Extras din proiect
TEMA 1.
Pe baza definițiilor creativității găsite în curs sau în alte lucrări de specialitate, construiți propria definiție.
Creativitatea este o dispoziție spontană de a crea și inventa, creativitatea există în fiecare persoană. Este procesul de a crea idei noi originale și valoroase. Este o calitate superioară a omului, o caracteristică a personalității umane, acesta fiind necesar de a fi descoperită, modelată și cultivată de a deveni ceva unic.
TEMA 2.
Elaborarea unei lucrări și susținerea ei, într-un mod creativ și practic-aplicativ, în fața colegilor - Teorii ale creativității.
Un exemplu de teorie din viața personală- Într-o zi m-am apucat să fac o prăjitură, și am întâmpinat o problemă, nu mai știam exact rețeta. Și am decis să o sun pe mama mea pentru a mă ajuta, dar ea fiind la lucru nu a fost disponibilă să mă ajute cu prblema. Așa că mi-am luat telefonul am accesat internetul , am căutat aceea rețetă și am rezolvat problema.
Această este teoria mea, atunci când întâmpin probleme, creativitatea mea începe să funcționeze și să găsească rezolvare.
TEMA 3.
Elaborarea unei lucrări și susținerea ei, într-un mod creativ și practic-aplicativ, în fața colegilor - Metode de stimulare a creativității.
METODA BRAINSTORMING
Metoda brainstorming pornește de la ideea că nimic nu se critică, nimic nu se șterge, fără atitudini sau prejudecăți, cât mai multe idei. Are ca scop stimularea creativității și productivității gândirii prin intermediul grupului.
Demers metodologic:
-se pornește de la un cuvânt cheie sau o temă și se solicită cât mai multe asociații cognitive, într-un anumit interval de timp;
-se prezintă elevilor regula de bază: amânarea judecăților critice în momentul emiterii ideilor, concentrarea asupra cantității și nu a calității;
-este necesar ca elevii să fie stimulați și încurajați pe tot parcursul ședinței;
-se notează ideile pentru a fi apoi triate, analizate și evaluate;
- se poate demara ședința cu un exercițiu de încălzire.
Puncte tari:
- produce o atmosferă pozitivă, de relaxare și încredere, astfel că și elevii timizi pot participa activ;
- poate fi folosită ca antrenament creativ în orice tip de activitate;
- facilitează auto și interevaluarea obiectivă.
METODA “PĂLĂRIILOR GÂNDITOARE”
Printre metodele active de rezolvare de probleme prin stimularea creativității se află metoda pălăriilor gânditoare, concept introdus de Edward de Bono și care presupune faptul că o problemă se poate rezolva ieșind din obișnuit și abordând-o din perspective inedite, apelând la imaginație.
Această metodă presupune folosirea a șase pălării de culori diferite: alb, roșu, negru, galben, verde și albastru. Fiecare culoare definește un anumit rol și persoana care o poartă exersează un anumit tip de gândire. Jucând rolul unui gânditor, prin exercițiu, voință și efort, elevul poate deveni un gânditor adevărat și își poate schimba modul de a gândi.
Se împart cele șase pălării elevilor și se supune discuției un anumit caz pentru ca fiecare să-și pregătească ideile. Mai mulți elevi pot răspunde sub aceeași pălărie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Portofoliu psihologia cretivitatii.docx