Ulei Unisol - tehnici promoționale

Proiect
7/10 (6 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1637
Mărime: 38.77KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Ulei Unisol

1. Analiza

Producatorul din industria uleiurilor vegetale Unirea Iasi, detinut de gigantul american Bunge, a raportat pentru primul trimestru al anului 2006 o scadere drastica a cifrei de afaceri, pâna la 9,8 milioane de euro (374 de miliarde de lei), fata de 16,2 milioane de euro (660 de miliarde de lei) în perioada similara a anului trecut.

Studiile arata ca în ultimii patru ani,consumul de untura s-a dublat, iar cel de ulei a scazut cu 17%.Din punctul de vedere al vânzarilor companiei, Bunge înregistreaza o usoara scadere a acestora fata de aceeasi perioada a anului trecut, însa principalele marci -Floriol si Unisol - au înregistrat performante mai bune versus anul trecut. Per ansamblu, scaderea volumelor vândute de catre Bunge se explica prin reducerea consumului de ulei în primul trimestru al acestui an fata de trimestrul unu al lui 2005. În anul 2002,piata uleiului de gatit a suferit o usoara scadere,din punct de vedere cantitativ,pe fondul unei oferte mai reduse venite din partea producatorilor autohtoni.

Din cauza lipsei de materii prime cu care s-au confruntat unii producatori locali (in principal,cei care se bazau pe resurse din import),in anul 2002 consumul casnic de ulei comestibil a fost de 206,3 mii tone,adica mai mic cu 5,5% fata de 2001!Pe fondul acestei lipse de materii prime,preturile au explodat,astfel ca,din punct de vedere valoric (USD), piata a inregistrat o crestere cu aproximativ 32% in 2002,fata de 2001.Din acelasi motiv a crescut ponderea uleiului de soia si a uleiului amestec, in defavoarea celui de floarea soarelui 100%.Cu toate acestea, consumul casnic de ulei se mentine la un nivel ridicat,respectiv peste 9 litri/locuitor/an.Este o situatie tipica pentru o populatie cu putere de cumparare în declin,care nu-si permite sa manânce în afara casei,si pentru care o tigaie de cartofi prajiti reprezinta solutia cea mai ieftina si mai rapida.Pe de alta parte, chiar specificul bucatariei romanesti,exagerat de bogata în grasimi,conduce la astfel de rezultate.Din totalul produselor alimentare pe baza de grasime,untul a scazut in 2002 la mai putin de 2%,margarina cu 21%, iar uleiul cu 17%.In schimb,consumul de untura s-a dublat,ajungând de la 4% in 1998,la 8%, in 2002.Aceste statistici nu fac decât sa confirme afirmatia anterioara,referitoare la puterea scazuta de cumparare si,implicit,la o alimentatie nesanatoasa:în timp ce in alte tari se gateste cu unt,la noi acest produs este aproape pe cale de disparitie,untura,care are un trend ascendent pe piata,înlocuindu-l cu succes.

În Moldova vânzarile valorice pentru principalele trei tipuri de ulei sunt urmatoarele: „Untdelemn de la Bunica” cu 59,6%,urmat de „Unisol” 26,1% si „Argus” cu 14,3%.

Bunge România,care mai detine fabricile de ulei Interoil Oradea si Muntenia Bucuresti,a raportat pentru 2004(primul an de prezenta pe piata româneasca) o cifra de afaceri de 90 de milioane de dolari (72,5 milioane de euro),în crestere cu aproape 40% fata de anul precedent.Marcile companiei - Unisol, Floriol Muntenia, Horea, Raza Soarelui - detineau anul trecut o cota de piata de 40%.La sfârsitul lui 2002,Bunge România a devenit actionarul majoritar al Unirea Iasi dupa ce a preluat grupul international Cereol,care detinea fabrica ieseana în acel moment.Dupa preluarea grupului Cereol,Bunge a devenit cel mai mare procesator de seminte oleaginoase din lume.

2. Obiective

Având in vedere situatia prezentata mai sus cu privire la consumul de ulei Unisol isi propune ca principal obiectiv pentru 2007 cresterea popularitatii,notorietatii si a vânzarilor.Astfel in perioada mai-iulie obiectivul firmei este de crestere a vânzarilor cu 28%,a notorietatii cu 20% si a popularitatii cu 15%.

3. Strategii

Ca si strategie firma va avea de ales una din tehnicile de promovare specifice,si anume:tombola sau concurs.

S-a observat ca de cele mai multe ori tombola duce la o crestere mai rapida a vânzarilor deoarece se adreseaza celor care cumpara efectiv produsul si duce la un consum mai ridicat. De asemenea prin tombola se pot atrage si o parte din clientii concurentei,ispititi de premiile tombolei acestia vor încerca si se vor convinge ca Unisol este o marca serioasa,cu un renume,un ulei de prima presa de cea mai buna calitate,sanatos,foarte bun pentru gatit,dar si excelent la salate care...intr-un final va lua locul produselor concurente.

Pe toata durata campaniei se va concepe si implementa un nou slogan având legatura cu tombola ce se va desfasura,si anume: „Gateste gustos si hai cu un Golf!”;-)

Tombola se va desfasura in perioada 1 mai-1 iulie,data limita a colectarii fiind 15 iulie iar extragerile finale in data de 17 iulie.Aceasta tombola presupune introducerea a doua etichete de pe oricare sticla de ulei Unisol într-un plic,împreuna cu datele personale direct in urnele special amenajate in fiecare din marile supermarket-uri din toata tara.

Preview document

Ulei Unisol - tehnici promoționale - Pagina 1
Ulei Unisol - tehnici promoționale - Pagina 2
Ulei Unisol - tehnici promoționale - Pagina 3
Ulei Unisol - tehnici promoționale - Pagina 4
Ulei Unisol - tehnici promoționale - Pagina 5
Ulei Unisol - tehnici promoționale - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Ulei Unisol - Tehnici Promotionale.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Supermarketului Economic

Numele supermarketului ECONOMIC are un puternic impact asupra clientilor cu venituri mijlocii spre mici. Sloganul Calitatea este ieftina!...

Ai nevoie de altceva?