Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 116 în total
Cuvinte : 67653
Mărime: 18.36MB (arhivat)
Publicat de: Celia-Sandra Pană
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dr. Cristea

Extras din curs

Introducere

Derivata initial din chirurgia generala, chirurgia copilului se constituie ca o specialitate de sine statatoare cu principii si metode specifice bine definite care inafara principiilor chirurgicale generale au la baza o serie de principii speciale de pediatrie.

Daca pentru copilul mare si adolescent atat patologia, cat si reactivitatea la agresiunea anestezica si chirurgicala nu difera prea mult de ale adultului, aceste aspecte sunt diferite si speciale in cazul nou nascutului (n-n) si a sugarului. Din cauza modificarilor fiziologice dinamice datorate adaptarii n-n la mediul extrauterin, a maturarii in continuare a organelor ca si cerintelor cresterii si dezvoltarii rapide, accentul il voi pune in acest capitol pe aceasta categorie de varsta.

Sunt recunoscute patru categorii de n-n dupa criteriul varstei gestationare si a greutatii la nastere:

a) nou nascut (n-n) la termen cu varsta gestationala mai mare de 38 de saptamani si greutate de peste 2500 gr;

b) n-n prematur cu varsta gestationala sub 38 de saptamani si greutate corespunzatoare acesteia;

c) n-n disamatur sau mic pentru varsta gestationala, cu varsta gestationala mai mare de 38 de saptamani, dar greutate sub 2500 gr;

d) n-n mare pentru varsta gestationala cu greutate peste de 4500 gr.

Aschraft&Holder clasifica n-n cu greutate mica la nastere in prematur si dismaturi. Criteriile clinice pentru clasificarea acestor n-n sunt:

a) santurile plantare - la 36 de saptamani la prematur sunt putine si sterse, la 37-38 de saptamani calcaiul este neted, iar la termen sunt santuri pe toata planta;

b) dimensiunea nodulului mamar la 36 saptamani (prematuri) este nepalpabil, > de 3 mm, la 37-38 de saptamani are 4 mm, iar la termen este vizibil,adica 7 mm;

c) parul la prematuri are aspect “de vata”, iar la termen este matasos cu suvite distincte;

d) pavilionul urechii la prematuri este neformat, pliabil, cu putin cartilaj, iar la termen este rigid cu cartilaj;

e) coborarea testicolelor si modificari ale pielii scrotului la prematuri: scrotul este mic cu pliuri putine si testicul putin coborat, la 37-38 saptamani coborarea este incomplete inca, iar la termen scrot mare cu multe pliuri radiare si testiculi prezenti.

N-n dismaturi (mici pentru varsta gestationala) par sa sufere o intarziere in dezvoltarea intrauterina, acesta fiind un rezultat al unor anomalii placentare, materne si/sau fetale. Dismaturii au aceeasi greutate ca a prematurilor, dar au caracteristici fiziologice diferite de ale acestora.Datorita malnutritiei intrauterine procentul de tesut adipos al organismului este frecvent sub 1% din greutatea corporala totala ducand la un nivel scazut de izolatie, mai ales termica. Aceasta categorie este expusa la un risc crescut la socul termic.

Hipoglicemia apare de asemeni mai precoce la aceasta categorie de n-n decat la cei nascuti la termen sau la prematuri, datorita in special activitatii metabolice mai crescute, dar si a unor nivele reduse de glicogen hepatic prin malnutritie intrauterina. In schimb, functia pulmonara este apropiata de cea a n-n la termen, dat fiind durata adecvata a gestatiei pentru dezvoltarea normala a plamanilor.

Problemele speciale ale prematurilor includ:

a) reflexul de supt slab dezvoltat;

b) absorbtie gastrointestinala neadecvata;

c) boala membranei hialine;

d) hemoragie intraventriculara;

e) hipotermie;

f) persistenta de canal arterial.

Probleme fiziologice specifice ale n-n cu posibile implicatii in cursul actului chirurgical sau anestezic.

A. Glicemia si metabolismul calciului

a) fatul isi mentine un nivel al glucozei in sange de 70-80% din cel matern prin difuzie facilitata transplacentar. Intrerupere brusca a aportului transplacentar de glucoza, face ca n-n sa devina total dependent de glicoliza pana la asigurararea glucozei din sursa exogena. Spre deosebire de adult, care are un mecanism eficient pentru gluconeogeneza n-n este sever limitat in posibilitatile de utilizare a grasimilor si proteinelor ca substrat pentru sinteza glucozei. Dupa nastere in cateva ore, n-n isi epuizeaza rezervele hepatice de glicogen si devine dependent de gluconeogeneza pentru a-si mentine nivelul normal de glucoza in sange.

