Starea Civilă

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 23743
Mărime: 93.72KB (arhivat)
Publicat de: Ilarie Dicu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: LECTOR. UNIV. MOROZAN FLORINA
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE ȘTIINȚE JURIDICE SPECIALIZAREA ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. ARGUMENT 6
  2. I. STAREA CIVILĂ– MIJLOC DE IDENTIFICARE A PERSOANEI
  3. FIZICE 9
  4. 1. Noţiunea şi reglementarea legală a stării civile 9
  5. 1.1. Noţiune 9
  6. 1.2. Reglementare legală 12
  7. 2. Delimitarea stării civile faţă de alte noţiuni juridice 13
  8. 2.1. Stare civilă – nume 13
  9. 2.2. Stare civilă – domiciliu 13
  10. 2.3. Stare civilă – capacitate civilă 13
  11. 2.4. Stare civilă - cetăţenie 13
  12. 2.5. Stare civilă – posesie de stat 13
  13. 3. Caracterele juridice ale stării civile 15
  14. 4. Proba stării civile 17
  15. II. ACȚIUNILE DE STARE CIVILĂ 19
  16. 1. Noţiune. Noţiunea de acţiune din dreptul procesual civil 19
  17. 2. Clasificarea acţiunilor de stare civilă 19
  18. 2.1. După obiectul ori finalitatea lor 19
  19. 2.2.1. Acţiuni în reclamaţie de stat 19
  20. 2.2.2. Acţiuni în contestaţie de stat 22
  21. 2.2.3. Acţiuni în modificare de stat 25
  22. 2.2. După sfera persoanelor îndreptăţite să le exercite 26
  23. 2.3. După corelaţia lor cu prescripţia extinctivă 27
  24. III. ÎNREGISTRĂRILE DE STARE CIVILĂ 29
  25. 1. Noţiune şi feluri 29
  26. 1.1.Înregistrările sub forma întocmirii actelor de stare civilă 29
  27. 1.2.Înregistrările sub forma înscrierii de menţiuni marginale 29
  28. 2. Clasificarea înregistrărilor de stare civilă .30
  29. 2.1.Cadrul organizatoric şi funcţional al activităţilor de stare civilă 31
  30. 2.2.Atribuţiile de stare civilă ale Consiliilor judeţene 34
  31. 3. Regulile înregistrărilor de stare civilă 35
  32. 3.1.Regulile generale ale înregistrărilor de stare civilă 35
  33. 3.2.Reguli speciale ale înregistrărilor de stare civilă 36
  34. 3.2.1.Înregistrarea naşterii .. 36
  35. 3.2.2.Înregistrarea căsătoriei 41
  36. 3.2.3.Înregistrarea decesului 43
  37. IV. ACTELE DE STARE CIVILĂ 54
  38. 1. Noţiune şi importanţa actelor de stare civilă 54
  39. 2. Natura juridică 56
  40. 3. Reconstituirea şi întocmirea ulterioară a actelor de stare civilă 57
  41. 4. Anularea, modificarea, rectificarea ori completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor de pe acestea 58
  42. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 62
  43. BIBLIOGRAFIE 64

Extras din proiect

ARGUMENT

Starea civilă a persoanei fizice, reprezintă un ansamblu de elemente prin care, aceasta se individualizează ca subiect de drepturi și obligații și i se stabilește poziția sa juridică față de familia din care face parte. Ea se întemeiază pe o multitudine de relații ce izvorăsc din filiație, rudenie și căsătorie, stabilindu-se astfel legăturile juridice între persoanele fizice parte a aceleiași comunități familiale.

Atributele de identificare ce formează conținutul stării civile, se regăsesc în mod constant în existența fiecărei persoane căci ar fi de neconceput ca o persoană fizică să nu aleagă un nume, un prenume în calitate de persoană căsătorită sau celibatar, etc. – atributele prin intermediul cărora să poată fi identificată în familie ori în societate.

În scopul concretizării elementelor ce alcătuiesc starea civilă a persoanelor fizice, pentru a se ține o evidență strictă a acestora, precum și pentru a se asigura dovada stării civile, se întocmesc acte de stare civilă.

