Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 10617
Mărime: 62.17KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Niculae
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Viorelia Moldovan
Academia de Studii Economice din Moldova

Extras din proiect

Trecerea de la era industrială la cea postindustrială, condiţionată în primul rînd de schimbările din mediul tehnologic, a marcat puternic societatea contemporană. La baza tuturor acestor schimbări stă inovaţia, iar cererea faţă de ramurile economiei care vin cu inovaţii de produse si servicii orientate spre satisfacerea calitativă a necesităţilor este in continuă creştere

In acelasi timp, transformările forţează lumea să fie din ce în ce mai dependentă de tehnologii, de maşini, de roboţi, care înlocuiesc treptat munca fizică. Astfel, sedentarismul a devenit o adevarată problemă a secolului XXI, iar oamenii sunt din ce în ce mai preocupaţi de sănătatea lor, de aspectul fizic, manifestînd dorinţa de întinerire si de a-şi lungi viaţa.

Întreprinzatorii si marketerii au răspuns prompt la această cerere, oferind o gamă largă de servicii, un rol important revenindu-le celor de fitness. Neajunsul lor constă în faptul că s-au axat iniţial pe un singur segment, şi anume pe cel al femeilor în vîrstă de 20-40 ani, din mediul urban, preocupate de siluetă şi de sănătate, neglijînd astfel alte categorii de clienţi potenţiali, cum ar fi persoanele trecute de 50 de ani , inclusiv pensionarii. Pentru ei, însa, sunt necesare programe adaptate si specialişti în domeniu.

CAPITOLUL I

DESCRIEREA GENERALA A INDUSTRIEI SI A UNEI FIRME DE REFERINTA

1.Caracteristica generala a industriei

În ultimul timp în SUA au aparut o serie de centre fitness pentru persoanele în etate si numărul lor este în continuă creştere, întrucit generaţia “baby-boomers” abia ating virsta de 60 de ani.

Oferta este alcatuită dintr-o mare varietate de servicii: exerciţii de aerobică în bazin, gimnastică ritmică, tehnici de respiraţie, de eliberare de stres, antrenamente yoga, şedinte spa, masaj, consultaţii nutritioniste, ş.a. Exerciţiile propuse au drept scop menţinerea flexibilităţii şi a formei fizice, asigurarea funcţionării normale şi îndelungate a organismului, reabilitarea după diferite boli, menţinerea unui nivel de enegie ridicat şi a unei dispoziţii generale cit mai bune.

Astfel, programele de fitness pentru vîrstnici aduc o importantă doză de inovaţie în industria fitnessului, din mai multe puncte de vedere:

- Deosebirea principala fata de fitnessul traditional consta in noul segment de piata abordat (inovatie prin repozitionare), care este in crestere si manifesta o nevoie tot mai stringenta de miscare, dar care dispune, in acelasi timp, de mai putine modalitati de satisfacere a acesteia, in comparatie cu generatiile mai tinere.

- Au fost introduse servicii suplimentare de consultatie nutritionista, de reabilitare in urma bolilor cardiovasculare, de terapii in urma fracturilor, etc.

- O alta inovatie este cea de proces, reprezentata de utilizarea metodelor, procedurilor, echipamentelor noi si a personalului cu competente deosebite.

Tot mai multe sali de gimnastica si cluburi de sanatate cu programe de fitness pentru oamenii in virsta, le ajuta nu numai fizic, ci ofera si consiliere psihologica. Clientii au posibilitatea de a alege intre programele individuale si de grup ; intre antrenamente standard, exercitii adaptate, sau plimbari in aer liber, jocuri de tennis, runde de golf, excursii cu bicicleta si alte activitati distractive. Acestea, pe linga beneficiile fizice, directe, ofera membrilor posibilitatea de a socializa cu semenii lor, cu persoanele ce au aceleasi interese.

Serviciile de fitness şi sănătate pentru persoanele în vîrsta reprezintă o industrie de perspectivă, din mai multe cosiderente:

- Analizînd mediul demografic din ţările dezvoltate şi, mai ales, din Europa , observăm tendinţa de îmbătrînire a populaţiei, atît din cauza scăderii natalităţii, cît şi din cauza măririi duratei medii de viata. Astfel creşte considerabil ponderea populaţiei în vîrstă, care constituie segmentul-ţintă de clienţi pentru industria respectivă Pentru următorii 30 de ani se previzionează chiar dublarea acestei categorii de persoane.

- Din punct de vedere economic, este foarte rentabilă/eficientă alternarea programelor de fitness pentru tineri cu cele pentru vîrsnici, care preferă să facă fitness la amiaza, în timp ce persoanele care lucrează, elevii, studenţii vin de regulă dimineaţa, sau seara. Un studiu recent a arătat că dacă vîrsta medie a clienţilor este de 53 ani, la amiază ea se apropie de 80.

- Serviciile de fitness, prin însăşi esenta lor, presupun prestarea pe o perioada mai îndelungată şi înregistrează un grad mai scăzut de fluctuaţie a cererii, datorită abonamentelor lunare. De asemenea, ele impun deplasarea clienţilor la sediu, ceea ce constituie un avantaj important pentru prestator.

