Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 7728
Mărime: 55.99KB (arhivat)
Publicat de: Vasilica Vasile
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Calitatea resurselor umane dintr-un restaurant determină direct succesul afacerii respective. Asigurarea resurselor umane nu trebuie făcută întâmplător ci pe baza unei strategii a fiecărei societăţi comerciale, prin care să se definească politicile de personal, formarea şi gestionarea potenţialului uman.

Studiile recente efectuate în ţări din Uniunea Europeană evidenţiază necesitatea abordării complexe a problematicii resurselor umane, astfel încât:

- să cunoaştem tendinţele existente pe piaţa muncii;

- să pătrundem pentru a cucerii piaţta muncii prin oferte atractive, pe baza unor analize cantitative si calitative;

- să cunoaştem mentalitatea forţei de muncă disponibile;

- să prezentăm cultura firmei celor ce urmează a fi angajaţi;

- să asiguram salarii interesante si atractive;

- să asigurăm o bună organizare a muncii;

- să gestionam mai bine timpul de lucru;

- să se asigure comunicaţii mai bune, spre exterior şi interior;

- managerul resurselor umane trebuie să fie cel puţin managerul anului 2.000, care consideră, că inteligenţa vine din interior, că ea trebuie să germineze, sa fie cultivată si recoltată;

- adoptarea unui management participativ,care presupune un sistem coerent şi sistematic de punere în practică, în mod concret, a ideilor de dezvoltare şi gestionare a afacerilor.

Capitolul I

Cerinţe de baza pentru practicarea meseriilor din restaurante

Servirea clienţilor presupune multiple exigenţe, cărora trebuie să le facă faţă cei ce îşi aleg o meserie din acest sector. Beneficiarii de servicii trebuie sa găsească în restaurante amabilitate,ambianţa plăcută, discreţie, o atmosferă de destindere şi reconfortare, evident pe fondul unei solicitudini şi a promptitudini desăvârşite din partea personalului. Pentru aceasta, organizarea muncii personalului de servire constituie factorul esenţial in prestarea unor servicii de calitate. Stabilirea corectă a numărului de personal, a structurii acestuia,precum şi cunoaşterea sarcinilor ce le are de îndeplinit fiecare, reprezintă condiţii hotărâtoare pentru bunul mers al activităţii de servire.

De altfel, pentru a putea îndeplini funcţiile specifice serviciilor, lucrătorii care îsi desfăşoara activitatea în acest sector, trebuie să corespundă, ca pregătire, cerinţelor postului şi să posede o serie de calitaţi necesare bunei desfaşurări a activităţii. De aceste criterii, trebuie să se ţina seama, încă de la recrutarea tinerilor pentru calificare în meseriile specifice sectorului, cât şi pentru promovarea în funcţii operative.

Astfel pentru însuşirea şi practicarea meseriilor specifice sunt necesare o serie de aptitudini fizice si fiziologice, generale si speciale.

Se are în vedere, că în timpul activitaţii profesionale, membrele superioare, cât şi cele inferioare, sunt supuse uni solicitări continue, ceea ce necesită o bună stare de sănătate şi de funcţionare a acestora. Îndemânarea şi dexteritatea specifice profesiei, se pot dobândi numai dacă există o capacitate de coordonare manuală corespunzătoare. Cei ce au simţul văzului normal dezvoltat, vor putea aprecia formele, dimensiunile, distanţele, vor recunoşte obiectele şi clienţii. Un auz normal facilitează înţelegerea consumatorilor, perceperea zgomotelor şi semnelor acustice etc. De asemenea, gustul şi mirosul au un rol deosebit de important, dupa caz,uşurând examinarea organoleptică a preparatelor, băuturilor si produselor oferite spre consum clienţilor. Dupa cum se ştie,întotdeauna acestea trebuie sa fie de o calitate neîndoielnică, să corespundă prescripţiilor din reţetele de fabricaţie, standardelor, normele interne etc.

Simţul estetic, dragostea sau înclinaţia pentru frumos sunt evident alte calitaţi ale lucrătorului din turism care îsi desfăşoara activitatea în restaurante. Intimizarea unităţilor, crearea unor ambianţe placute reconfortante solicită din partea personalului imaginaţie în decorarea interioarelor, fantezie in aranjarea florilor adoptarea unor soluţii rafinate, moderne care sa asigure condiţii de confort optime.

