Efecte externe și modalități de intervenție publică

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Matematică
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1191
Mărime: 66.69KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Stănescu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Teoria efectelor externe sau externalitatilor constituie fundamental economiei mediului.Problemele mai importante care se pun sunt urmatoarele:

1. De ce poluarea este o problema economica?

2. Trebuie suprimata sau, din contra ,exista un nivel optimal de poluare?

3. Ce trebuie gandit despre sloganul poluatorii trebuie sa fie platitori?

4. Care sunt inconvenientele si avantajelor diferitelor politici economice cum sunt:

-impunerea de taxe;

-atribuirea de subventii;

-crearea pietelor de drepturi de poluare.

Vom pleca de la definitia clasica a unui efect extern care, se stie,este orice efect indirect al unei activitati de productie sau al unei activitati de consum asupra unei functii de utilitate,asupra unei multimi de consum sau asupra unei multimi de productie.

Prin efect indirect trebuie inteles,pe de o parte ca efectul este creat printr-un alt agent decat cel afectat,iar pe de alta parte ca efectul nu rezulta prin intermediul unui system de preturi.

Aceasta definitie arata ca notiunea de efect extern este legata de definitia agentilor economici si de existenta pietelor care functioneaza intre acesti agenti economici.

Sa consideram, de exemplu, doua intreprinderi care se polueaza reciproc;fiecare intreprindere exercita asupra celeilalte un effect extern negative.

Daca cele doua intreprinderi fuzioneaza, efectele externe devin simple relatii tehnice in interiorul intreprinderii, deci efectele externe au fost internalizate.

Daca se creeaza intre intreprinderi piete de drepturi de poluare, intreprinderea y trebuie sa cumpere de la intreprinderea y un drept de poluare ca si cum ea ar cumpara un alt bun; efectele externe au fost negociate.

Problema nr. 1:

Efectele externe asupra productiei (exemplu classic ).

Un apicultor s-a instalat aproape de livada unui pomicultor.

Independent unul de altul, apicultorul decide sa instaleze un numar de xo stupi ,in timp ce pomicultorul decide sa planteze x1 pomi.Albinele apicultorului invadeaza pomii si fecundeaza florile.In urma acestui proces rezulta o productie de miere de y0 si o anumita cantitate de fructe recoltate y1 care ,amandoua, depind de xo si x1.

Productia de miere este:

y0=3a0x11/3 x01/3, a0>0

Iar productia de fructe este :

y1=3a1x01/3 x11/3, a1>0.

Costul instalarii celor xo stupi este c0x0 iar costul plantarii a x1 arbori este c1x1.Mierea si fructele sunt vandute la preturi egale cu unitatea de piete cu concurenta perfecta..

1. Scrieti, in functie de xo si x1 , profiturile celor care doi producatori.Pentru x1 dat , care este alegerea optimala a apicultorului pe care o natam cu xo=R0(x1) ?

Pentru x0 dat ,care este alegerea optimala a pomicultorului, notata cu x1= R1(x0)? Se considera ca xo si x1 sunt numere reale.Analizati si cazul in care {xo,x1}e IN X IN.

2. La un echilibru non-cooperativ,alegerile de productie verifica relatiile: xo=R0(x1) si x1=R1(x0).

Determinati echilibrul non-cooperativ x0*si x1* ,precum si productiile y0*si y1* respective profiturile de echilibru p0*, p1*.

3. Reprezentati graphic in planul x0Ox1 curba p0(x0x1)=p0* pe care o notam cu x1=Z1(x0) si curba p1(x0x1)=p1* pe care o notam cu x0=Z0(x1).Aratati ca exista niveluri (x0,x1) pentru care fiecare producator obtine un profit mai mare decat cel obtinut la echilibrul non-cooperativ.

4. Determinati alegerile de productie x0 si x1 care permit maximizarea sumei profiturilor celor doi producatori.Aratati ca acest profit maximal total este mai mare decat profitul total al celor doi producatori la echilibrul non-cooperativ.

Ce solutie va inspira aceste rezultate obtinute privind externalitatea productiei?

Rezolvare:1.Profiturile celor doi producatori sunt date de formulele:

0(x0, x1)= 3a0x11/3 x01/3- c0x0,

respectiv

1(x0, x1)= 3a1x01/3 x11/3- c1x1

Numarul de optim de stupi , pentru x1 dat,se obtine maximizand 0(x0, x1) in raport cu x0 ,si obtinem:

Preview document

Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 1
Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 2
Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 3
Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 4
Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 5
Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 6
Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 7
Efecte externe și modalități de intervenție publică - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Efecte Externe si Modalitati de Interventie Publica.doc
  • Efecte Externe si Modalitati de Interventie Publica.ppt

Te-ar putea interesa și

Managementul riscurilor și vulnerabilităților privind ordinea și siguranța publică al structurilor de jandarmi

INTRODUCERE Asupra conceptului de ordine publică s-au formulat mai multe definiţii, în raport cu apartenenţa celor care s-au ocupat de anumite...

Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare

INTRODUCERE Lucrarea propune o abordare din punct de vedere a evoluţiei serviciilor în general cu cercetare a serviciilor poştale la nivel...

Politica fiscală și influența ei

1.1. Fundamentarea teoretica a statului modern si aparitia primelor conceptii economice Dupa prabusirea Imperiului Roman, timp de o mie de ani,...

Grupuri de Interes

1. Grupurile de interes. Noţiuni introductive Viaţa politică este structurată şi de alte organizaţii decât partidele. Acestea sunt grupurile de...

Rolul impozitelor și cheltuielilor publice în ajustarea externalităților

1.Notiuni generale despre externalitati pozitive - negative Se numesc externalitati sau efecte externe consecintele unui proces productiv asupra...

Educația publică

I. MOTIVATIA ARGUMENTARII CA INTERES PUBLIC A. Educatia  interes public Educatia este una dintre atributiile deja clasice ale statului. Pâna si...

Modalități de Înfăptuire a Funcției Finanțelor de Reglare a Economiei și Efectele Lor

Capitolul 1. Concepte fundamentale privind funcţia de reglare 1.1 Definiţii „Atributul finanţelor publice nu trebuie să fie numai acela de...

Banca Centrală și Funcția sa de Centru Valutar

CAP 1. BANCA CENTRALĂ 1.1 Noţiuni generale În procesul dezvoltării sistemelor bancare s-au constituit mai multe tipuri de bănci, precum: băncile...

Ai nevoie de altceva?