Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3308
Mărime: 24.16KB (arhivat)
Publicat de: Valentin Panait
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Alegerea unei camere foto se poate dovedi a fi uneori un exercitiu foarte dificil de realizat din cauza ca pe piata exista foarte multi producatori care fabrica o gama variata de modele de aparate foto.

In ultimii ani s-a putut remarca o crestere a vanzarilor pe segmentul DSLR (Digital Single-Lens Reflex), generata de scaderea preturilor la aceasta categorie de aparate. Explicatia sta in maturizarea clientelei care, fiind obisnuita cu aparatele foto digitale, tinde sa transforme fotografierea in hobby, solicitand astfel performante ridicate de la aparatul cumparat.

Preferintele consumatorilor se indreapta din ce in ce mai mult catre aparatele foto digitale de calitate, care redau imaginile cat mai fidel, in topul preferintelor fiind aparatele DSLR. Calitatea net superioara a fotografiei, posibilitatea de a schimba obiectivele in functie de mediu sau de obiectul care va fi imobilizat, posibilitatile multiple de setari manual, rapiditatea si usurinta cu care se realizeaza fotografia precum si posibilitatea de a atasa diverse accesorii optionale precum: blituri, filter, gripuri, parasolare etc sunt acum la indemana unui public larg.

Achizitia unui produs presupune intotdeauna ca la nivelul consumatorilor sa se desfasoare un proces decizional, care poate avea un caracter simplu sau complex. Acest proces este utilizat deseori ca ghid in studierea modului in care consumatorii iau decizia de cumparare, cu precizarea ca etapele pe care le presupune si prezenta anumitor factori de influenta depind de tipul cumparatorului, natura produsului, etc.

Procesul de cumparare poate fi definit ca ansamblul actelor premergatoare si posterioare momentului achizitiei unui produs. El cuprinde urmatoarele etape:

1.aparitia unei nevoi nesatisfacute

2.cautarea de informatii si identificarea alternativelor

3.evaluarea mentala a alternativelor

4.rezultatul evaluarii

5. evaluarea post-cumparare.

1.Aparitia unei nevoi nesatisfacute , are loc atunci cand apare o noua nevoie sau dorinta si este sesizata ca atare de catre cumparator. In acest caz, nevoia pe care cumparatorul doreste sa si-o satisfaca este achizitionarea unui aparat foto DSLR.

Stimulii care au generat aparitia nevoii de a achizitiona un nou aparat foto fac parte din mediul extern, acestia fiind de natura tehnologica, dar au actionat si alte variabile, ca de exemplu factori de natura personala, cum ar fi dorinta de a face fotografii de o calitate superioara, de a reusi de a capata anumite momente obisnuite din viata in adevarate opere de arta.

2. Dupa recunoasterea nevoii, urmatorul pas pe care consumatorul il face de obicei se refera la culegerea informatiilor. Informatiile sunt necesare pentru identificarea si evaluarea alternativelor existente, in vederea fundamentarii luarii deciziei de cumparare. Deoarece acest produs are o valoare mare, sursele din care se va informa cumparatorul vor fi mai numeroase si diverse.

Cantitatea si natura informatiei solicitate este in stransa dependenta si de cantitatea de informatii pe care consumatorul o poseda pe baza unor experiente anterioare. Informatiile cautate de consumator vizeaza aspecte cum ar fi: diversele alternative existente in ceea ce priveste produsul considerat, atributele acestuia, avantajele si dezavantajele diferitelor alternative identificate, etc.

Culegerea informatiilor poate avea la randul ei, o orientare interna sau externa. Orientarea interna reprezinta procesul de reactivare a informatiilor deja existente la nivelul mental al consumatorului. Aceste informatii stocate la nivelul consumatorului provin in mare parte din experienta anterioara a acestuia. Cumparatorul a retinut unele informatii la achizitia anterioara a unui aparat foto, cu privire la ce criterii trebuie sa aiba in vedere in alegerea unui astfel de produs, Deoarece produsul este de o tehnologie mai avansata, si pentru ca, cumparatorul sa fie sigur ca va face alegerea corecta acesta va apela la mai multe surse de informatii si anume la cautarea externa de informatii.

Cautarea externa de informatii se bazeaza pe mai multe surse si anume:

- Experienta consumatorului, care ii permite sa examineze cu competent sporita diferitele caracteristici ale produsului, sa-l manipuleze si sa-l testeze mai bine

- Sursele personale ale acestuia, fiind reprezentate informatiile cu privire la produs pe care le poate capata de la familie, prieteni, vecini, cunostinte. In acest caz gradul de credibilitate este foarte ridicat, chiar daca astfel de surse nu sunt foarte precise.

- Sursele de marketing sunt deosebit de diverse, acestea reprezentand o alta posibilitate de satisfacere a necesarului de informatii in procesul de cautare externa la care recurge consumatorul. In aceste surse sunt incluse activitatile promotionale, cum sunt publicitatea, promovarea personala, promovarea vanzarilor etc. oferindu-i astfel consumatorului posibilitatea de a obitne informatii si de a identifica alternative fara eforturi deosebite

- Alte surse, cum ar fi presa si diferite tiparituri au un rol important deoarece informatiile acestea sunt de natura factual si au un grad relative ridicat de credibilitate.

In general, consumatorul primeste cea mai mare parte a informatiilor referitoare la produsul vizat din surse comerciale, adica acele surse controlate de marketer. Pe de alta parte informatiile cele mai eficiente provin din surse personale.Fiecare dintre aceste surse joaca un rol important in influentarea deciziei de cumparare. De regula, sursele comerciale au rolul de a inform ape cand sursele personale indeplinesc functiile de legitimare si de evaluare.

Prin culegerea informatiile, consumatorul ia la cunostinta despre marcile concurente si caracteristicile acestora. Pe masura ce consumatorul va obtine mai multe informatii, numarul marcilor se va reduce la cateva variante principale.

Preview document

Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 1
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 2
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 3
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 4
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 5
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 6
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 7
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 8
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 9
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 10
Procesul de cumpărare al unui aparat foto DSLR - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Procesul de Cumparare al unui Aparat Foto DSRL.doc

Alții au mai descărcat și

Procesul decizional de achiziție a unui telefon mobil

Procesul decisional de cumparare al unui bun complex si factorii sai de influenta Procesul decizional de cumparare presupune parcurgerea a cinci...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?