Anatol Ciobanu

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 2093
Mărime: 42.80KB (arhivat)
Publicat de: Romanenco M.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Baltatu Ludmila

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. I.BIBLIOGRAFIE: PRINCIPALELE DIRECȚII DE CERCETARE.5
  3. II.CONCEPȚIILE LINGVISTICE PROMOVATE DE CĂTRE ANATOL CIOBANU.9
  4. 2.1. Problemele de stat în viziunea lui Anatol Ciobanu.9
  5. 2.2. Corelația semantică sintaxa:.15
  6. 2.2.1. Teoria predicativității.18
  7. 2.2.2. Funcție și funcțional.19
  8. 2.2.3. Teoria cu privire la blocurile sintactice.22
  9. CONCLUZII.27
  10. BIBLIOGRAFIE.28

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitate temei investigate. Figură proeminentă a vieții noastre culturale, reprezentant de seamă al lingvisticii românești actuale, cu o deosebită autoritate științifică atât în țară, cât și peste hotare, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei Anatol Ciobanu, profesor universitar, șef de catedră pe parcursul multor decenii la Facultatea de Litere a Universității de Stat.

Anatol Ciobanu și-a început activitatea științifică și didactică luând doctoratul la Alma mater. Studiile de postdoctorat, urmate la Universitatea de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova, au exercitat o influență decisivă asupra orientării și formării științifice a tânărului cercetător.

În termenele stabilite, în 1973, a susţinut teza de doctor habilitat în fi lologie, în 1976 i se conferă titlul de profesor universitar, iar în 1992 a fost ales membru correspondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei la specialitatea Gramatica limbii romane, lingvistică general (contrastivă) şi sociolingvistică. S-a impus, încă de la începutul carierei sale, ca un eminent cercetător în domeniul fi lologiei și al lingvisticii romanice. Amplitudinea intereselor profesorului A. Ciobanu este foarte mare – de la problem de cultură a vorbirii până la cele de lingvistică generală, dar cel mai îndrăgit și, bineînțeles, mai profund și mai fructuos investigat domeniu rămâne totuși gramatica, în special sintaxa.

De o deosebită atenție s-au bucurat propoziția și fraza cu diversele lor aspecte semantico-funcționale și structurale, verbele semicopulative, principiul logico-semantic și cel funcțional în sintaxă, analizele contrastive originale la nivelul propoziției (pe material românesc, francez, rus), problema normei limbii literare, principiile de bază ale punctuației românești, sintaxa transformațională la nivelul propoziției și al frazei etc. Și dacă astăzi putem spune că limba română este limba noastră oficială, e bine să se știe că pentru această cauză a luptat – anume a luptat – ca un adevărat ostaș al neamului și profesorul A.Ciobanu.

A luptat publicând o serie de articole și studii, prin care a demascat falsul tezelor imperial-comuniste privind virtuțile așa-zisului bilingvism armonios, a luptat prin emisiuni la radio și televiziune, a luptat explicând oamenilor de la orașe și de la sate în cadrul unor adunări și mitinguri ce pericol ne paște, dacă vom rata șansa pe care ne-o oferă istoria de a ne regăsi pe noi înșine.

Scopul cercetării constă în concepțiile lingvistice promovate de autorul și lingvistul Anatol Ciobanu.

Pentru atingerea scopului înaintat ne-am propus următoarele obiective:

- analiza literaturii de specialitate cu referire la problemele de stat în viziunea lui Anatol Ciobanu

- corelația semantică sintaxa, privind teoria predicativității, funcție și funcțional, teoria cu privire la blocurile sintactice atitudinilor;

Epistemologia cercetării a inclus concepte descrise în lucrările psihologilor și pedagogilor Emilia Oglindă, Galina Păduraru, Eugen Coşeriu, Petru Butuc, Mihail Purice etc.

Metodologia cercetării: metode teoretice – documentarea științifică, generalizarea și sistematizarea, metodele – analitică.