- Pensionarii dispun de mai mult timp liber în comparaţie cu alte segmente de vîrstă şi, în acelaşi timp, sunt deja realizaţi din punct de vedere financiar, avînd venituri stabile.

- Persoanele în etate frecventează orele de fitness cu scopuri diferite: nu numai pentru a slăbi şi a arăta bine, dar, în special, pentru a-şi menţine flexibilitatea, forţele si pentru a se putea baza în continuare pe propriul corp; precum şi pentru a-şi reveni după diferite boli, ceea ce necesită programe speciale, adaptate.

- Stresul si agitaţia din oraşe au un impact negativ asupra psihicului, cauzînd migrene, insomnii, depresii. Pentru a evada din rutină, pentru relaxare si meditaţie, centrele respective repreyintă soluţia ideală, cu condiţia ca ele să fie amplasate în locuri liniştite, aproape de natură, eventual, la periferiile oraşului.

- Cei trecuţi de 50 de ani nu se simt confortabil în prezenţa tinerilor care practica diferite activităţi la care ei nu pot participa, care ascultă muzică rock şi fac mult zgomot.

- Antrenamentele în grupuri reprezintă o oportunitate ideala pentru persoanele singure de a-şi face noi cunoştinţe, prieteni, de a socializa intr-un mediu relaxant si pozitiv.

Astfel, serviciile de fitness aduc nu doar beneficii fiziologice, dar satisfac şi nevoile sociale şi psihologice ale clienţilor, făcîndu-i să se simtă mai siguri pe sine, mai realizaţi, mai fericiţi. Pozitionînd oferta anume pe avantajele de ordin emoţional, putem crea clienţi fideli fără nici o rezervă.

2.Tendinte actuale in cadrul industriei

Numarul consumatorilor de fitness 50+ este in continua crestere, deoarece toti vor sa mentina un stil de viaţă sănătos, sa urmeze un regim alimentar echilibrat si sa practice exerciţii fizice regulat, pentru a se simti si a arata cit mai bine.

Ponderea virstnicilor se va mari cosiderabil întrucit generaţia “baby-boomers” abia ating virsta de 60 de ani. Se vorbeste despre un val de 80 milioane de americani nascuti in perioada 1946-1964,o generatie care a promovat o revolutie sociala in anii ’60 si care a schimbat preponderent in bine numeroase fetete ale societatii. Deci o treime din populatia Americii va avea peste 50 de ani pina in 2010.Datorita acestui eveniment numarul potentialilor clienti este foarte mare, fitnessul 50+ pe piaţă inregistrind cea mai rapidă creştere pe piata şi avind cele mai bogate segmente de consumatori în America.

Alte tendinte din cadrul industriei fitness sunt:

- Modul de viata sanatos este preferat interventiilor chirurgicale.

- Programele de fitness trebuie sa fie distractive, diversificate, interesante si sa nu contina doar exercitii de forta, monotone si plictisitoare.

- Oamenii sunt tot mai interesati de cuantificarea efortului depus : numarul de calorii pierdute, kilometri alergati, etc. si compararea cu rezultatele precedente

- Tot mai multe spitale creeaza propriile centre fitness

- Clientii prefera programele complexe de fitness, care presupun nu doar exercitii, ci si recomandari privind alimentatia, sau chiar diete.

- Motivatia principala nu mai este slabitul, dar sanatatea.

- Obezitatea nu mai este perceputa ca o lipsa de vointa, ci ca o boala care trebuie tratata.

- Se considera ca numarul de calorii consumate determina greutatea corporala si nu doar grasimile.

- Obezitatea in rindul copiilor si al adolescentelor devine o problema tot mai stringenta.

- Companiile sunt din ce in ce mai preocupate de conditia fizica a angajatilor lor.

- Dupa aproape un deceniu de promovare activa, aparatele/tehnologiile ultramoderne isi pierd popularitatea in favoarea metodelor traditionale de fitness.

- Antrenamentele in grup sunt preferabile celor individuale si aduc rezultate mai bune.

- Sunt depistati tot mai multi antrenori de fitness neprofesionisti si drept rezultat se mareste si numarul accidentelor din timpul antrenamentelor.

- Antrenamentele on-line au devenit foarte populare.

- Apar diferite suplimente nutritioniste nelicentiate, care pot dauna sanatatii pe termen lung.

- Dansurile revin in tendinte, cu genurile latine, stiptease, Zumba, etc.

Preview document

Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 1
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 2
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 3
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 4
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 5
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 6
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 7
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 8
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 9
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 10
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 11
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 12
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 13
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 14
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 15
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 16
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 17
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 18
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 19
Studiul serviciilor de fitness pentru persoanele în vârstă (50+) în baza companiei americane Fite Fitness Consultants - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Studiul Serviciilor de Fitness pentru Persoanele in Varsta (50+) in Baza Companiei Americane Fite Fitness Consultants.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?