Luând în considerare importanța stării civile, pentru oricare dintre noi, consider de cuviinţă să realizez o abordare succintă a acestei problematici.

Dorința de a analiza și a studia această temă a apărut în urma desfășurării practicii de specialitate în anul al III-lea de facultate la Serviciul public comunitar local de evidență a persoanei, biroul: Starea civilă, din cadrul Primăriei Șimleul Silvaniei, județul Sălaj.

Prezenta lucrare a fost întocmită atât în urma observațiilor întreprinse în cursul desfășurării practicii de specialitate în unitatea mai sus menționată cât și a consultării bibliografiei de specialitate (literatura de specialitate și jurisprudența în materie).

Lucrarea este structurată pe patru capitole. În primul capitol intitulat Starea civilă-mijloc de identificare a persoanei fizice se prezintă noțiunea de stare civilă atât în sens restrâns cât și în sens larg, dar și opinia unor autori în legătură cu această noțiune în vederea stabilirii sferei acestui concept. De asemenea se are în vedere și menționarea reglementării legale a stării civile, luându-se în considerare că în legislația română nu există o lege sau un act normativ special care să reglementeze în mod exclusiv starea civilă a persoanei fizice. Tot în cadrul acestui capitol se realizează delimitarea conceptuală a acestei noțiuni față de alte noțiuni juridice: nume, domiciliu, capacitate civilă, cetățenie, posesie de stat. Se are în vedere și prezentarea caracterelor juridice ale stării civile și proba acesteia.

În capitolul al II-lea – Acţiunile de stare civilă se analizează noțiunea de acțiune de stare civilă și se are in vedere și prezentarea acesteia din cadrul dreptului procesual civil. Acțiunile de stare civilă, denumite uneori și ”acțiuni de stat”, sunt acele acțiuni în justiție care au ca obiect elemente ale stării civile, ale persoanei fizice. Pentru a produce efectele urmărite de reclamant, acțiunile de stare civilă trebuie admise printr-o hotărâre irevocabilă. Prin urmare, nu acțiunile de stare civilă sunt acelea care creează sau modifică o anumită stare civilă, ci hotărârile judecătorești pronunțate pentru soluționarea lor.

Asemenea hotărâri sunt, de pildă, cele privind stabilirea sau contestarea filiației, cele privind tăgada paternității copilului născut sau conceput în timpul căsătoriei; cele privind anularea căsătoriei și desfacerea acesteia prin divorț, cele privind încuviințarea adopției ori desfacerea sau anularea acesteia, cele privind declararea judecătorească a morții, etc.

Efectele unei hotărâri judecătorești în materie de stare civilă sunt însă determinate atât de obiectul ei, cât și de scopul urmărit de reclamant prin introducerea acestei acțiuni. De aceea, doctrinar, în funcție de obiectul și scopul lor, acțiunile de stare civilă sunt grupate în următoarele categorii: reclamație de stat, contesteție de stat, modificare. Acțiunile de stare civilă se mai pot clasifica și dupa sfera persoanelor îndreptățite să le exercite și după corelația lor cu prescripția extinctivă.

În capitolul al III-lea - Înregistrările de stare civilă – se are în vedere explicarea noțiunii de înregistrare de stare civilă; prezentarea felurilor înregistrărilor: sub forma întocmirii actelor de stare civilă și sub forma înscrierii de mențiuni marginale; arătarea modului de organizare a înregistrărilor de stare civilă, cadrul organizatoric și funcțional, precum și atribuțiile de stare civilă ale Comisiilor județene.Nu a fost omisă nici prezentarea regulilor generale și speciale ale înregistrărilor de stare civilă.

În capitolul al IV-lea – Actele de stare civilă – se pornește de la analiza noțiunii de act de stare civilă și evidențierea importanței actelor de stare civilă. Potrivit art. 1 al Legii nr. 119/1996 se prevede că ”Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedește nașterea, căsătoria sau decesul unei persoane. Acestea se întocmesc în interesul statului și al persoanei și servesc la cunoașterea numărului și structurii populației, a situației demografice, la apărarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetățenior.” Se mai analizează natura juridică a actelor de stare civilă, modul de reconstituire și întocmire ulterioară a actelor de stare civilă; modul de anulare, modificare, reconstituire ori completare a actelor de stare civilă şi a mențiunilor de pe acestea.