Fizionomia lucrătorilor care efectuează diferite servicii trebuie sa fie plăcută, atrăgătoare, ţinuta corporală normală (picioare şi spate drept, dantură îngrijită, mersul regulat), fără defecte fizice. Întreaga ţinută trebuie să exprime eleganţă, supleţe, sobrietate, prestanţă, seriozitate şi demnitate.

Ţinuta fizică, trebuie sa fie întregită de o ţinută vestimentară corectă:îmbrăcăminte impecabilă,de calitate, bine croită, curată, fără pete si bine călcată. Atenţia cuvenită se va da şi încălţămintei care va fi decentă, comodă, uşoară şi bine lustruită.

1.1 Aptitudinile intelectuale, cunoştinţele, deprinderile

Trebuie să se situeze la un nivel corespunzător cerinţelor fiecărei funcţii. Se impune a avea un nivel suficient de cunoştinţe de cultură generală, pentru a fi capabil să susţină cu turiştii-clienţi conversaţii pe diferite teme: istorie, geografie, literatură, artă, sport etc. Trebuie de asemenea, să cunoască una sau două limbi de circulaţie internaţională corespunzătoare structurii turiştilor majoritari din unităţile respective.

Obligatorii sunt şi cunoştinţele matematice,mai ales uşurinţa in efectuarea calculelor aritmetice,pentru a asigura corecta întocmire a documentelor de evidenţă operativă specifice fiecărui loc de muncă, cât şi pentru efectuarea încasărilor.

1.2 Simţul ordinii şi al curaţeniei

Condiţioneaza realizarea unor servicii de calitate, în condiţii de igienă,care sporesc încrederea consumatorilor pentru serviciile prestate; să fie conştiincios în muncă, pentru a efectua servicii de înaltă ţinută profesională; să respecte regulile de servire; să aibă atenţie distributivă, pentru a realiza servicii prompte şi la solicitarea clienţtilor; să fie înzestrat cu o memorie bună, pentru a reţine comenzile şi numele clienţilor; să fie dotat cu memorie vizuală pentru a recunoaşte clienţii şi locurile; să manifeste interes profesional, disciplină şi punctualitate; pasiunea pentru meserie asigură, fără îndoială un randament superior;lucrătorii pasionaţi pentru meserie nu se plictisesc; să dea dovadă de rezistenţă la monotonia muncii; spiritul de echipă trebuie sa fie prezent la toţi cei care îşi desfăşoară munca în restaurante;spiritul de organizare, imaginaţia în vederea realizării serviviului în condiţii bune şi în timp foarte scurt; imaginaţia il ajută pe lucrător să găsească forme originale de aranjare a meselor, de prezentare şi servire a preparatelor şi băuturilor oferite.

Preview document

Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 1
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 2
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 3
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 4
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 5
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 6
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 7
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 8
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 9
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 10
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 11
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 12
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 13
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 14
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 15
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 16
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 17
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 18
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 19
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 20
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 21
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 22
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 23
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 24
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 25
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 26
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 27
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 28
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 29
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 30
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 31
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 32
Cerințe de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Cerinte de Baza Pentru Practicarea Meseriilor din Restaurante.doc

Te-ar putea interesa și

Perfecționarea Managementului Resurselor Umane - Atribut de Bază în Eficientizarea Activității Firmelor de Turism

INTRODUCERE Problematica şi complexitatea activităţii turistice din România şi de pretutindeni impune o abordare amănunţită în scopul cunoaşterii...

Managementul recompenselor la Hotel Select Iași

Cap1. Analiza şi descrierea posturilor 1.1 Prezentarea firmei Denumire societate: SC SELECT GRUP SA Domeniul de activitate: Hotelier Adesa...

Resursele umane specifice structurilor de primire cu funcțiuni de alimentație

Resursele umane Calitatea resurselor umane dintr-un restaurant determina direct succesul afacerii respective. Asigurarea resurselor umane nu...

Practică - Alimentația publică

Scopul principal al tehnologiei culinare este acela de a asigura o alimentaţie corectă, fundamentată ştiinţific, în pas cu cerinţele gastronomiei...

Ai nevoie de altceva?