Motorul Stirling

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 4597
Mărime: 1001.71KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adi Bart

Extras din proiect

Istoric

Descoperit în Scoția în jurul anului 1816 de către pastorul Robert Stirling, acest motor este unul cu ardere externă și, spre deosebire de cel clasic, cu ardere interna (prin explozie), nu este o sursă de zgomot și poluare accentuate. Motorul Stirling utilizează ca agent de lucru un fluid care nu realizează schimb de masă cu exteriorul și care este încălzit continuu de la o sursă de energie termică externă.

Această ardere externă prezintă avantajul reducerii noxelor rezultate în urma acestui proces, iar drept combustibil se poate folosi orice tip, în orice stare, lichid, solid, gazos, precum si posibilitatea utilizării energiei solare sau nucleare.Are un randament termic ridicat putand valorifica energia termică reziduală din diferite instalații termice.Aplicații largi se întalnesc la propulsarea autovehiculelor, antrenarea pompelor de căldura sau a mașinilor frigorifice și în domeniul cercetării spațiului cosmic, N.A.S.A. avand la ora actuala un department de cercetare special pentru motoarele Stirling.Există motoare cu puteri cuprinse între 10 si 5000 kW.

Construcția generală și principiul de funcționare

Principiul fundamental al motorului Stirling se bazează pe obținerea de lucru mecanic rezultat din diferența de presiune dintre două zone aflate la temperaturi diferite, zone care sunt încălzite și răcite succesiv. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, să ne imaginăm un fluid de lucru închis într-un cilindru cu piston, ca în figura de mai jos.Inițiem un proces de încălzire urmat apoi de răcire, prin încălzire temperatura crește, presiunea deasemenea crește și astfel are loc o variație de volum în sensul măririi acestuia ce are ca rezultat deplasarea pistonului spre punctul mort exterior, iar prin răcire, temperatura scade, presiunea se diminuează și volumul se micșorează, fapt care are ca efect deplasarea pistonului spre punctul mort interior. Deci, iată cum prin aceste transformări pe care le suferă fluidul de lucru,se poate obține lucru mecanic util.

Închiderea fluidului de lucru într-o incintă și inițierea unui ciclu extern de încălzire-răcire, nu este posibilă datorită inerției termice a materialelor mult prea mare pentru un ciclu termodinamic rapid.O soluție practică este deplasarea fluidului între două zone create, inițial, ca rece și respectiv caldă.Lucrul mecanic se obține din comprimarea la temperatura joasă a fluidului de lucru, încalzirea și destinderea sa, la temperaturi ridicate ca valoare.

O posibilitate de funcționare ar fi ca un capăt al cilindrului să se mențină cald, iar celălalt rece. Soluția acestei probleme a fost găsita de Robert Stirling care a prevăzut un sistem cu două pistoane, unul denumit piston motor, care ’culege’ lucrul mecanic, iar celălalt este numit piston distribuitor care deplasează gazul de lucru între cele două zone aflate la temperaturi diferite. Fiecare dintre cele două pistoane are o cursă utilă și puncte moarte.

Transportul între cele două zone se face printr-un sistem de canale de legătura plasate într-o rețea metalică ce are rolul de a absorbi o cantitate de căldură, atunci cand gazul trece de la zona caldă spre cea rece, și de a o ceda acestuia cand trecerea se face dinspre zona rece spre zona caldă. Rețeaua de recirculare se numește regenerator și, prin acest schimb de căldură cu fluidul de lucru, se diminuează substanțial consumul de combustibil, iar randamentul motorului Stirling este semnificativ ridicat.

Avantajele motorului Stirling

1. Funcționare silențioasa și fără vibrații.Mișcarea pistoanelor poate fi echilibrată complet

2. Potențial pentru consum minim.Teoretic este posibilă atingerea randamentului maxim al oricărui motor termic care lucrează pentru o anumită diferență de temperatură, în cazul ideal, randamentul ciclului Carnot.

3. Potențial policombustibil, sursa de energie poate fi de orice tip, singura condiție este atingerea diferenței de temperatură.

