Cuprins
- 1.Motivatia lucrarii .3
- 2.Partea generala .4
- 2.1.Notiuni generale despre fracturi .4
- 2.2.Clasificarea fracturilor . 5
- 2.3. Fractura de antebrat (definitie,morfologie,simptomatologie) .8
- 2.4.Complicatiile fracturilor .11
- 2.5.Tratamentul fracturilor .14
- 3.Partea speciala .17
- 3.1.Nursingul in fractura .17
- 3.2.Cazul I .18
- 3.3.Cazul II .32
- 3.4.Cazul III .46
- 3.5.Concluzii .60
- 4.Bibliografie .61
Extras din proiect
MOTIVATIA LUCRARII
Mi-am ales aceasta tema, deoarece fracturile se intalnesc frecvent la toate varstele, dar mai ales la varste active, dar in ultimul timp numarul accidentelor de circulatie sunt in crestere.
Ca procentaj fracturile reprezinta 10 - 20% din totalul traumatismelor si sunt de 10 ori mai frecvente decat luxatiile.
Osteoporoza varsta inaintata reprezinta un factor de risc al fracturii.
Rolul asistentei medicale in nursingul acestei afectiuni este extrem de important, incepand cu dirijarea bolnavilor care au suferit o fractura spre serviciul de specialitate cat si ingrijirile si nevoile de care trebuie sa beneficieze.
Nu este de neglijat nici componenta psihica a bolnavului in fracturi care de multe ori este imobilizat la pat, devenind mai irascibil si unde rolul asistentei medicale este de a-l incuraja si de a-l introduce in viata sociala cat mai rapid.
Educatia sanitara prin mediatizare, prin toate mijloacele pe care asistentul medical trebuie sa le faca vizavi de fracturile patologice la personae in varsta este tot de avengura asistentului medical.
PARTEA GENERALA
NOTIUNI GENERALE DESPRE FRACTURA
Faptul ca sistemul osos se gaseste in stransa interdependenta cu celalalte sisteme ale organismului face ca aceasta sa aiba numeroase functii nu numai un rol biomecanic si este firesc ca fractura sa fie considerata o adevarata boala.
Definitie:
Fractura este definita ca o solutie de continuitate la nivelul osului, produsa in urma unui traumatism de intensitate variabila ce actioneaza ca osteoporoza, tumoarea osoasa, osteita, etc.
Academicianul Alexandru Radulescu vorbea de fracturi ale oaselor sanatoase si fracturi ale oaselor bolnave, denumite gresit fracturi patologice.
Etiopatogenie :
Frecventa :
Se apreciaza ca fracturile reprezinta intre 10-20% din totalul traumatismelor, de 10 ori mai frecvente decat luxatiile, frecventa ce creste in cazuri de catastrofe,razboaie, accidente de circulatie .
Se intalnesc frecvent la toate varsetele dar mai ales la varsta activa, intre 20-40 ani; la copii fiind mai rare in raport cu numarul traumatismelor acestea avand oasele mai elastice si o greutate a corpului mai mica, predominand declararile epifizare. In schimb batranii din cauza fragilitatii osoase fac fracturi si dupa un traumatism mai putin violent.
Clasificarea fracturilor dupa modul de producere :
Directe : -Care se produc la nivelul impactului prin zdrobire, compresiune sau soc violent sunt fracturile din marile accidente asociate cu leziuni variabile ca gravitati ale partilor moi.
Indirecte : - Sunt fracturile produse in alt loc decat acolo unde a actionat agentul traumatic, sunt cele mai numeroase si pot fi impartite in 4 tipuri anatomopatologice dupa cum actioneaza traumatismului:
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ingrijirea Pacientilor cu Fracturi ale Antebratului.doc