Analiza Datelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2025
Mărime: 83.54KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Dan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: C. Pintilescu

Extras din proiect

INTRODUCERE

Peste jumătate dintre români nu au cumpărat cărţi în 2009, non-consumul de cărţi urcând de la 46% în 2008, la 51%, în 2009, potrivit unui studiu prezentat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii.

Potrivit unui alt studiu, efectuat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii, în 2005, 56% din respondenţi nu au cumpărat nicio carte în anul 2008, iar 55,4% nu au citit deloc cărţi în cursul aceluiaşi an. Acelaşi studiu a revelat faptul că aproximativ 5% din populaţie nu cumpără cărţi, dar împrumută sau primeşte.

Pe de altă parte, 87% din cărţile cumpărate în anul anterior studiului sunt achiziţionate de consumatorii fideli - aproximativ 22% din populaţie cumpără cel puţin 1-2 volume pe lună. Astfel, 62% din cărţile vândute sunt cumpărate de doar 9% din populaţie (segmentul celor care achiziţionează mai mult de două volume pe lună).

Potrivit unor date mai recente, din 2008, 34% din respondenţi nu citesc cărţi, articole, reviste de specialitate şi 22% citesc o dată sau de două ori pe lună.

În plus, potrivit Barometrului de Consum Cultural 2005 privind rolul bibliotecilor, jumătate din clienţii bibliotecilor citesc zilnic, în timp ce, din totalul populaţiei, cei care citesc zilnic reprezintă 25%. De asemenea, 51% din clienţii bibliotecilor îşi procură cărţi din librării şi abia apoi împrumută de la bibliotecă.

Centrul de Studii în Domeniul Culturii a elaborat şi patru profiluri de cititori.

Primul este tipul orientat spre carieră, reprezentat de tineri (21 - 30 de ani), cu o proporţie mai mare de femei, salariaţi cu studii superioare sau studenţi, din urban (mai ales din oraşe din regiunea vest, centru şi nord-vest), cu părinţi cu studii superioare sau medii. Aceştia sunt cunoscători ai mai multor limbi străine, slabi consumatori de programe TV (se uită însă la programe informative şi culturale) şi cititori intensivi de literatură de specialitate, în română sau în limbi străine. Veniturile pe persoană în familie depăşesc 150 de euro, iar locuinţele lor sunt în zone cu infrastructură publică culturală bogată. Cititorii din această categorie sunt posesori de biblioteci personale medii (100 - 500 volume), în care cele mai multe cărţi au fost achiziţionate înainte de 1989. Cumpără şi împrumută masiv cărţi de specialitate (multă medicină), dar şi din alte domenii decât cele din profesia proprie, respectiv cărţi didactice, de autoperfecţionare, manuale pentru învăţarea limbilor străine, albume de artă, dar şi gastronomie. Împrumută romane de dragoste, de aventuri, istorice sau de război sau de autori clasici (români şi străini). Cheltuiesc însă mai mult pe literatură SF sau pe scriitori contemporani.

Cel de-al doilea tip este reprezentat de cititorii ocazionali, reprezentaţi de femei casnice, muncitori, lucrători pe cont propriu, fără studii superioare. Slabi posesori de cărţi (până la 50 de volume în bibliotecă), nu citesc decât rar (sau deloc), dar se uită la televizor destul de mult, la programe de divertisment. Respondenţii sunt într-o proporţie mare absolvenţi de şcoli profesionale sau de liceu, preponderent cu vârste între 31-40 de ani, provenind din părinţi cu profil educaţional similar, necunoscători de limbi străine; locuiesc în familii cu venituri reduse pe persoană. Citesc mai ales pentru a-şi ocupa timpul liber. Cumpără, împrumută şi primesc manuale şi literatură pentru copii, dar şi cărţi de bucate sau conţinând sfaturi practice pentru gospodărie. Împrumută şi literatură beletristică (poliţiste, istorice, de război), dar cumpără mai ales clasici români, probabil sub presiunea cerinţelor şcolare ale copiilor.