4. Circuitul fluidului de lucru fiind închis se poate utiliza orice fluid, urmărind proprietațile de transfer de caldură maxim.

5. Poluarea motorului este minimă, gazele de ardere conțin noxe reduse datorită unei arderi continue.

6. Randamentul motorului poate atinge valori favorabile doar daca se foloseste regenerator.Acesta are rolul de a prelua energie termică de la gazul cald și a o reda celui rece.

7. Cantitațile de ulei consumate sunt minime, uleiul nefiind în contact direct cu gazele de ardere.

8. Fluctuațiile momentului motor sunt, pe durata unui ciclu, mult mai reduse decat la motorul cu ardere interna cu același număr de cilindri.

9. Cuplul motor este aproximativ independent de turație.

Clasificarea motoarelor Stirling

- după natura fluidului de lucru: cu gaze sau cu lichide, experimentele cu fluide de lucru lichide sunt limitate, cer un gabarit mai ridicat, iar randamentul este scăzut datorită transferului dificil de caldură; capacitatea calorică ridicată a lichidelor în comparație cu gazele nu exclude soluția însă necesită cercetari mai ample.

- după natura pistonului : cu pistoane solide sau cu pistoane lichide, soluția cu pistoane solide este mai utilizata datorita presiunilor mari de lucru și randamentelor mai ridicate, iar varianta cu pistoane lichide necesită cuplarea cu o transmisie hidrostatică, este deosebit de simplă constructiv și deci fiabilă dar cu randamente mai reduse și necesită cercetări suplimentare.

- după modul de lucru : cu simplă acțiune și cu dublă acțiune, la soluția cu dublă acțiune există un singur piston cu rol atat de distribuție a fluidului de lucru cat și de putere, de preluare și transfer a energiei termice rezultate în urma arderii, zonele cilindrilor fiind conectate între cilindri invecinați. Aceasta soluție, promovata și de General Motors are avantajul unui gabarit mai redus, dar și ea necesită cercetări suplimentare.

- după modul de cuplare a cilindrilor : cu pistoane libere și cu pistoane rigide, sistemul cu pistoane rigide este cuplat cu o transmisie mecanică, iar pentru sistemul cu pistoane libere transmisiile pot fi mecanice, pneumatice, hidraulice etc.

- după numărul de faze : o fază sau mai multe faze, preocuparea pentru natura fluidului de lucru și principiul funcțional au dus la considerarea transformarii de fază în timpul proceselor de incalzire și răcire, în acest caz răcitorul are rol de condensator, regeneratorul de preincălzitor al lichidului și incălzitorul de vaporizator; soluția este tentantă datorita faptului că prin schimbarea de fază, fluidul absoarbe o cantitate de energie, care duce la racirea sa, astfel că răcitorul poate fi dimensionat la un gabarit mai redus.

- după modul de dispunere al cilindrilor : dispunere alfa, dispunere beta și dispunere gama; la motorul alfa exista două pistoane în cilindri separați, conectați în serie prin încălzitor, regenerator, și racitor. Motorul beta și gama folosesc pistoane distribuitoare, la motorul beta ambele pistoane se găsesc într-un singur cilindru, iar la soluția gama în cilindri diferiți.

