Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6399
Mărime: 691.88KB (arhivat)
Publicat de: Cristina Mocanu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

În România se înregistrează unul dintre cele mai scăzute consumuri de produse specifice igienei orale: pastă de dinţi, aţă dentară, apă de gură; fiind puţini cei care îşi schimbă periuţa odată la trei luni şi care efectuează vizite regulate la stomatolog pentru un control.

Paradoxal, într-o societate în care se pune din ce mai mult accent pe aspectul fizic, conform revistei “Piaţa”, doar 5% din populaţia ţării noastre au dinţii sănătoşi.

Un studiu realizat de revista “Piaţa” în anul 2007 relevă faptul că populaţia autohtonă are încă multe de învăţat despre obiceiurile sănătoase. Astfel, 72% dintre români prezintă carii, 41% au tartru, 52% au placă dentară, 45% nu au o respiraţie plăcută, 34% au probleme ale gingiei, 26% au dinţii pătaţi şi 21% au carii la rădăcina dinţilor. Cu un asemenea tip de consumator la început de "viitor european", vecini cu vesticii pentru care dinţii sunt consideraţi o carte de vizita, situaţia pieţei româneşti de pastă de dinţi ar trebuie să preocupe toate părţile implicate.

Totuşi, spre deosebire de anii ’90, când doar jumătate dintre români se spălau pe dinţi de două ori pe zi, in anul 2005 cifra a crescut la 75%. În ultimii doi ani, consumul şi frecvenţa utilizării a produselor de igienă orală au rămăs aproximativ la fel, înregistrând creşteri minime. Acest lucru se datorează faptului că gradul de educaţie privind sănătatea orală a crescut, totuşi nu suficent de mult pentru a influenţa consumul de produse de igienă orală să ajungă la nivelul mediei ţărilor din Uniunea Europeană. În prezent la noi consumul mediu de pastă de dinţi este: două tuburi de pastă de 50 ml anual de persoană, în mediu rural media fiind doar jumătate.

- Pentru anul 2006, se constată un trend ascendent al pieţei în comparaţie cu anul precedent, mai ales in ceea ce priveşte vânzările valorice. Astfel, potrivit ACNielsen Romania, în 2006 s-au cumparat puţin peste doua milioane de litri de pastă de dinţi, în valoare de 120,3 milioane lei, sumă cu aproximativ 12% mai mare decât cea inregistrată în 2005.

Piaţa pastelor de dinţi este împărţită în segmente similare cu cele de pe pieţele din Occident, şi anume: segmentul pastei de dinţi anticarie, segmentul pastei de dinţi pentru respiraţie plăcută sau împrospătarea respiraţiei, segmentul pastei de dinţi pentru îngrijirea gingiilor, segmentul pastei de dinţi pentru albirea dinţilor, segmentul pastei de dinţi pentru combaterea tartrului, segmentul pastei de dinţi cu beneficii multiple, segmentul pastei de dinţi medicale şi segmentul pastei de dinţi ce reduce sensibilitatea dinţilor.

În prezent piaţa autohtonă a pastei de dinţi şi nu numai, este dominată de segmentul anticarie. Totuşi, deşi, are o pondere importantă, acesta are un trend descendent în favoarea pastelor de dinţi cu beneficii multiple, fapt datorat creşterii gradului de educaţie cu privire la igiena orală în rândul populaţiei, care caută produse eficiente, oferind maximum de beneficii.

Un alt segment care a crescut este segmentul de pastă pentru dinţi sensibili. Un alt segment în dezvoltare este segmentul pastelor de dinţi medicale. În 2006, acesta a crescut semnificativ, reprezentând 6% din totalul pieţei pastelor de dinţi. Grija pentru copii determină o creştere a segmentului pastelor şi periuţelor de dinţi pentru micuţi.

Specialişti susţin ideea că piaţa autohtonă a pastei de dinţi este din ce în ce mai dinamică, cunoscând un trend ascendent în ultimii ani. În ceea ce priveşte obiceiurile de consum, evoluţia acestora ţine de educaţie, consumatorii români realizând că într-o societate modernă, cum este cea în care trăim, imaginea contează foarte mult, iar acest lucru îi determină să resimtă tot mai acut nevoia de îngrijire şi igienă orală. Diversitatea şi rata de apariţie a produselor noi menţin viu interesul consumatorului şi îi atrag atenţia acestuia asupra producătorilor interesaţi de nevoile sale.

Piaţa românească este dominată de variantele de pastă de dinţi în ambalaj de 50 ml, însă în ultimul timp se poate observa o creştere a ponderii a pastelor de dinţi de 75 ml şi 100 ml.

Potrivit unui studiu efectuat de MEMBR România, în funcţie de segmentarea după continuţ, a crescut semnificativ preferinţa pentru geluri, în detrimentul pastei normale. Astfel, în volum, gelurile au atins cota de 11% în intervalul martie 2005 - aprilie 2006, cu 6% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. După valoarea vânzărilor, creşterea a fost dublă (12% faţă de 6%, în perioada anterioară).

Preview document

Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 1
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 2
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 3
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 4
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 5
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 6
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 7
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 8
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 9
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 10
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 11
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 12
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 13
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 14
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 15
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 16
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 17
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 18
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 19
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 20
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 21
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 22
Tehnici promoționale - Colgate vs Aquafresh - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Proiect Tehnici Promotionale - Colgate vs Aquafresh.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru Colgate și Aquafresh pe piața pastei de dinți

I. Elemente definitorii ale Pietei pastei de dinţi Valoarea totala a pietei autohtone a pastelor de dinti este estimata la 50 de milioane de euro....

Ai nevoie de altceva?