Tipul achizitiv se constituie din subiecţi între 40 şi 50 de ani, migranţi de la ţară la oraş, cu studii medii. Sunt posesori de biblioteci mari (peste 500 de volume). Se uită foarte mult la televizor, la toate genurile de programe. Un segment important de subiecţi din această categorie se declară foarte ocupaţi, muncind chiar şi în weekend, sunt patroni o proporţie semnificativă din cei care reprezintă acest tip. Citesc mai ales autori români, în timpul liber. Cunosc o limbă străină. Subiecţii din această categorie cumpără cărţi din toate domeniile, pun accent pe cartea educaţională şi lecturile utilitare (cumpără cărţi de specialitate, beletristică, manuale, cărţi pentru copii, cărţi de informaţie şi auto-educative, române). Ei redau bine un comportament achizitiv: fac din stocul de cultură un capital (pentru familie sau "pentru orice eventualitate...").

Ultimul tip de cititori practică un consum educaţional sau de necesitate. Ei sunt imobili, rurali, în zone fără infrastructura culturală publică. Se uită destul de des la televizor. Cumpără cărţi pentru copii, de specialitate, auto-educative, cărţi istorice, manuale pentru limbi străine şi cu sfaturi practice. Consumul pare unul axat mai ales pe nevoile educaţionale ale copiilor, fiind unul minimal, "de necesitate", poate şi pentru că se opune consumului cultural "de lux", care include beletristică de ficţiune, eseistică, artă etc.

METODA AFC

Proiectul de faţă are ca scop analizarea proporţiei cărţilor pe care o persoană le are în bibliotecă în funcţie de nivelul de studii.

Exemplul ales se referă la 828 de persoane, cu nivele diferite de educaţie : inferior, mediu, superior ; acestea deţinând un anumit număr de cărţi din bibliotecă: mai puţin de 50, între 51 şi 100, între 101 şi 200, mai mult de 201 cărţi.

Se va testa ipoteza de independenţă dintre variabilele “nivel de studii”si “număr de cărţi din biblioteca” şi se vor descrie asocierile dintre categoriile celor două variabile.

Metoda de analiză a datelor este AFC, iar prelucrarea datelor se va face cu ajutorul programului SPSS.

Tabelul 1. Numărul de persoane pe nivel de educaţie şi număr de cărţi din bibliotecă.

Niv. de educatie Numar de carti din biblioteca Total

<50 51-100 101-200 >201

Inferior

69

40

28

14

151

Mediu

152

122

132

93

499

Superior

18

37

41

82

178

Total

239

199

201

189

828

Preview document

Analiza Datelor - Pagina 1
Analiza Datelor - Pagina 2
Analiza Datelor - Pagina 3
Analiza Datelor - Pagina 4
Analiza Datelor - Pagina 5
Analiza Datelor - Pagina 6
Analiza Datelor - Pagina 7
Analiza Datelor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza Datelor.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere

INTRODUCERE Într-o lume în care trăim într-un ritm amețitor, oamenii au început să fie din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor și prin urmare...

Integrarea Copiilor cu Deficiențe Mintale Ușoare în Învățământul de Masă

INTRODUCERE Am decis să tratez şi să aprofundez această temă deoarece întotdeauna m-a sensibilizat să văd că unele persoane sunt marginalizată....

Analiza Veniturilor și Cheltuielilor Bugetare pentru Italia

PARTEA I 1.Analiza cheltuielilor bugetare A. Date absolute General government expenditure by function (COFOG) INDIC_NA Total general...

Funcții statistice în SQL - Studiu de caz analiza datelor privind jocurile olimpice

INTRODUCERE Într-o lume aflată în continuă schimbare, unde majoritatea domeniilor tind să fie din ce în ce mai informatizate, necesitatea stocării...

Buget și trezorerie publică - Slovenia

- După o analiza a datelor absolute putem observa evoluția cheltuielilor bugetare ale Sloveniei din 2000 pana in 2008, în milioane euro. De-a...

Cercetări de marketing Avon

Noua cremă Cellu – Sculpt din gama Avon Solutions 1.1 Istoric Avon AVON - 120 de ani de frumuseţe O poveste ce a început în urmă cu 120 de ani…...

Analiza Veniturilor și Cheltuielilor Bugetare pentru Belgia

BELGIA 1.PREZENTARE GENERALA : Situare geografica: Regatul Belgiei este o țară în Europa de Vest. Belgia este situată pe frontiera ce divide...

Studiu de caz privind opiniile studenților din cadrul facultății FABBV

Introducere Studiul de caz s-a efectuat pe un eşantion de 60 studenţi din anul III, forma de învăţământ zi. Chestionarul privind opiniile...

Ai nevoie de altceva?