Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3036
Mărime: 439.93KB (arhivat)
Publicat de: Victor Nistor
Puncte necesare: 6
Universitatea “Lucian Blaga”- Sibiu Facultatea de Stiinte Psihologie

Extras din proiect

Argumentarea alegerii temei “Influenta deprivarii de somn asupra atentiei concentrate”

Somnul reprezintă o stare fiziologică periodică şi reversibilă, deci normală. Indiferent de rasă, vârstă, etnie, sex şi altele, oamenii dorm. În funcţie de vârstă, cultură, mediul social şi multe alte lucruri, somnul si perioada acestuia diferă de la persoană la persoană, însă cu toţii dormim.

Cercetătorii au relevant faptul ca un om doarme o treime din viaţa sa.

Însă ce se întâmplă atunci când nu dormim? Procesele noastre psihice suferă vreo modificare? Ce se întamplă atunci când nu putem dormi adecvat sau deloc? Performanta ramane aceeasi?

Atentia face parte din funcţiile noastre fără de care nu ar putea exista o funcţionare normală

“Atenţia este un proces psihofiziologic de orientare , concentrare şi potenţare selectivă a funcţiilor si activităţilor psihice şi psiho-comportamentale modale specifice în raport cu obiectul şi finalitatea lor proprii, asigurându-le atingerea unui nivel optim de eficienţă adaptativă.” (Mihai Golu)

Ce se întâmpla în cazul în care un om care este deprivat de somn este supus unor teste de atenţie? Vor rămâne rezultatele constante pe parcursul desfăşurării experimentului? In cadrul acestui experiment vom gasi raspunsul!

Somnul

Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, prin abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcțiilor secretorii). În timp ce mulți dintre noi cred că somnul este o întindere temporală în care nu se întâmplă nimic, somnul este, de fapt, cel puțin din punct de vedere neurologic, o perioadă de timp foarte aglomerată. Deși importanța somnului nu poate fi discutată, oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de important pentru supraviețuirea noastră.

Somnul este esențial vieții. Animalele de laborator private de somn au murit. Nici oamenii nu par sa fie imuni la efectele lipsei de somn care le amenință traiul. Un sondaj condus de American Cancer Society concluzionează faptul că oamenii ce dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rată a morții cu 30% mai mare decât cei care dorm în mod obișnuit 7 - 8 ore. Chiar și cei care au dormit mai puțin de 6 ore și în general nu au avut probleme de sănătate dar au avut o rată a morții de 1,8 ori mai mare decât cei ce au dormit orele "normale".

"Ceasul biologic" al fiecărei persoane corespunde în mare aproximație cu ciclul unei zile, iar de fapt, "circadian" înseamnă "aproximativ o zi". Ciclul de veghe și somn este strâns legat de temperatura corpului: cu cât temperatura este mai mare, cu atât suntem mai activi; de partea cealaltă, cu cât temperatura scade, starea de som nolență începe să apară. Ritmurile corpului par a se baza pe două perioade de somn în fiecare zi: una lungă pe parcursul nopții și una scurtă, la amiază, când mulți oameni obișnuiesc să doarmă sau cel puțin să se odihnească, oprindu-se din alerta obișnuită celorlalte momente ale zilei.

Cercetătorii au aflat că atunci când oamenii sunt îndepărtați de orice sursă a timpului exact (ceasuri, lumina solara etc.), "ceasul" lor intern pare să funcționeze pentru o zi de aproximativ 25 de ore. Dacă "ceasul biologic" se desincronizează cu cel al societății, încep să apară probleme legate de somn.

Mecanismele somnului

Alternanța stării de veghe-somn reprezintă o particularitate a bioritmicității proceselor fiziologice, care decurg într-un organism dotat cu sistem nervos. Determinismul bioritmurilor circadiene veghe-somn este reglat printr-un „ceas intern”, având o componentă ereditară și una elaborată în ontogeneză, în funcție de condițiile mediului fizic, familial și social.

O serie de factori, printre care activitatea fizică și intelectuală, condițiile de viață, variațiile neperiodice ale programului de lucru etc., pot influența durata somnului. Trebuie menționat efectul emoțiilor și al durerii asupra ritmului nictemeral (circadian).

Sincronizarea bioritmurilor este controlată de sistemul nervos, endocrin, fiind influențată de intensitatea luminii și de alternanța lumină-întuneric.

Sistemul limbic (în special prin hipocamp) poate produce o stare de excitație crescută a formațiunilor implicate în starea de veghe și o inhibiție a celor implicate în somn, producând trezire și insomnie.

Preview document

Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 1
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 2
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 3
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 4
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 5
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 6
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 7
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 8
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 9
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 10
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 11
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 12
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 13
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 14
Influența Deprivării de Somn asupra Atenției Concentrate - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Influenta Deprivarii de Somn asupra Atentiei Concentrate.doc

Ai nevoie de altceva?