Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6349
Mărime: 83.21KB (arhivat)
Publicat de: Hortensia Stoian
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Introducere

Am ales această temă pe motiv că în ultimii câțiva ani implicarea companiilor în social media a devenit ceva obligatoriu, nu doar o metodă de promovare opțională. În prezent, promovarea companiilor pe internet e una din cele mai utilizate metode de promovare, imediat după reclamele TV.

Aici nu mai e decizia agențiilor de publicitate ce se ocupă de o anumită campanie de publicitate sau de o anumită firmă, e vorba de decizii care vin din partea managementului superior, datorită faptului că sunt investite sume de bani uriașe, iar orice pas greșit poate duce la perderi imense atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a imaginii companiei.

Din punct de vedere financiar, această decizie e echivalentul începerii promovării companiilor la TV sau în presa scrisă, doar că în acest caz comunicarea e bilaterală, astfel încât și consumatorii pot transmite mesaje companiilor.

În continuare vom vorbi despre decizia companiei PepsiCo Inc. de a se implica în social media și de a se promova pe această cale. Ne vom axa pe două mari campanii în care au fost investite sume uriașe de bani, una din aceste campanii fiind implementate anul trecut și în România.

Descrierea generală a firmei

Denumirea societăţii comerciale este S.C. PepsiCo, Incorporated. Compania a fost fondată în anul 1893, purtând numele de “Brad’s Drink”. Cinci ani mai târziu, în 1898, a fost redenumita în “Pepsi Cola”, iar în 1902 a fost înregistrată şi patentată de către U.S. Patent Office.

PepsiCo, Incorporated a fost înfiinţată în anul 1965 când a fuzionat cu Frito-Lay, Inc şi de atunci funcţionează ca o societate comercială pe acţiuni deţinând o cifră de afaceri de peste 57 de miliarde de dolari în 2010.

Este o corporaţie ce acţionează la nivel mondial, fiind în top 500 cele mai mari companii conform revistei Forbes. Sediul central se află în Purchase, Harrison, New York, producând şi distribuind snacks-uri, băuturi non-alcoolice şi alte produse alimentare.

Pepsi are o istorie plină de evenimente şi eşecuri. Pentru prima dată a falimentat în anul 1923 din cauza fondatorului, Caleb Bradham, care a achiziţionat cantităţi enorme de zahăr în anul respectiv crezând că preţul acestui produs va creşte până la sfârşitul anului. Bunurile au fost vândute la un preţ de 30.000 de dolari, iar în acelaşi an au fost revândute la un preţ de 35.000 de dolari unui broker de pe Wall Street.

În 1931, Pepsi a fost declarată falimentară pentru a doua oară, dar a fost achiziţionată de către compania Loft, preşedintele acesteia comandând o altă formulă pentru băutură. Doi ani mai târziu, în 1933, compania a fost declarată insolvabilă, însă Charles G. Guth, preşedintele companiei Loft nu renunţă la companie şi trei ani mai târziu vine cu o promoţie care spulberă concurenţa.

În timpul Marii Depresiuni, Pepsi a câştigat popularitate introducând în anul 1936 sticla de 12 uncii. Iniţial având preţul de 10 cenţi, vânzările au fost destul de mici, însă atunci când preţurile au fost reduse la jumătate, preţul unei sticle ajungând la 5 cenţi, vânzările au crescut substanţial. Astfel şi-au câştigat mulţi clienţi care erau sensibili la preţurile de pe piaţă. Astfel pe timp de criză, campania Pepsi a avut un adevărat succes, în perioada 1936-1938, vânzările Pepsi dublându-se.

În 1958 băutura s-a repoziţionat, trecând de la un brand considerat “economic” la un public mai dinamic, această imagine menţinându-se şi până în zilele noastre.

Pepsi în România

Brandul Pepsi este prezent pe piaţa din România încă din anul 1966, jucând un rol principal în industria băuturilor carbogazoase. Sistemul de franciză care este folosit şi în prezent a început în anul 1991, cu implicarea QUADRANT-AMROQ BEVERAGES (QAB), ca îmbuteliator, care a produs şi distribuit băuturile sub licenţa PepsiCo până în anul 2006 când a fost achiziţionat de către PepsiAmericas, al doilea îmbuteliator ca mărime din lume al produselor PepsiCo.

Activitatea QAB se referă în principal la dezvoltarea strategiilor şi campaniilor de brand şi de marketing, la susţinerea activităţii îmbuteliatorilor autorizaţi din zona Balcanilor prin transferul de expertiză în domeniul vânzărilor şi a marketingului, şi în general la managementul relaţiei PepsiCo cu aceşti îmbuteliatori.

Ca urmare a fuziunii dintre PepsiCo şi îmbuteliatorii PepsiAmericas şi Pepsi Bottling Group anunţată în primul trimestru al anului 2010, cele două divizii ale PepsiCo din România şi-au integrat operaţiunile, rezultând o nouă structură de management. Tot din acest motiv, numărul de fabrici de pe piaţa naţională a ajuns la patru, de la una înainte de fuziune.

Profilul corporaţiei

PepsiCo este un lider mondial în snacks-uri, produse alimentare şi băuturi cu venituri de 60 de miliarde de dolari şi peste 285.000 de angajaţi. PepsiCo deţine unele dintre cele mai cunoscute branduri din lume şi un sistem logistic care îi permite acestuia o distribuţie eficientă a acestora la nivel internaţional.

Divizii :

PepsiCo îşi împarte operaţiunile în şase mari segmente :

- PepsiCo American Beverages (PAB)

- Frito-Lay North America (FLNA)

- Quaker Foods North America (QFNA)

- Latin America Foods (LAF)

- Europa

- Asia, Orientul Mijlociu şi Africa

Viziunea, misiunea și valorile fundamentale ale firmei

Orice organizaţie există cu un anumit scop: pentru a produce utilaje, pentru a oferi servicii, pentru a oferi clienţilor săi vacanţe de neuitat sau orice altceva ar dori să facă. Chiar dacă la prima vedere misiunea şi viziunea unei firme par foarte simple, acesta impresie este greşită.

Misiunea PepsiCo este de a fi prima companie producătoare de bunuri de larg consum din lume axată pe alimente şi băuturi. Încearcă să ofere recompense financiare investitorilor şi, în acelaşi timp oportunităţi de afaceri angajaţilor săi, partenerilor de afaceri şi comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea. Militează pentru sinceritate, corectitudine şi integritate în tot ceea ce fac.

Preview document

Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 1
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 2
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 3
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 4
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 5
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 6
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 7
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 8
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 9
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 10
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 11
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 12
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 13
Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Promovarea Companiei Pepsico INC.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?