Finalul reprezintă o sinteză (concluzie) a ceea ce s-a prezentat în lucrare şi o timidă încercare de a realiza propuneri în această materie.

I. STAREA CIVILĂ - MIJLOC DE IDENTIFICARE A PERSOANEI FIZICE

1. Noţiunea şi reglementarea legală a stării civile

1.1. Noţiune

Alături de nume şi domiciliu starea civilă, denumită în doctrină şi ”statutul juridic” sau ”starea juridică” apare ca un atribut important de identificare a persoanei fizice.

Sub acest aspect, starea civilă apare ca o noțiune de sinteză deoarece ea cuprinde toate elementele cu ajutorul cărora se determină calitatea de subiect de drepturi și obligații a persoanei fizice.

Etimologia termenului de ”stare civilă” are la bază cuvintele latine ”status civilis” care se referă la atributele necesare pentru ca o persoană fizică să posede personalitatea juridică .

În dreptul modern nu există o definiție legală a noțiunii de ”stare civilă”, sarcina aceasta revenind literaturii de specialitate, acolo unde nu există însă o definiție unanim acceptată.

Astfel într-o opinie, s-a arătat că în sens larg, starea civilă este un atribut important de identificare a persoanei fizice și reprezintă totalitatea calităților inerente care constituie condiția juridică a acesteia în stat (de naționalitate, respectiv cetățenia română sau străină), în societate (bărbat sau femeie, major sau minor, pus sub interdicție sau nu, condamnat) și în familie (căsătorit, divorțat, cu filiația din căsătorie sau din afara căsătoriei, adoptat).

Prin urmare elementele stării civile sunt: naționalitatea, cetățenia, vârsta, sexul, capacitatea, căsătoria, rudenia, alianța, filiația. Cu ajutorul acestor elemente se produce o reală individualizare a persoanei fizice ca subiect de drept, a entității sale juridice.

În sens restrâns, starea civilă reprezintă un ansamblu de calități personale de care legea leagă anumite consecințe juridice, cu ajutorul cărora persoana fizică se individualizează .

Starea civilă” cuprinde un ansamblu de elemente prin care se individualizează o persoană fizică ca subiect de drepturi și obligații și se stabilește poziția sa juridică față de familia din care face parte”. S-a subliniat că, poziția juridică a unei persoane în raport cu familia sa, constituie elementul cel mai important al stării civile.

Într-o altă definiție s-a considerat că, starea civilă a persoanei fizice este unul dintre aspectele cuprinse în noțiunea de stare juridică și este constituit din elemente și activități ca: nașterea, recunoașterea sau stabilirea filiației, înfierea, căsătoria, moartea.

