Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System

Proiect
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3593
Mărime: 24.81KB (arhivat)
Publicat de: Codrin Stanciu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Istudor
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING

Extras din proiect

Tendinte noi in domeniul tehnologiilor logistice

1) Prezentare tehnologiilor

Activitatile logistice reprezinta un element foarte important, care poate influenta adesea decisiv succesul sau insuccesul unei afaceri. Companiile care desfasoara procese logistice trebuie sa devina mai competitive, iar tehnologia este un factor diferentiator, necesar pentru o crestere profitabila.

Noile tendinte in domeniul tehnologiilor logisitce consta in folosirea tot mai mult a sistemelor informatice pentru gestionarea activitatilor logisitce. Tot mai multe companii apleaza la firme specializate in crearea pachetelor soft pentru gestionarea proceselor logistice.

Am ales ca exemplu de tehnologie logistica GPS-ul (Global Positioning System).

GPS este acronimul pentru Global Positioning System, un sistem de poziţionare globală. GPS este principalul sistem de poziţionare prin satelit. Acest sistem, iniţiat de Deprtamentul de Apărare din Satele Unite ale Americii poate permite aflarea poziţiei unui obiect pe suprafaţa pământului cu condiţia ca acesta să fie echipat cu materialul necesar funcţionării acestui sistem. Acest obiect poate fi o persoană,permiţându-i să se orienteze pe pământ, pe apă, în aer sau în spaţiu (în apropierea Pământului). GPS-ul utilizează sistemul geodezic WGS84, la care se referă coordonatele calculate cu ajutorul sistemului.

2) Utilitatea tehnologiei

Pana acum cativa ani utilizarea sistemului de orientare geografica prin GPS (Global Positioning System) era de domeniul filmelor SF. Acum aceasta inventie este cat se poate de des intalnita atat pe bordurile automobilelor sau ale motocicletelor, cat si in mainile simplilor pietoni sau la gatul animalelor de companie.

Posibilitatea ca cineva sau ceva sa-ti spuna, in limba materna, unde sa faci dreapta sau stanga pentru a ajunge intr-un loc despre care nici nu aveai idee ca exista sau, si mai mult, sa-ti si adauge cati kilometri sunt pana acolo, ori la ce ora ajungi a determinat tot mai multa lume sa adopte aceasta solutie aproape in acelasi ritm cu care a fost adoptata la inceput telefonia mobila. In tara noastra, primele GPS-uri au fost folosite pentru monitorizarea flotelor de masini sau pentru eliminarea posibilitatii de furt al jeep-urilor cu pretentii. Acum, nici un dispozitiv serios nu-si mai permite sa apara pe piata fara a avea integrat un modul GPS, fie ca este telefon mobil sau pocket PC/PDA.

3) Domeniile actuale si potientiale de aplicare a tehnologiei

GPS-ul a ajuns si in zgarda animalelor.Datorita acestei inventii exista, de asemenea, sanse mari sa nu mai vedem niciodata afise lipite pe stalpi prin care se anunta ca "s-a pierdut caine … oferim recompensa". In SUA si in Franta exista deja pe piata sisteme de localizare prin satelit rezervate animalelor. Emitatorul-receptor GPS este instalat in zgarda animalului si, astfel, se poate stabili zona in care animalul poate circula liber. In cazul in care o depaseste, GPS-ul anunta stapanul instantaneu fie printr-un mesaj pe mobil, pe PDA, fie pe notebook, oferindu-i in permanenta informatii despre localizarea animalului.

GPS mobil gratuit.

Un software gratuit pentru navigare destinat tot terminalelor mobile este GMaps (www.mgmaps.com), care poate fi instalat pe orice telefon mobil sau PDA dotat cu Java (J2ME), dar poate rula si pe smartphone-uri. Pentru a accesa hartile si a viziona pozitionarea programul are nevoie de o conexiune WAP, deoarece coordonatele sunt descarcate in timp real direct de pe serverul ce este conectat la sateliti.

Compania ESRI Romania este filiala celui mai mare producator de tehnologie GIS din lume, ESRI SUA si are un parteneriat cu cel mai mare producator american de echipamente GPS, Trimble Navigation .

Preview document

Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 1
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 2
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 3
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 4
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 5
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 6
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 7
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 8
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 9
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 10
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 11
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 12
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 13
Tendințe noi în domeniul tehnologiilor logisiticii - Global Positioning System - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Tendinte Noi in Domeniul Tehnologiilor Logisiticii - Global Positioning System.doc

Alții au mai descărcat și

Hărți clasice versus tehnologia GPS

Hărţi clasice vs. Tehnologia GPS Te-ai rătăcit vreodată şi ţi-ai fi dorit să existe vreo cale uşoară ca să afli în ce direcţie să mergi- Ai găsit...

Analiza pieței sistemului de navigație GPS

Sistemul de navigaţie GPS Cred că nu există cineva care să nu fi trăit neplăcerea de a nu ajunge la destinaţia dorită într-un oraş străin sau mai...

Cercetare de marketing sisteme de navigație GPS

1.Definirea problemei Firma noastră, Nav&Go, isi propune să indentifice dorinţele consumatorilor pentru produsul lansat nou pe piaţă, sistemul de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?