Solutii similare si tipuri de motoare Stirling

Bibliografie

http://www.moteurstirling.com/diverstheorie.html

http://www.ulg.ac.be/masc/expjan04-stirling.html

http://www.grc.nasa.gov/www/tmsb/stirling/doc/ase.html

http://www.nmri.go.jp/env/khirata/

http://www.provide.net:80/~stm/

http://www.hev.doe.gov/components/stirling.html

http://www.crest.org/renewables/dish-stirling

http://www.ent.ohion.edu/~urieli/stirling/me422.html

http://www.scienceworld.wolfram.com

http://www.qrmc.com/animationtext.html

http://www.redrok.com/engine.html

Preview document

Motorul Stirling - Pagina 1
Motorul Stirling - Pagina 2
Motorul Stirling - Pagina 3
Motorul Stirling - Pagina 4
Motorul Stirling - Pagina 5
Motorul Stirling - Pagina 6
Motorul Stirling - Pagina 7
Motorul Stirling - Pagina 8
Motorul Stirling - Pagina 9
Motorul Stirling - Pagina 10
Motorul Stirling - Pagina 11
Motorul Stirling - Pagina 12
Motorul Stirling - Pagina 13
Motorul Stirling - Pagina 14
Motorul Stirling - Pagina 15
Motorul Stirling - Pagina 16
Motorul Stirling - Pagina 17
Motorul Stirling - Pagina 18
Motorul Stirling - Pagina 19
Motorul Stirling - Pagina 20
Motorul Stirling - Pagina 21
Motorul Stirling - Pagina 22
Motorul Stirling - Pagina 23
Motorul Stirling - Pagina 24
Motorul Stirling - Pagina 25
Motorul Stirling - Pagina 26
Motorul Stirling - Pagina 27
Motorul Stirling - Pagina 28
Motorul Stirling - Pagina 29
Motorul Stirling - Pagina 30
Motorul Stirling - Pagina 31
Motorul Stirling - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Motorul Stirling.doc

Alții au mai descărcat și

Transmisii mecanice

ARGUMENT Mecanismele pentru trasmiterea mişcării de rotaţie se mai numesc şi transmisii mecanice şi au rolul de a transmite mişcarea de rotaţie,...

Transmisii curele

ARGUMENT Transmiterea mișcării și energiei mecanice de la un organ de mașină la altul sau de la o mașină sau un aparat la altul se realizează cu...

Transmisie mecanică cu lanț

TEMA DE PROIECT Să se proiecteze o transmisie mecanica actionata de un motor electric, asincron, de current alternative ME. Transmisia se compune...

Dispozitive tehnologice mașina de frezat

1. Proiectarea elementelor de orientare În cazul acestui dispozitiv sunt preluate 5 grade de libertate, după cum urmează: - Doua grade de...

Proiectarea în Autocad a reperului - flanșă cilindrică

AutoCAD este un program CAD utilizat în proiectarea planurilor în două dimensiuni (2D) şi mai putin trei dimensiuni (3D) dezvoltat şi comercializat...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Tehnologiile integrate de producere a energiei și a biocombustibililor din biomasă

ADNOTARE În prezenta teză de licenţă a fost analizat şi valorificat potenţialulu de biomasă din zona de nord a RM şi utilizat în cadrul unei...

Studiul asupra motorului cu ardere internă - calculul coeficientului de umplere

INTRODUCERE Nikolaus August Otto (1832-1891) este un inventator german care (pe baza principiului care îi poartă numele) a realizat primul motor...

Proiectarea, Modelarea și Simularea Generatoarelor Sincrone în Sisteme de Congelare

INTRODUCERE Istoria conceptului de Energie Istoria dezvoltării conceptului de energie până la forma actuală este lungă şi plină de nuanţări...

Aspecte ale obținerii și uzurii injectoarelor pentru motoarele diesel

1.Scurt istoric al motoarelor cu aprindere prin compresie. Descoperirea efectelor presiunii atmosferice (Torricelli, 1608-1647) și aplicațiile ei...

Motorul Stirling

Istoric Motorul Stirling conceput în 1816 de scoţianul Robert Stirling (25. oct. 1790 -06.iun.1878 ) este un “motor cu ardere externă” la care...

Punerea în Funcțiune a Unei Turbine Eoliene în Funcționare Hibridă

Introducere Sistemele Hibride de Producere a Energiei Electrice (SHPEE) sunt sistemeautonome de generare a energiei electrice care includ mai mult...

Construcția motorului Stirling

1. INTRODUCERE Denumirea de „maşini Stirling“ se referă la maşinile termice cu pistoane care funcţionează după ciclul termodinamic Stirling cu sau...

Procese de obținere a biocombustibililor din biomasă solidă

Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, silvicultură si industriile conexe, precum si partea...

Ai nevoie de altceva?