Sumarul compartimentelor tezei. Teza constă din introducere, 2 capitole, concluzii generale şi bibliografie.

În primul Capitol am făcut trimiteri la referințele bibliografice.

În Capitolul doi ne-am propus să facem referi la ceea ce ține de concepțiile lingvistice promovate de către profesorul Anatol Ciobanu în ceea ce privește problemele de stat în viziunea lui, corelația semantică sintaxa. În acest compartiment sunt reflectate teoriile din cercetările de sintaxă ale profesorului A. Ciobanu care constituie o expresie funcţional-dezvoltativă a lingvisticii.

Studiile profesorului Anatol Ciobanu, care vizează tema respectivă, sînt pătrunse de patriotism şi de revoltă pentru numeroasele nedreptăţi sociale făcute limbii noastre naţionale pe parcursul istoriei şi chiar sub ochii noştri.

Prin întinsa și rodnica sa activitate didactică, membrul corespondent Anatol Ciobanu a contribuit la ridicarea nivelului de predare a disciplinelor fi lologice în învățământul nostru superior. Știind să inspire nobila pasiune a cercetării științifi ce, a împărtășit bogatele sale cunoștințe unor nenumărate generații de studenți care l-au iubit și admirat.

I.BIBLIOGRAFIE: PRINCIPALELE DIRECȚII DE CERCETARE

Anatol Ciobanu se naşte la 14 mai 1934 în s.Ruseni (azi în r.Ocniţa, Republica Moldova). Îşi face studiile primare şi medii necomplete în satele Donduşeni şi Târnova, apoi între anii 1949-1951 învaţă la Şcoala Pedagogică (Normală) „Boris Glavan” din or.Bălţi, pe care o absolveşte cu Diploma magna cum laude.

Din toamna anului 1951 devine student la Facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, specialitatea Lingvistică.

În 1956 obţine Diploma magna cum laude a U.S.M. şi, la propunerea catedrei, rămâne să-şi continue studiile la aspirantură (doctorantură), avându-l ca îndrumător ştiinţific pe prof. N. Corlăteanu. Cercetează cu pasiune controversata problemă a conjunctivului românesc ( şi balcanic), îşi scrie teza de candidat (doctor) în ştiinţe filologice pe tema „Conjunctivul şi întrebuinţarea lui în sintagmele predicative”, pe care o susţine cu succes.

Din toamna anului 1959 A. Ciobanu este angajat la catedră, urcând, cu scurgerea anilor, toate treptele cadrului universitar: asistent, lector, lector superior, conferenţiar (docent), profesor, şef de catedră, precum şi prodecan al Facultăţii de Filologie (1963-1966).

Pasionat de munca de cercetare, conferenţiarul A.Ciobanu este transferat în funcţia de cercetător ştiinţific superior (1969-1972) la Universitatea de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova, la Catedra de Lingvistică Romanică, pe care o conducea pe atunci remarcabilul savant lingvist de talie europeană, membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe din fosta Uniune Sovietică, Ruben Budagov, pentru a-şi scrie teza de doctor habilitat.

Avându-l în calitate de coordonator ştiinţific pe marele prieten al limbii române prof.R.Budagov, A.Ciobanu îşi finisează teza „Sintaxa verbelor semicopulative (analiza semantico-distributivă)”, pe care o susţine în vara anului 1973.

Reîntors la Chişinău, îşi continuă munca la U.S.M., obţinând, prin concurs, titlul de profesor universitar (1976) şi postul de şef al Catedrei de Lingvistică Generală şi Romanică.

În decembrie 1992, în baza alegerilor prin concurs şi prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesorului A.Ciobanu i s-a conferit titlul de membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Bibliografie

1. Anatol CIOBANU, Sintaxa şi semantica (Studiu de lingvistică generală), Editura Ştiinţa, Chişinău, 1987.

2. Anatol CIOBANU, Probleme de metodologie în lingvistică, în Cursuri şi Seminare speciale, CE USM, Chişinău, 2002.

3. Anatol CIOBANU, Unele principii ale concepţiei filosofico-lingvistice a profesorului Eugen Coşeriu şi aplicarea lor // Revista de lingvistică şi ştiinţă literară Nr.5. Chişinău. - 1996.

