Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2091
Mărime: 646.52KB (arhivat)
Publicat de: Daciana Pricop
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul 1.Piata industriala 3
  2. Capitolul 2.Alegerea furnizorilor 5
  3. 2.1.Evaluarea economica a furnizorului 5
  4. 2.2.Modele de evaluare a riscului de faliment 6
  5. 2.3.Masurarea performantei furnizorilor 7
  6. Capitolul 3.Studiu de caz: Corporatia Intel 8
  7. 3.1 Prezentarea companiei 8
  8. 3.2.Furnizorii firmei Intel 8
  9. Bibliografie 12
  10. Anexe 13

Extras din proiect

1.Piata industriala

Ţinând seama de natura consumului, piata se subdivide în doua mari componente sau segmente: piata bunurilor industriale si de echipament si piata bunurilor de consum individual. Principalele deosebiri dintre cele doua piete se refera la obiectul actelor de schimb, la regimul de vânzare-cumparare ce caracterizeaza fiecare destinatie, natura vânzatorului si a cumparatorului, tipul de preturi. De mentionat însa ca, data fiind complexitatea interferentelor ce intervin în procesul de consum, delimitarea cu privire la obiectul schimbului pe cele doua piete este oarecum echivoca, deoarece unele produse pot fi întâlnite în acelasi timp pe ambele piete; de pilda, materiile prime din cadrul industriei alimentare (carnea, laptele, zaharul etc), unele materiale de constructii (ciment, caramida etc), unele produse ale industriei constructoare de masini (automobile, electropompe etc).

Piata bunurilor industriale si de echipament realizeaza un numar mai restrâns de acte de schimb, care se refera însa la un volum valoric foarte ridicat, valoarea tranzactiilor depasind cu mult pe cea din cadrul bunurilor de consum.

Operatorul de pe piata bunurilor comerciale are de-a face, in mod normal, cu mult mai putini, dar si mult mai importanti cumparatori decat operatorul de pe piata bunurilor de consum.

Întreprinderea industriala reprezinta o realitate complexa, dinamica si evolutiva a carei forma si continut reprezinta rezultatul combinarii unei multitudini de elemente, functiuni si manifestari caracteristice, putând fi înteleasa si justificata doar prin prisma unor analize si diagnostice complexe, specializate si deseori complementare, abordând fenomenul din mai multe puncte de vedere: economic, social, politic, sistemic, teoretic, practic(fig.1).

Abordarea calitativă a pieţei comportă folosirea unor metode de cercetare specifice. Prin folosirea lor se urmăreşte delimitarea utilizatorilor efectivi ai unui produs, de cei potenţiali.

Principale categorii de produse ce se comercializează pe piaţa bunurilor productive sunt:

-Echipamentele „grele” sau bunurile investiţionale sunt bunuri materiale utilizate în procesul de producţie (roboţi industriali, echipamente electrice, mijloace de transport, strunguri etc.). Uneori, datorită costul ridicat care trebuie plătit pentru ele se preferă achiziţionarea în leasing.

-Echipamentele „uşoare” sau „auxiliare” sunt bunuri cu valoare mai redusă (scule, dispozitive, verificatoare, calculatoare, echipamente de birotică etc.) decât a celor cuprinse în prima categorie, rolul lor fiind tot acela de a asigura buna desfăşurare a activităţii întreprinderii.

-Materiile prime includ acele produse care sunt obţinute fără o prelucrare suplimentară (cărbune, minereu de fier, petrol, grâu, fructe etc.)

-Subansamble sunt componente care vor intra în structura unui alt produs finit (de exemplu o cutie de viteze care va fi integrată într-un automobil). Această grupă poate include în unele cazuri inclusiv produse ce aparţin echipamentelor (dacă acestea sunt incluse într-un produs mai complex).

-Consumabilele (combustibili, lubrifianţi, dischete, produse de curăţat etc.) sunt utilizate în activitatea firmei în mod curent pentru a se putea realiza obiectul de activitate al întreprinderii. Ele nu intră în componenţa produsului finit, dor contribuie la realizarea acestuia.

Caracteristici specifice produselor industriale:

-Pretul: este mic pentru materii prime, consumabile; este mediu, mic pentru materiale si componente; este mare pentru echipamente si instalatii.

-Durata de viata: scurta, foarte scurta pentru consumabile; mica pentru materii prime; lunga pentru echipamente; foarte lunga pentru instalatii.

-Cantitatea necesara pentru un cumparator: mare pentru materii prime, materiale, componente; nu este mare pentru echipamente si instalatii.

-Frecventa cu care se cumpara: foarte frecvent materii prime, materiale, componente; frecvent consumabile; rar echipamente; foarte rar instalatii.

-Standardizarea: pentru materii prime, materiale, componente exista conditii foarte severe de standardizare; pentru echipamente si instalatii standardele sunt facute de specialisti pentru domeniul respectiv.

Preview document

Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 1
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 2
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 3
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 4
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 5
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 6
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 7
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 8
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 9
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 10
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 11
Studiul pieței industriale și modalitățile de selecție a furnizorilor - studiu de caz - corporația Intel - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Studiul Pietei Industriale si Modalitatile de Selectie a Furnizorilor - Studiu de Caz - Corporatia Intel.doc

Alții au mai descărcat și

Importanța furnizorilor în cadrul unei organizații

I. Aspecte conceptuale 1.1 Analiza furnizorilor Furnizorii sunt acele organizații sau persoane care îndeplinesc servicii gratuite sau contracost...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?