b) hipoglicemia noenatala se defineste in general ca un nivel al glucozei in sange de sub 35 mg% la n-n la termen si sub 25 mg% la dismatur sau prematur. Dupa 72 de ore de viata nivelul glicemiei trebuie sa fie de 45 mg% sau mai mult.

c) hiperglicemia reprezinta o problema frecventa la n-n foarte mici sub 38 de saptamani gestationale si sub 1100 gr la nastere si care sunt supusi nutritiei parenterale. Cauza acestei hiperglicemii pare sa fie un raspuns insulinic scazut la glucoza.

d) calciul ca si glucoza este asigurat continuu transplacentar dar printr-un mecanism de transport activ. La nastere copilul are o tendinta naturala spre hipocalcemie din cauza rezervelor scazute de calciu a imaturitatii renale, ca si a hipoparatiroidismului relativ, secundar inhibitiei prin nivele crescute de calciu in cursul vietii fetale. Valoarea calciului ajunge la normal la 24-48 de ore dupa nastere.

e) hipocalcemia este definita ca nivelul calciului ionic din sange sub 1mg%, iar categoriile cu risc crescut sunt prematurii, n-n cu afectiuni chirurgicale si cei nascuti din sarcini dificile (cei nascuti din mame care au diabet, sau mame care la nastere au primit perfuzii cu bicarbonat). Metabolismul calciului este corelat cu cel al magneziului n-n cu risc crescut pentru hipocalcemie au acelasi risc crescut si pentru hipomegnezemie.

B. Termoreglarea. Un organism homeoterm este reprezentat de orice mamifer care-si poate mentine constanta temperature interna a corpului. N-n uman are dificultati in mentinerea temperaturii interne datorita suprafetei corporale relativ intinse precum si a masei sale mici pe post de rezervor de caldura.

Pierderile de caldura se datoreaza:

- evaporarii (copil ud sau in contact cu o suprafat umeda)

- conductiei (contactul direct al tegumentelor cu o suprafata rece

- convectiei (curenti de aer orientate catre copil)

- iradierea (copilul iradiaza caldura corpului spre o suprafata mai rece, dar nu se afla incontact cu aceasta)

Din toate cauzele enumerate mai sus, iradierea este cel mai dificil de controlat. Caldura n-n se produce prin cresterea activitatii metabolice fie prin frisonare ca adultul, fie prin termogeneza, fara frisonare, prin consumarea grasimii brune. Aceasta dependenta de termogeneza prin consum de grasime bruna are o serie de consecinte practice, deoarece grasimea aceasta se poate inactiva fie prin blocare de anumite droguri (presoarele sau agentii anestezici), fie prin depletie nutritionala.

Ambientul termic neutru adecvat este determinat de greutatea pacientului si de varsta postnatala pentru n-n cu greutate mica si pana la 6 saptamani de viata este de 34-35 ºC, iar pentru cei pana la 12 saptamani de 31-32ºC. pentru nascutii la termen cu greutate de 2-3 kg, zona de neutralitate termica in prima zi de viata este intre 31-34ºC, iar pana in a 12-a zi intre 29-31ºC.

Neutralitatea termica (definita ca fiind intervalul de temperature ambientala in care un n-n cu temperatura coprorala normala are o rata metabolica minima, isi poate mentine o temperature interna constanta prin control vasomotor) se poatem obtine in incubatoare cu pereti dublii.

C. Echilibrul hidroelectrolitic.

a) daca la 12 saptamani de gestatie fatul are 94% din greutatea totala o reprezinta apa corporeala, la 32 de saptamani acest procent scade la 80%, iar la n-n la termen numai 78%. In primele 3-5 zile de viata postnatala se pierd inca 3-5% din apa corporala totala pentru ca sa atinga nivelul adultului in jurul varste de 1an si jumatate. Surprinzator, prematurul isi poate completa absenta descarcarii lichidiene fetale in prima saptamana postnatala.

b) rata filtratului gomelural (GFR) la n-n este mai scazuta decata la adult. Daca la nastere GFR este de 21 ml/min/1,73mp suprafata corporala la ~ 2 saptamani de viata creste la 60ml/min/1,73mp valorile de la adult fiind atinse tot la varsta de 1 an si jumatate.

c) in afara diferentei de GFR capacitate de concentrare a urinii la premature si n-n la termen este mult mai scazuta fata de cea a adultului. Diferenta in capacitatea de concentrare pare sa se datoreze insensibilitatii tubilor colectori ai n-n la actiunea hormonului antidiuretic (ADH).

d) n-n la termen are si o capacitate scazuta de excretie a exesului de sodiu considerat a fi de asemeni un defect tubular.

e) necesarul de lichide al nou nascutului impune cunoasterea unor factori multiplii care includ pierderile prin evaporare al treilea spatiu si solicitarile metabolice externe, ca si persistenta unui deficit sau exces de lichide.

f) exista niste volume initiale exprimate in portii de ml/kg/24h corespunzatoare unor afectiuni chirurgicale mai frecvente la n-n si sugari.

