Studiu de Caz - SC FlashLight SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3433
Mărime: 423.28KB (arhivat)
Publicat de: Atanasio Oroș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ghinita anca

Extras din proiect

Capitolul 1:

Analiza pietei

1.1 Identificarea pietei

Descrierea pietei.

Piata reprezinta un element important pentru marketing deoarece aici se întâlnesc : domeniul de referinta, obiectivele si actiunile lui. Plecând de la informatiile privind piata se fundamenteaza strategiile de marketing, decizile si programele care se coreleaza cu posibilitatile de realizare ale firmei.

În marketing, întotdeauna, se opereaza cu o piata concurenta, localizabila sub aspect geografic, identificabil sub aspect socio-demografic, descriptibila sub aspect economic si monetar, inteligibila sub aspect cultural, accesibila sub aspect juridic si politic, si determinata precis în raport cu o anumita întreprindere si un anumit produs. Numele generic dat acestei piete concrete este acela de piata de referinta.

Evolutia pietei.

Piata lanternelor, în momentul înfiintarii firmei SC FLASH LIGHT SA, prezenta un raport cerere-oferta destul de echilibrt existand un numar de ofertantii ce reuseau sa acopere cererea existenta dar care nu ofera o diversitate mare de lanterne care folosesc noua tehnologie cu LED-uri.

Perspective de dezvoltare ale pietei.

Firma noastra îsi propune sa delimiteze piata produsului dupa criteriul interesului de marketing. Astfel, pentru a afla cererea existenta pe piata în vederea venirii cu oferta adecvata firma îsi propune analizarea pietei în ceea ce priveste concurenta cât si consumatorii.

Structura pietei.

Având în vedere ca o anumita fractiune din cadrul populatiei este formata din consumatori, persoane fizice si juridice, si cealalta din non-consumatori firma îsi concentreaza atentia asupra consumatorilor efectivi, care fie au adoptat deja produsul sau îl vor adopta în viitor. În acelasi timp nu vom neglija non-consumatorii relativi cei care ar avea nevoie de produsul nostru dar nu-l cumpara. Vom cerceta motivele care duc la aceasta decizie, întâmpinîndu-i cu oferte adecvate.

1.2 Caracterizare (profil consumatori)

Deoarece consumatorii sunt cei care formeaza piata si spre ei se indreapta principalele eforturi ale firmei si ale specialistilor nostri de marketing, cunoasterea acestora, a caracteristicilor generale si specifice, a dorintelor, a nevoilor si atitudinilor lor este esentiala nu numai pentru specialistul de markerting, ci pentru întreg personalul firmei. Specialistii firmei prin ansamblul atributiilor specifice aduc cea mai seminificativa contributie la cunoasterea consumatorilor si cumparatorilor.

Principalii agenti care influenteazÎ piata sunt vânzÎtorii si cumparatorii prin dorinta lor de a vinde, respectiv de a cumpÎra.

Punerea la punct a componentelor mixului de marketing se bazeaza pe o cunoastere analitica a comportamentului consumatorului. Comportamentul de consum priveste toate evolutiile cognitive, afective si comportamentale prin care trece utilizatorul din momentul în care ia decizia de cumparare pâna în momentul în care se dispenseaza de produsul utilizat.

Cunoasterea cumparatorului se realizeaza prin intermediul cercetarilor de marketing. Acestea raspund la întrebarea cum poate fi influentat cumparatorul pentru avea o atitudine favorabila fata de firma si de oferta firmei. Raspunsul la aceasta întrebare va sta la baza fundamentarii mixului de marketing fiind o conditie esentiala in lupta cu concurentii (Panasonic, Sanyo, Philiphs).

Cumparatorii firmei SC FLASH LIGHT SA sunt împartiti în doua categorii esentiale:

- cumparatori individuali, care cumpara pentru satisafcerea nevoilor de consum final (pentru uz casnic), propiu sau ale altora;

- cumparatori organizationali care cumpara pentru realizarea obiectivelor organizatiilor (institutii, firme care organizeaza expeditii).

Comportamentul de cumparare difera seminificativ pentru cele doua categorii de cumparatori motiv pentru care marketingul vine cu abordari distincte ale acestora. În ceea ce priveste clientii organizationali, accentul deosebit care se pune pe puterea de iluminare si consumul de energie.

1.3 Segmentarea pietei (criterii, modalitati)

La fel ca în cazul multor produse firma noastra nu se poate adresa unei piete globale, facând abstractie de structura consumatorilor, de deosebirile care exista între acestia. În majoritatea situatiilor este necesara împartirea consumatorilor în grupuri relativ omogene, în raport cu anumite particularitati manifestate în consum si adaptarea ofertei la cerintele particulare.

Capitolul 1:

Analiza pietei

Preview document

Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 1
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 2
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 3
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 4
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 5
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 6
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 7
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 8
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 9
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 10
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 11
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 12
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 13
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 14
Studiu de Caz - SC FlashLight SA - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - SC FlashLight SA.doc

Alții au mai descărcat și

Procesul de achiziție pentru mașină de spălat

Confruntându-ne cu dorinta acerba de a ne satisface nevoile (trebuintele) cât mai bine, în limita posibilitatilor noastre financiare, noi, oamenii,...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?