Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 8198
Mărime: 897.58KB (arhivat)
Publicat de: Maxim Bucur
Puncte necesare: 7
este un atestat la Studiul calitatii produselor (SCP) de la teorie privind obtinerea ciocolatei, la inregistrarea in contabilitate a produsului finit "ciocolata

Extras din proiect

Capitolul I

ISTORICUL CIOCOLATEI

Cuvântul „ciocolată”, provine dintr-o expresie indiană de pe vremea conchistadorilor care înseamnă hrana zeiilor. Mult timp a fost greu de crezut că deliciosul amestec de cacao, zahăr şi lapte, care se topeşte în gură stimulând gusturile noastre va ajunge la dispoziţia tuturor.

Drumul ciocolatei este lung:

1000, Boabe şi cifre. La început boabele de cacao erau folosite ca plată. Folosirea boabelor de cacao ca unităţi de calcul a fost stabilit înaintea anului 1000. Un Zontli era egal cu 400 boabe de cacao, în timp ce 8000 boabe de cafea erau egale cu un Xiquipilli. În manuscrisele pictate găsite în Mexic un coş cu 8000 boabe de cafea reprezintă simbolul acestui număr.

1200, Războiul ciocolatei. Subjugând popoarele Maya şi Chimimeken, Aztecii îşi impun supremaţia în Mexic. Datele înregistrate în aceste perioade includ detalii ale livrărilor de cacao, impuse ca taxă triburilor cucerite.

1502, Columb şi boabele de cacao. În al patrulea voiaj al său Columb ancorează la 30 iulie 1502, în Nicuaragua şi este primul european care descoperă boabele de cacao. Acestea erau folosite de băştinaşi ca monedă sau pentru prepararea unor băuturi delicioase. Dar Columb, încă în căutarea drumului către India nu este interesat de aceste boabe.

1513, Plata în boabe. Hernando de Oviedo y Valdez, ca membru al expediţiei Predrarias Avila către America, povesteşte cum a cumpărat un sclav pe 100 boabe de cacao.

1519, Banca spaniolă. Hernando Cortez care cucereşte o parte a Mexicului în 1519 nu găseşte suficient de plăcut gustul boabelor de cacao şi de aceea se arată mult mai atras de valoarea boabelor de cacao ca mijloc de plată. El înfiinţează imediat în numele Spaniei o plantaţie de cacao unde de acolo înainte „banii” sunt cultivaţi.

1528, Ciocolata în Europa. În 1528 Cotrez aduce în Europa primele boabe de cacao şi instrumentele necesare preparării ciocolatei.

1609, Prima carte despre ciocolată. Carte apărută în Mexic în 1609. este prima carte dedicată exclusiv subiectului ciocolată.

1615, Un obicei. Prinţesa Spaniei, Anna de Austria se mărită cu Louis XIII şi introduce la curtea franceză printere alte obiceiuri spaniole cel de a bea ciocolată.

1657, Un spaniol la Londra. Primul magazin de ciocolată din Londra este deschis de un francez în 1657.

1670, Soarta unui matelot. Marinarul Pedro Bravo de los Camerinos decide că a petrecut prea mult timp pe mare în voiajele de exploatare şi se stabileşte în Filipine unde îşi petrece restul vieţii plantând cacao, punând baza celei mai mari plantaţii de cacao din acea vreme.

1671, Un accident fericit. Se întâmplă ca un ajutor de bucătărie cam stângaci să scape un bol plin de migdale pe podea. Şeful nervos încearcă să-l tragă de urechi, iar acesta scapă şi o lingură de zahăr fierbinte peste migdale. Ducele de Passelis-Parslin un recunoscut gurmand îşi aşteaptă desertul. În disperare de cauză şeful îl serveşte pe mareşal cu desertul format din amestecul de migdale cu zahărul ars,. Mareşalul este deosebit de încântat şi dă numele acestui desert, nu integral ci simplu „Praslin”. Din acel moment acel dulce a avut nu meroase schimbări, incluzând şi denumirea modernă a termenului de praline.

1704, Taxele pe ciocolată. Către sfârşitul secolului al 17-lea, ciocolata îşi face apariţia în Germania. Politica de restricţionare îl face pe Frederik I de Prusia să impună taxe pe ciocolată din 1704. Oricine îşi permitea un asemenea lux trebuia să plătească doi taleri pentru un permis special.

1720, Primii fabricanţi de ciocolată. Cafenelele din Florenţia şi Veneţia oferă clienţiilor o ciocolată ce ajunge departe de graniţele ţării. Fabricanţii italieni de ciocolată bine pregătiţi în arta ciocolatei sunt bine priviţi în Germania, Franţa şi Elveţia.

1780, Prima fabrică. Prima maşină de produs ciocolată este pusă în funcţiune în Barcelona în 1780.

1810, Cel mai mare producător. În 1810 Venezuela era cea mai mare ţară producătoare de cacao. Jumătate din producţia mondială era din această ţară în timp ce o treime era consumată de spanioli.

1819, Pionierii ciocolatei. Prima fabrică elveţiană este construită într-o fostă moară, lângă Vevey. Fondatorul Francisco-Louis Cailer învaţă secretul comerţului cu ciocolată în Italia.

1875, Ciocolata cu lapte. După 8 ani de experienţe elveţianul Daniel Peter lansează pe piaţă prima ciocolată cu lapte, în 1875.

Reputaţia ciocolatei elveţiene este întârită şi astăzi de numeroasele medalii obţinute la expoziţiile internaţionale, dar mai ales de aprecierea cunoscătoriilor din întreaga lume.

Preview document

Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 1
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 2
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 3
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 4
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 5
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 6
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 7
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 8
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 9
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 10
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 11
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 12
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 13
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 14
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 15
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 16
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 17
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 18
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 19
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 20
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 21
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 22
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 23
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 24
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 25
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 26
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 27
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 28
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 29
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 30
Studiul de calitate și promovare a produselor finite - ciocolata - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Studiul de Calitate si Promovare a Produselor Finite - Ciocolata.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Analiza Diagnostic - SC Excelent S.A

Scurt istoric al firmei S.C. EXCELENT S.A. cu sediul în Bucuresti, Sos. Viilor nr. 20, este una dintre cele mai mari societati de produse...

Ai nevoie de altceva?