Preview document

Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 1
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 2
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 3
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 4
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 5
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 6
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 7
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 8
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 9
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 10
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 11
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 12
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 13
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 14
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 15
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 16
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 17
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 18
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 19
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 20
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 21
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 22
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 23
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 24
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 25
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 26
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 27
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 28
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 29
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 30
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 31
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 32
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 33
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 34
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 35
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 36
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 37
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 38
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 39
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 40
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 41
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 42
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 43
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 44
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 45
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 46
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 47
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 48
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 49
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 50
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 51
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 52
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 53
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 54
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 55
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 56
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 57
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 58
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 59
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 60
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 61
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 62
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 63
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 64
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 65
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 66
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 67
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 68
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 69
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 70
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 71
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 72
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 73
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 74
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 75
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 76
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 77
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 78
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 79
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 80
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 81
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 82
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 83
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 84
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 85
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 86
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 87
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 88
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 89
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 90
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 91
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 92
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 93
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 94
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 95
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 96
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 97
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 98
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 99
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 100
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 101
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 102
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 103
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 104
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 105
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 106
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 107
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 108
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 109
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 110
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 111
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 112
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 113
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 114
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 115
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 116
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 117
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 118
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 119
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 120
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 121
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 122
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 123
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 124
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 125
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 126
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 127
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 128
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 129
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 130
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 131
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 132
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 133
Particularitățile chirurgiei și ortopediei la copil - Pagina 134

Conținut arhivă zip

  • Particularitatile Chirurgiei si Ortopediei la Copil
    • Curs 1.doc
    • Curs 2.doc
    • Curs 3.doc
    • Curs 4.doc
    • Curs 5.doc
    • Curs 6.doc
    • Curs 7.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul asistenței în îngrijirea pacientului cu litiază renală

Litiaza renala loveste mult mai frecvent in perioadele de bunastare ale istoriei. Barbatii sunt mai frecvent afectati decat femeile. Dieta are un...

Echipament Recuperare Picior

1.1.Anatomia şi fiziologia membrului inferior Articulatiile membrului inferior liber (articulationes membri liberi) reprezintă organe de miscare...

Dezechilibre ale fosfatemiei în departamentul de urgență

OBIECTIVE: Rolul testării de rutină al nivelului fosfatemiei în U.P.U. Recomandările curente privind tratamentul 1. INTRODUCERE...

Cursuri Reumatologie

Antigenele si structura aparatului imun IMUNITATEA =ansamblu fenomenelor prin care organismul recunoste si neutralizeaza structuri agresoar sau...

Toxinfecția alimentară cu salmonella

Incubaţie: 12-36 ore, cu limite între 4-48 ore. Debut: Brusc sau brutal cu stare de rău general, astenie, cefalee, ameţeli, greaţă, vărsături,...

Endocrinologie

Hormonii -sunt structuri biochimice secretate de glandele endocrine care prin intermediul curentului sanguin transferă informaţia unei celule...

Resuscitarea Cardio-Respiratorie

RCR reprezintă un sistem standardizat de manevre, tehnici şi droguri, care se aplică în cazul stopului cardio – circulator şi/sau respirator şi...

Soluții intravenoase

LINII ŞI FLUIDE INTRAVENOASE Jim Holliman, M.D., F.A.C.E.P. Profesor Asociat de Chirurgie şi Medicină de Urgenţă Director al Centrului...

Te-ar putea interesa și

Recuperarea Articulației Gleznei Posttraumatice la Copii prin Mijloace Kinetice

CAPITOLUL 1 1. INTRODUCERE 1.1. Importanţa şi actualitatea temei În ultimii ani kinetoterapia s-a dezvoltat devenind o disciplină structurată cu...

Implicații ale kinetoterapiei în optimizarea mijloacelor de recuperare în Luxația Congenitală de Șold

PARTEA I INTRODUCERE Luxaţia congenitală de şold, este considerată una din cele mai frecvente şi grave patologii ortopedice, întâlnite la copilul...

Tehnici de facilitare neuromusculară

INTRODUCERE Facilitarea proprioceptiva este fundamentata de cateva principii de baza: actionarea initiala de partea sanatoasa, respectarea...

Tehnici de îngrijire a bolnavilor cu traumatisme ale membrelor inferioare

CAP.1 INTRODUCERE Traumatizarea accidentala a copilului inregistreaza o crestere a incidentei, constituind prima cauza de deces pentru copilul...

Traumatismele Obstetricale

Traumatismele obstreticale sunt toate leziunile traumatice, mecanice si chimice (hipoxică) care apar in timpul nasterii. Ele sunt de cele mai...

Ai nevoie de altceva?