4. Akademos, Revistă de ştiinţă, inovare, cultură şi artă, nr. 2 (13), iunie 2009.

5. Akademos, Revistă de ştiinţă, inovare, cultură şi artă, nr. 2 (33), iunie 2014.

6. Emilia OGLINDĂ, Galina PĂDURARU, Corelaţia sintaxă – semantică în viziunea profesorului A.Ciobanu, Revista de știință și cultură Limba Română.

7. Eugen COŞERIU, Lingvistica: starea ei actuală, în „Revistă de lingvistică şi ştiinţă literară”, Chişinău, nr.1, 1993.

8. Eugen Coşeriu. Lecţii de lingvistică generală, Ed. ARC, Chişinău, 2000.

9. Petru BUTUC, Exponent al lingvisticii funcţionale de la Praga, Revista de știință și cultură Limba Română Nr.1-3, anul XIV, Chișinău 2004.

10. Petru BUTUC Concepţii lingvistico-filozofice promovate de Anatol Ciobanu, Revista de știință și cultură Limba Română Nr. 2, anul XXIV, Chișinău 2014.

11. Mihail PURICE, Problemele limbii de stat în viziunea profesorului Anatol Ciobanu, Revista de lingvistică şi ştiinţă literară Nr.1-3. , anul XIV, Chișinău 2004.

Preview document

Anatol Ciobanu - Pagina 1
Anatol Ciobanu - Pagina 2
Anatol Ciobanu - Pagina 3
Anatol Ciobanu - Pagina 4
Anatol Ciobanu - Pagina 5
Anatol Ciobanu - Pagina 6
Anatol Ciobanu - Pagina 7
Anatol Ciobanu - Pagina 8
Anatol Ciobanu - Pagina 9
Anatol Ciobanu - Pagina 10
Anatol Ciobanu - Pagina 11
Anatol Ciobanu - Pagina 12
Anatol Ciobanu - Pagina 13
Anatol Ciobanu - Pagina 14
Anatol Ciobanu - Pagina 15
Anatol Ciobanu - Pagina 16
Anatol Ciobanu - Pagina 17
Anatol Ciobanu - Pagina 18
Anatol Ciobanu - Pagina 19
Anatol Ciobanu - Pagina 20
Anatol Ciobanu - Pagina 21
Anatol Ciobanu - Pagina 22
Anatol Ciobanu - Pagina 23
Anatol Ciobanu - Pagina 24
Anatol Ciobanu - Pagina 25
Anatol Ciobanu - Pagina 26
Anatol Ciobanu - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Anatol Ciobanu.doc

Te-ar putea interesa și

Leadershipul și managementul - analiză comparativă pe baza materialelor SA Carmez

INTRODUCERE Actualitatea temei: Trecerea la econimia de piaţă este condiţionată, decisiv, de implementarea în toate componentele economiei a...

Mixul de marketing

1. Introducere De-a lungul timpului, societatea s-a bucurat de diversele domenii din evoluţia culturală precum: pictura, grafica, sculptura,...

Căi de păstrare a românismului în RSSM

Introducere Suntem români şi punctum! (Mihai Eminescu) Moldovenii, având conştiinţa de sine a romanităţii şi a românismului, au contribuit activ...

Influența limbii ruse în Basarabia

INTRODUCERE Timp de un secol, noi, românii din Basarabia, am fost într-o permanentă luptă pentru păstrarea identităţii noastre naționale, fiind...

Caracteristica și analiza turismului rural în sud estul Republicii Moldova

CAPITOLUL I. CARACTERISTICA ȘI ANALIZA TURISMULUI RURAL ÎN SUD VESTUL REPUBLICII MOLDOVA I.1. Analiza și caracteristica localităților rurale...

Ai nevoie de altceva?