acesta, compania si-a extins reteaua cu o unitate, respectiv magazinul Selgros din Braila inaugurat in luna martie, in urma unei investitii de aproximativ 20 milioane euro. Planurile Selgros pentru 2009 prevad inaugurarea a doua magazine noi, fiecare dintre ele necesitand o investitie de aproximativ 15 milioane de euro. Reţeaua de bunuri de larg consum Selgros Cash&Carry România deţine în prezent 17 magazine în Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timişoara, Craiova, Bacău, Galaţi, Suceava, Iaşi, Constanţa şi Brăila.

Fiecare magazin construit inseamna o investitie de 15 milioane de euro, iar numarul de locuri de munca creat cu fiecare deschidere este de peste 300 de angajati. La nivel national, Selgros Romania are in prezent 5.500 de angajati.

Selgros este cel de-al doilea jucator din retailul romanesc, dupa Metro, inregistrand o cifra de afaceri de 457 de milioane de euro in 2005, cu 80% mai mult fata de anul anterior. In anul 2006 cifra de afaceri în România în 2006 a fost de 611,8 milioane euro, in 2007 aceasta a crescut cu 26%. Retailerul german a intrat pe piata romaneasca in anul 2001, prin deschiderea primului magazin in Brasov. Investitia medie intr-un magazin cash& carry Selgros este situata la 15 milioane de euro, ceea ce face ca investitiile totale ale companiei sa depaseasca 180 de milioane de euro pana in prezent.

Magazinul Selgros de la Iaşi are o suprafaţă totală de 27.000 de metri pătraţi, dintre care 11.000 mp reprezintă suprafaţa de vânzare. Profitul întregii reţele de magazine din România înregistrat în 2005 a fost de 22,6 milioane de euro.

Profilul pe care se axeaza firma

Magazinele de tip cash & carry sunt magazine en-gros, care se adresează clienţilor profesionişti, revânzători, gastronomi, producători sau prestatori de servicii. Acest tip de magazin funcţionează şi este organizat în baza legii 650/2002 pentru aprobarea şi modificarea OG 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor pe piaţă, care defineşte acest tip de comerţ la art. 4: „ e) comerţ de gros cash and carry/formă de comerţ cu autoservire pe bază de legitimaţie de acces - activitatea desfăşurată de comercianţii care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice sau persoane fizice autorizate şi asociaţii familiale autorizate conform legii, înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării şi/sau prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile;"

Locul firmei in ansamblul ramurei

In Romania retail-erii alimentari, cei mai importanti, sunt: locul intai il ocupa Metro Group (Metro Cash&Carry si Real) cu 5.1%, locul al doilea este ocupat de Rewe Group (cu magazinele Billa, Penny Market, XXL si Selgros) cu 4.7% din piata, fiind urmat de Carrefour (locul al treilea, cu 2,2%) si de Cora/Profi (locul al patrulea, cu 0,9%).

Totusi cota de piata ce impartita constituie doar 10% - 20% in totalul vanzarilor de bunuri de larg consum din Romania, in timp ce in state precum cele scandinave, primii 3 mari retaileri domina peste 65% din piata totala de retail. Primele 3 mari retele de retail reprezinta mai putin de 40% din valoarea totala a pietei de profil si in tari: Italia, Grecia Ungaria.

In Franta, Spania, Portugalia, Marea Britanie si Germania, retailerii din "Top 3" insumeaza intre 40% si 65% din totalul vanzarilor cu amanuntul.

Departamentul de achizitii este:

- “Motorul” afacerii sau “instrumentariul” Dep.Vanzari

- Obiectiv: obtinerea sortimentului care sa satisfaca nevoile cat mai multor clienti asigurand un nivel crescut al vanzarilor si maximizarea profitului

- Cuprinde: Departamente Food Uscate (Dry Poducts)/Proaspete (Fresh Products) conduse de catre Category Manageri.

Preview document

Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 1
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 2
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 3
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 4
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 5
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 6
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 7
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 8
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 9
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 10
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 11
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 12
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 13
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 14
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 15
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 16
Plan Monografie - Selgros Cash and Carry - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Plan Monografie - Selgros Cash and Carry.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza pieței serviciilor de curierat - studiu de caz realizat pentru compania TNT România SRL

Analiza pietei serviciilor de curierat I. PRODUSUL a) Scurt istoric al serviciilor de curierat De ce am ales noi sa analizam piata serviciilor...

Analiza Produsului Bere

Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei bauturi. Pe vremea...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?