Tunisia - perla Africii de Nord

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 12075
Mărime: 2.17MB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cati Iacob

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I -Turismul fenomen economic si social 4
  3. 1.1 Notiuni, concepte, definitii 4
  4. 1.2 Forme de turism 6
  5. 1.3 Factorii de influenta ai activitatii turismului 6
  6. Capitolul II -Potentialul turistic al Tunisiei 8
  7. 2.1 Potentialul natural 8
  8. 2.2 Potentialul antropic 12
  9. 2.3 Rolul activitatilor turistice in Tunisia 20
  10. Capitolul III -Promovarea produsului turistic 30
  11. 3.1 Tehnici de promovare folosite in turism 30
  12. 3.2 Studiu de caz, reviste, brosuri, pliante 31
  13. 3.3 Protectia mediului in activitatea turistica 33
  14. Concluzie 37
  15. Bibliografie 38
  16. Anexe 39

Extras din proiect

Cuvant inainte

Pentru turistii romani Tunisia a devenit o destinatie cautata doar de vreun an, doi. De altfel, pe aceasta tara opereaza in prezent doar trei agentii de turism, Tunisiana Travel si Cartago, care reusesc sa duca saptamanal in Tunisia in jur de 150 de turisti. Prin comparatie, in sezon, Ungaria are pe destinatia Tunisia pana la 14-15 zboruri saptamanal, spre deosebire de unul al nostru. Asa cum spuneam insa, aceasta tara a intrat in atentia turistilor romani de putina vreme, dar promite ca in scurt timp sa rivalizeze cu destinatiile cele mai apreciate de turistii romani, respectiv Grecia si Turcia.

Tunisia este vestită în întreaga lume drept cel mai mare platou de filmare în aer liber. În preajma coastei tunisiene au fost filmate capodopere precum: „Iisus din Nazaret“ de Franco Zefirelli ( filmat la Monastir), „Regatul Cerului“ de Ridley Scott (cu celebrul Orlando Blum), sau în deşertul saharian: „Pacientul englez“ (al lui Antonio Minghiella) şi faimosul „Război al stelelor“.Paşii te duc în Tunis, inevitabil, spre Bulevardul Francez, centrul comercial şi turistic al oraşului. Aici te poţi răsfăţa între zeci de magazine cu marfă europeană, terase pline cu turişti şi localnici zgomotoşi şi veseli. În plus, în mijlocul bulevardului, observi şocat, pentru o ţară musulmană, o Catedrală splendidă, închinată Sf. Vincent de Paul, afluxul de credincioşi şi atmosfera autentic creştină bucură. Tunisia, ne vom lămuri repede, este o ţară a religiilor şi a coexistenţei paşnice, şi asta nu doar în pliante ci şi în realitate. Părăsind centrul european trecem în Tunisul istoric, prin poarta franceză, unicul vestigiu rămas în picioare din zidul de apărare al citadelei, şi intrăm în Medina (oraşul vechi). Aici, pentru iubitorii de shopping se află Paradisul: sute de produse de piele, minunatele covoare de Kairouan, kilimurile fastuoase, zeci de tarabe şiroind de aur şi argint transformate în splendide inele, brăţări, lanţuri etc., produse ornamentale berbere, măşti africane şi, în general, toate produsele Africii, Asiei şi Europei într-un amestec aproape fără egal pe mapamond. După ce străbatem străduţele înguste, dar pline de farmec ale suk-ului (bazar) arab, ajungem la Muzeul Bardo. Fostă reşedinţă a guvernatorului francez şi a beilor Tunisului, palatul Bardo a adunat în zecile sale de camere comori ale istoriei acestor pământuri, în special zeci de statui şi splendide mozaicuri romane. Ieşind din Muzeul Bardo putem observa frumuseţile Pieţei Guvernamentale, unde arhitectura clasică, colonială şi islamică se împleteşte cu cea contemporană a clădirii Parlamentului şi Palatului Prezidenţial. Un popas minunat este cel oferit de oazele de verdeaţă şi fântânile minunate, din centrul Tunisului, care te feresc de soarele torid.

O adevărată oază în inima unui oraş arab, o imagină rară. Din centrul oraşului se poate lua celebrul TGM, tren rapid, care din 20 în 20 de minute te duce spre splendorile coastei de nord a Africii. Astfel, TGM ne conduce la celebrul Sidi Bou Said, oraşul albastru al Mediteranei. Aici, într-o atmosferă de staţiune montană, plină de grădini uriaşe de smochini, portocali şi cactuşi, poţi vedea cea mai clară apă a mării de pe coasta de nord. Aici se pot bea cele mai bune sucuri naturale şi se pot admira în amănunt splendidele case albastre de Sidi Bou Said, devenite celebre şi copiate de arhitecţii din întreaga lume. De la Sidi Bou Said poţi merge la plaja de La Marsa, sau, obligatoriu pentru iubitorii de istorie, poţi face un popas la ruinele Cartaginei.

~2~

Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, insa protectoratul francez dintre 1881 si 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.