Preview document

Starea Civilă - Pagina 1
Starea Civilă - Pagina 2
Starea Civilă - Pagina 3
Starea Civilă - Pagina 4
Starea Civilă - Pagina 5
Starea Civilă - Pagina 6
Starea Civilă - Pagina 7
Starea Civilă - Pagina 8
Starea Civilă - Pagina 9
Starea Civilă - Pagina 10
Starea Civilă - Pagina 11
Starea Civilă - Pagina 12
Starea Civilă - Pagina 13
Starea Civilă - Pagina 14
Starea Civilă - Pagina 15
Starea Civilă - Pagina 16
Starea Civilă - Pagina 17
Starea Civilă - Pagina 18
Starea Civilă - Pagina 19
Starea Civilă - Pagina 20
Starea Civilă - Pagina 21
Starea Civilă - Pagina 22
Starea Civilă - Pagina 23
Starea Civilă - Pagina 24
Starea Civilă - Pagina 25
Starea Civilă - Pagina 26
Starea Civilă - Pagina 27
Starea Civilă - Pagina 28
Starea Civilă - Pagina 29
Starea Civilă - Pagina 30
Starea Civilă - Pagina 31
Starea Civilă - Pagina 32
Starea Civilă - Pagina 33
Starea Civilă - Pagina 34
Starea Civilă - Pagina 35
Starea Civilă - Pagina 36
Starea Civilă - Pagina 37
Starea Civilă - Pagina 38
Starea Civilă - Pagina 39
Starea Civilă - Pagina 40
Starea Civilă - Pagina 41
Starea Civilă - Pagina 42
Starea Civilă - Pagina 43
Starea Civilă - Pagina 44
Starea Civilă - Pagina 45
Starea Civilă - Pagina 46
Starea Civilă - Pagina 47
Starea Civilă - Pagina 48
Starea Civilă - Pagina 49
Starea Civilă - Pagina 50
Starea Civilă - Pagina 51
Starea Civilă - Pagina 52
Starea Civilă - Pagina 53
Starea Civilă - Pagina 54
Starea Civilă - Pagina 55
Starea Civilă - Pagina 56
Starea Civilă - Pagina 57
Starea Civilă - Pagina 58
Starea Civilă - Pagina 59
Starea Civilă - Pagina 60
Starea Civilă - Pagina 61
Starea Civilă - Pagina 62
Starea Civilă - Pagina 63
Starea Civilă - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Starea Civila.doc

Alții au mai descărcat și

Primarul și instituția sa

Introducere Schimbarea sistemului socio – economic, problemele care apar în procesul tranziţiei, globalizarea economiei au creat dificultăţi în...

Proiect de specialitate - Serviciul de Stare Civilă Iași

I. Organizarea si functionalitatea DLEP Iasi. Premise si factori de impact 1. Cadrul general de înfiinţare şi organizare a instituţiei publice...

Caiet de practică - Primăria Comunei Puiești

Caiet de practica Primaria comunei Puiesti , perioada 13.06.2011-24.06.2011 1 Organizare, funcţionare şi reglementare privind autorităţile...

Acte de Stare Civilă

I. Scurt istoric În principiu, orice solicitare de informaţii privind o persoană fizică sau o persoană juridică ce emană din partea unei...

Înregistrarea nașterii

1. COMPETENTA Motive de ordine publica impun ca aparitia unei noi persoane sa fie adusa imediat la cunostinta statului si a publicului. De aici...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Administrația publică locală, Consiliul Judetean, președintele Consiliului Județean

1 Administrația publică locală Prezenta lege reglementează regimul general al autonomiei locale, precum şi organizarea şi funcţionarea...

Te-ar putea interesa și

Actele de Stare Civilă în Legislația Românească

INTRODUCERE Persoana fizică este definită în societate de anumite atribute care o diferenţiază si-i conferă un anumit statut civil. Conceptul de...

Istoricul Stării Civile în România

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALA 1.1 PREZENTAREA INSTITUTIEI Sectorul 2 este situat în partea de nord-est a Bucurestilor, cu prelungiri în zona...

Practică Primăria Miroslava - Departamentul Stare Civilă

SCURT ISTORIC Comuna Miroslava cu satele componente face parte din categoria asezarilor care apar amintite in primele documente istorice ale sec....

Proiect practică - Starea Civilă - administrație publică

Organizare şi funcţionare Având în vedere art. (1) al Regulamentului de organizare şi funcţionare pentru aparatul propriu al Consiliului local al...

Acțiunile de stare civilă

Starea civilă a persoanei fizice – noţiune, conţinut Starea civilă (sau statutul civil) al persoanei constituie un alt element sau atribut...

Instituția de Stare Civilă

Cap.I Organizarea şi funcţionarea instituţiei publice de Stare Civila 1.1 Scurt istoric Procesul de reformă instituţională privind...

Intocmirea, conținutul informațional și circuitul documentelor în cadrul stării civile

Cap.I. Organizarea si functionarea starii civile STAREA CIVILA Cadrul organizatoric si functional al activitatilor de stare civila; organizarea...

Caiet de practică - Primăria Municipiului Bârlad

Primăria Municipiului Bârlad Descrierea instituției Primăria Municipiului Bârlad funcționează în vechiul Palat Comunal,care era încă din...

Ai nevoie de altceva?