Dezvoltarea angajaților în administrația publică

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3848
Mărime: 41.87KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Cap.1. Definirea conceptului de dezvoltare strategica a angajatilor 3
  2. 1.2. Scopurile dezvoltarii strategice a resurselor umane 3
  3. 1.3. DRU SI MRU 3
  4. Cap.2. Elemenetele DRU 4
  5. Cap.3. Filozofia dezvoltarii resurselor umane 4
  6. Cap.4. Etapele dezvoltarii 6
  7. 4.1. Formarea si perfectionarea angajatilor 6
  8. 4.2. Administrarea carierelor 6
  9. 4.3. Dezvoltarea organizationala 7
  10. Cap.5. Programe de dezvoltare a personalului 8
  11. 5.1. Metode de dezvoltare legate direct de functie 8
  12. 5.2. Metode de dezvoltare indirecte legate de functie 8
  13. 5.3. Modalitati de dezvoltare a carierei în functia publica 10
  14. 6. Concluzii
  15. 7. Bibliografie

Extras din proiect

Cap.1. Definirea conceptului de dezvoltare strategica a angajatilor

Dezvoltarea strategica a resurselor umane (DRU) se ocupa cu asigurarea oportunitatilor de invatare, dezvoltare si instruire pentru angajati, menite sa imbunatateasca performantele individuale, de echipa si organizationale. Asa cum a fost definit de Harisson (1997), conceptul de DRU este o “idee care rezulta dintr-o viziune clara asupra capacitatii ai potentialului oamenilor, incadrata in strategia generala a intreprinderii”. DRU adopta o viziune larga si pe termen lung asupra modalitatilor prin care politicile si practicile de DRU vin in sprijinul infaptuirii strategiilor organizatiei. Strategia DRU decurge din strategiile organizationale globale si are un rol pozitiv in realizarea telurilor organizatiei. Are drept scop sa-i dezvolte capacitatile in planul resurselor umane, intrucat se cladeste pe convingerea ca resursele umane sunt o sursa majora de avantaj competitiv. Urmareste dezoltarea capitaluilui intelectual de care are nevoie organizatia, cat si satisfacerea cerintelor ei prezente si viitoare de personal de buna calitate.

1.2. Scopurile dezvoltarii strategice a resurselor umane

Dezvoltarea strategica a resurselor umane ofera un cadru coerent si comprehensiv de dezvoltare a a personalului. Majoritatea proceselor de DRU sunt menite sa asigure un mediu in care angajatii sa se simta stimulati sa invete si sa se perfectioneaza. Dintre activitatile de DRU fac parte programele traditionale de instruire, insa accentul cade indeosebi pe dezvoltarea capitalului intelectual si pe promovarea invatarii organizationale, de echipa si la nivel individual. Principalul obiectiv este de a crea un mediu in care cunoasterea sa fie dezvoltata si gestionata sistematic. DRU vizeaza deopotriva planificarea modurilor in care este abordata incurajarea autodezvoltarii, cu sustinere si indrumare corespunzatoare din partea organizatiei.

Desi DRU este o activitate de nivel organizational, politicile sale trebuie sa tina seama de aspiratiile si necesitatile de nivel individual. Cresterea capacitatii de angajare atat in exteriorul, cat si in interiorul organizatiei trebuie sa constituie un aspect esential al politicii de DRU.

1.3. DRU SI MRU

Politicile de DRU sunt strans asociate cu laturile de MRU care se refera la investitiile in oameni si la dezvoltarea capitalului uman al organizatiei. Asa cum afrima Keep (1989):

Unul dintre obiectivele principale ale MRU este crearea conditiilor prin care potentialul latent al angajatilor sa poata fi implinit, asigurandu-se totodata angajamentul acestora fata de cauzele organizatiei. Acest potential latent trebuie sa includa nu doar capacitatea de a dobandi si a utiliza cunostinte si aptitudini noi, ci si un rezervor inca neexploatat de idei privind efienticizarea opertaiunilor organizatiei.

Cap.2. Elemenetele DRU

Elementele esentiale ale dezvoltarii resurselorr umane sunt:

1.Invatarea- definita de Bass si Vaughan (1996) ca o schimbare relativ permanenta a comportamentului, aparuta ca rezultat al practicii si experientei.

2.Educatia- dezvoltarea cunostintelor, a valorilor si a intelegerii necesare in toate domeniile vietii, nu doar a cunostintelor si a aptitudinilor corespunzatoare unor domenii specifice de activitate.

3.Dezvoltarea- sporirea sau implinirea potentialului si capacitatilor unei persoane prin asigurarea unor experiente educationale si de invatare.

4.Instruirea- modificarea planificata si sistematica a comportamentelor prin activitati si programe de invatare ce permit individului sa dobandeasca nivelul de cunostinte, aptitudini si competente necesare pentru a-si indeplini sarcinile in mod efiecient.

Cap.3. Filozofia dezvoltarii resurselor umane

Filozofia DRU poate fi exprimata astfel:

• DRU aduce o contributie substantiala la indeplinirea cu succes a obiectivelor organizatiei, investitiile in acest domeniu fiind benefice pentru toate grupurile interesate de organizatie.