Daca esti la prima calatorie in Tunsia, vei ramane cu siguranta fascinat. Inca inainte de a pune piciorul pe pamant tunisian, esti impresionat de albastrul aprins al Mediteranei, al usilor si ferestrelor caselor. Aceasta tara a culorilor si contrastelor, a parfumurilor si aromelor, te invita sa te bucuri de o frumusete naturala. Pe masura ce incepi sa cunosti locurile, vei remarca cu siguranta tonurile vii in imbracaminte, urmele peste tot prezente ale civilizatiilor antice, statiunile luxoase ascunse de livezi de portocali, plajele cu nisipuri fine, apele cristaline ale marii, Sahara care tenteaza cu safari, palmieri sau camile. Ca un cadou special, iti este dat sa admiri o padure in desert la Ramada, lacul sarat pe jumatate secat sau fabulosul rasarit de soare de la Chott El Jerid. Tunisienii sunt un popor extrem de primitor si prietenos – si o poti simti chiar si in cele mai departate sate, unde, daca se intampla sa treci in timpul unuia din numeroasele festivaluri, vei fi bine primit, sfarsind prin a te alatura dansului lor sau band o ceasca de ceai impreuna cu localnicii.

Pentru un turist sofisticat, Tunisia ofera mult mai multe atractii decat orice destinatie consacrata, pentru ca aici exista o colectie de situri antice impresionante. De la inaltimea imperiului lor, romanii au intemeiat mai mult de 200 de orase in Tunisia, fiind prima colonie la sud de Mediterana.Cu totul remarcabil este gradul uluitor de conservare care ofera o privire rara in lumea si civilizatia de care se bucurau anticele colonii romane.

Tara araba cu un specific aparte, Tunisia traieste practic din turism, care aduce peste 60% din venituri. Ofertele pe destinatia Tunisia incep de la circa 300 euro de persoana si pot ajunge pana la 600 euro, pentru un sejur de 8 zile.

Romanilor le place sa spuna ca pionierul turismului in Tunisia este un concetatean al nostru, George Sebastian, cel care a construit in anii 1920-1930 prima casa de vacanta pe litoralul tunisian. Fascinat de peisajul de aici, Sebastian a incredintat unui arhitect italian proiectul viitoarei lui resedinte, la care si-a invitat apoi prietenii, care, la randul lor, au construit ulterior alte case de vacanta in aceasta tara in care toleranta fata de straini ii confera o individualitate specifica in randul tarilor arabe. Turismul ca industrie a aparut insa mult mai tarziu in Tunisia, respectiv in perioada anilor 1960-1970, cand au fost construite cele mai multe hoteluri, care poarta si acum amprenta arhitecturii de atunci. Ca o coincidenta, cam in aceeasi perioada s-au dezvoltat si in Romania statiunile de pe litoralul Marii Negre. Evolutiile ulterioare sunt insa total opuse intre Romania si Tunisia. Aceasta din urma a reusit, intr-adevar, sa transforme turismul intr-o industrie de proportii, activitate care contribuie cu peste 60% la Produsul Intern Brut. Tunisia are doar marea si desertul, dar le exploateaza atat de bine, incat aceasta destinatie turistica asigura localnicilor „linistea economica“ pentru multi ani de acum inainte.

~3~

CAPITOLUL I

TURISMUL FENOMEN ECONOMIC SI SOCIAL

1.1 Notiuni, concepte ,definitii

Turismul a devenit un fenomen de masa de-abia in a II-a jumatate a secolului nostru, mai precis in ultimii 20-30 de ani.

In conceptia moderna, contemporana, prin turism se

intelege in primul rand, ansamblul activitatilor prin care omul isi petrece timpul liber calatorind in alta localitate sau in alta tara pentru a vizita oameni si locuri,monumete si muzee, pentru a-si imbogatii cunostintele generale, a se distra si a face sport, pentru odihna sau tratament, iar in al doilea rand, industria creata pentru satifacerea tuturor bunurilor si serviciilor solicitate de turisti la locul de destinatie, la un inalt nivel calitativ si in conditiile protectiei si conservarii resurselor turistice , in special si a mediului inconjurator.

Turismul este considerat „Industria Viselor”, oferind clientilor produse

complexe caracterizate prin componente tangibile si intangibile, capabile de a

satisface cele mai variate si inedite motivatii identificate sau generate de creatorii de

cerere.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul "TURISM" provine din termenul englezesc "TO TOUR" (a calatori, a colinda), avand deci semnificatia de excursie.

De-a lungul anilor, continutul notiunii de turism s-a modificat, s-a imbogatit continuu.Unul dintre specialistii consacrati in cercetarea fenomenului turistic, a carui opinie a fost imbratisata de un numar mare de teoreticieni, este profesorul elvetian W. Hunziker. El defineste turismul prin "ansamblul relatiilor si fenomenelor ce rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara locului de resedinta, atata timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate de o stabilire permanenta sau o activitate lucrativa oarecare".

Preview document

Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 1
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 2
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 3
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 4
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 5
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 6
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 7
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 8
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 9
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 10
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 11
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 12
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 13
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 14
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 15
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 16
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 17
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 18
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 19
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 20
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 21
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 22
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 23
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 24
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 25
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 26
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 27
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 28
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 29
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 30
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 31
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 32
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 33
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 34
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 35
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 36
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 37
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 38
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 39
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 40
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 41
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 42
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 43
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 44
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 45
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 46
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 47
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 48
Tunisia - perla Africii de Nord - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Tunisia - Perla Africii de Nord.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing internațional - raport de țară - Columbia

Harta oficială a Columbiei I. Prezentarea pe scurt a ţării I. 1. Scurt istoric În perioada pre-columbiană, spaţiul acum numit Columbia a fost...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?