• Planurile si programele de DRU trebuie integrate in ansamblul strategiilor economice si de resurse umane pe care, deasemenea, trebuie sa le sustina.

• DRU trebuie sa fie orientata spre performante, fiind astfel conceputa astfel incat sa asigure nivelul specificat de crestere a performantelor organizationale, functionale, de echipa si individuale, aducand o contributie majora la profitabilitatea organizatiei.

• Fiecare membru al organizatiei trebuie incurajat, oferindui-se posibilitatea de a invata, de a-si dezvolta cunostintele si aptitudinile la maxima capacitate.

• Procesele de dezvoltare profesionala ofera un cadru pentru invatarea individuala.

• Desi recunoasterea necesitatea de a investi in invatare si in dezvolatare si de a asigura oportunitatile si facilitatile de invatare corespunzatoare, consideram ca responsabilitatea penru dezvoltare revine in primul rand individului, sprijinit si indrumat de managerul sau direct, si dupa caz, de membrii departamentului RU.

Dezvoltarea resurselor umane urmareste sporirea capacitatii profesionale a angajatilor pentru continua lor crestere si avansare in organizatie. Scopul dezvoltarii resurselor umane este de a spori capacitatea unui angajat de a indeplini cu succes indatoriri si responsabilitati mai mari, de nivel superior. Dezvoltarea, de obicei, este preocuparea pentru a indeplini mai bine functia. Aceasta imbunatatire poate fi obtinuta prin mijloace formale si neformale.

Unele tendinte actuale in dezvoltarea angajatilor includ: impartirea responsabilitatilor privind dezvoltarea personalului intre angajat si institutie; un accent mai mare pe actiuni orizontale pentru largirea lor; folosirea crescanda a indrumatorilor; pregatirea si perfectionarea profesionala continua; accentuarea managerilor in dezvoltarea personalului.

Dezvoltarea profesionala a angajatilor este un proces cu fatete multiple si pe termen lung. Nu exsita un mod deosebit de a dezvolta personalul si magerii. Succesul depinde de varietatea activitatilor potentiale, factorii individuali si ai functiei si de politicile din cadrul organizatiei. Dezvoltarea anagajatilor este adesea vazuta ca un mijloc de combatere a anumitor dificultati ale economiei.

Dezvoltarea angajatului inseamna mai mult decat obtinerea indemanarii si calificarii specifice unei anumite profesii. Dezvolatarea personalului trebuie sa includa asemenea scopuri, cum sunt: schimbarea atitudinii privind implicarea angajatilor, sporirea abilitatilor de a comunica, folosirea celor mai bune judecati in decizii invovative.

Bibliografie

Managementul resurselor umane, Michael Armstrong, Ed. CODECS, Bucuresti 2003

Managementul resurselor umane, Anton Rotaru, Adriana Prodan, Ed. Sedcom Libris, Iasi 2005

Cresterea eficientei activitatii angajatilor, Florin Pasa, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti 2012

http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM/cornescu/cap12.htm

Preview document

Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 1
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 2
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 3
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 4
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 5
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 6
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 7
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 8
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 9
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 10
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 11
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 12
Dezvoltarea angajaților în administrația publică - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Angajatilor in Administratia Publica.docx

Alții au mai descărcat și

Pregătirea și Perfecționarea Funcționarilor Publici

Administratia publica presupune indiferent de natura sistemului administrativ , responsabilitatea exercitarii actului in sine si directionarea lui...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ Privind Cariera Funcționarilor Publici în State ale Uniunii Europene

Cap.I.Cariera profesională în funcţia publică I.1.Delimitări conceptuale privind funcția si funcționarul public I.1.1 Funcția public...

Dotarea cu Echipament IT și Formarea Personalului în Vederea Procesului de Modernizare a Administratiei la Nivel Local în Comuna Podari, Județul Dolj

1. TITLU „Dotarea cu echipament IT şi formarea personalului în vederea procesului de modernizare a administraţiei la nivel local în comuna Podari,...

Motivarea Funcționarilor Publici

1. Necesitatea cresterii gradului de motivare a functionarilor publici în general si pentru Primaria Sectorului 2 Activitatea administratiei...

Funcția Publică și Statutul Funcționarului Public

INTRODUCERE În condiţiile trecerii statului nostru la economia de piaţă, înlocuirea sistemului de comandă cu cel administrativ este o condiţie...

Funcția publică europeană

Sumar Viata sociala a determinat intotdeauna multiple probleme ale membrilor societatii, indeosebi de ordin administrativ. Nevoile formulate de...

Dezvoltarea angajaților în administrația publică

Consideraţii generale Activitatile de pregatire si perfectionare a pregatirii constau in “desfasurarea unui process coerent si continuu de...

Studiu privind gradul de satisfacție oferit clienților de produsele SC Modin SA

1. Cercetarea statistică – instrument de cunoaştere şi conducere a activităţii comerciale În societatea contemporană nu poate fi contestat...

Dezvoltarea Angajaților în Administrația Publica

1.Definiţie: dezvoltarea resurselor umane Dezvoltarea resurselor umane (DRU) este o abordare strategică a investiţiei în capitalul uman. DRU se...

Ai nevoie de altceva?