Cuprins
- 1. ARGUMENT .2
- 2. CAPITOLUL I SITEMELE DE TRANSPORT NOŢIUNI GENERALE .4
- 3. CAPITOLUL II CARACTERISTICILE MODULUI DE TRANSPORT RUTIER .7
- 4. CAPITOLUL III CARACTERISTICILE MODULUI DE TRANSPORT FEROVIAR .14
- 5. CAPITOLUL IV CARACTERISTICILE MODULUI DE TRANSPORT MARITIM, NAVAL SI PE APELE INTERIOARE .20
- 6. CAPITOLUL V CARACTERISTICILE MODULUI DE TRANSPORT AERIAN .28
- 7. BIBLIOGRAFIE .31
- 8. CONCLUZII .32
Extras din proiect
ARGUMENT
Prin pozitia sa geografica, prin traditiile si prin spiritul deschis al politicilor sale de buna vecinatate, Romania, cu o suprafata de peste 237,5 mii kmp si cca. 22 milioane locuitori, face parte, de facto, din familia tarilor europene si s-a angajat ireversibil pe calea integrarii in structurile europene.
Situata pe coridorul de tranzit dintre Europa de Vest si Orientul Mijlociu, ea insasi o putere regionala, producator si consumator, Romania, odata devenita independenta in a doua jumatate a secolului XIX, a inceput sa isi dezvolte transporturile investind resurse, talent si munca in crearea unor infrastructuri la nivelul tehnologic cel mai inalt al epocii.
Potentialul oferit de avantajele naturale - tara riverana la Marea Neagra si tara dunareana strabatuta pe o lungime de 1.075 km de cea mai importanta cale navigabila din Europa, fluviul Dunarea - a conferit Romaniei o pozitie strategica favorabila, in zona de confluenta a polilor generatori de transporturi din Europa, Balcani si Orientul Mijlociu.
Acestei pozitii i s-au conferit noi valente odata cu realizarea legaturii directe dintre Marea Neagra si Marea Nordului ca urmare a construirii Canalului Dunare-Marea Neagra in anul 1984 si a finalizarii caii navigabile Rhin-Main-Dunare in anul 1992.
Prin pozitia sa ca port la Marea Neagra si punct terminus a legaturii cu Marea Nordului, Portul Constanta reprezinta principala placa turnanta a fluxurilor de trafic din bazinul Marii Negre. Prin utilizarea Portului Constanta, rutele navigabile dintre Canalul Suez, zona de est a Marii Mediterane si Europa Centrala se scurteaza cu cca. 300 km.
Totodata, prin sistemele RO-RO si ferry-boat dezvoltate in Portul Constanta, se realizeaza conectarea dintre spatiul european si cel din Orientul Mijlociu, zona caucaziana si zona caspica, pe trasee cu mare potential de resurse energetice si de trafic de marfuri.
Prin dezvoltarea infrastructurilor terestre de transport, Romania a devenit o punte de legatura intre spatiul geografic al tarilor baltice si nordice si spatiul geografic al tarilor riverane Marii Negre.
Modificarile produse in spatiul fostei Iugoslavii si a fostei URSS au generat o restructurare totala a schemei traditionale de transport din zona si au condus la punerea in valoare a infrastructurilor de transport si a pozitiei geografice favorabile pe care Romania o detine.
Totodata, in vederea maririi gradului de atractivitate in porturile maritime si fluviale si in apropierea punctelor de trecere a frontierei au fost infiintate zone libere (in prezent functioneaza zonele libere Constanta Sud si Basarabi, Sulina, Galati, Braila, Giurgiu, Curtici-Arad) care pun la dispozitia investitorilor straini toate facilitatile specifice acestora.
Desi este recunoscut ca, din motive obiective, starea tehnica a infrastructurii romanesti nu corespunde in totalitate standardelor europene, trebuie metionata o realitate de cea mai mare importanta: Romania are o retea de infrastructuri (drumuri, cai ferate, cai navigabile, canale navigabile, porturi maritime si fluviale, aeroporturi, cai aeriene) care asigura realizarea conectarii tuturor localitatilor la reteaua nationala de transport si la sistemele internationale de transport.
Prin pozitia geografica si prin reteaua de infrastructuri, Romania indeplineste indiscutabil rolul de placa turnanta a transporturilor continentale si intercontinentale pe principalele traiecte geografice Vest-Est si Nord-Sud.
CAPITOLUL I
SISTEMELE DE TRANSPORT – NOŢIUNI GENERALE
Conform ORDONANŢEI nr. 19 din 18 august 1997 privind transporturile , care a stabilit normele generale aplicabile modurilor de transport rutier, feroviar, naval şi aerian din cadrul sistemului naţional de transport sistemul naţional de transport are următoarele componente:
a) infrastructurile de transport rutier, feroviar, naval şi aerian, de interes public;
b) utilizatorii infrastructurilor de transport de interes public;
c) operatorii de transport public şi privat.
Sistemul naţional de transport constituie parte integrantă a activităţilor economice şi sociale ale României şi are următoarele obiective principale:
a) realizarea conectării tuturor localităţilor la reţeaua naţională de transport;
b) asigurarea dreptului la liberă circulaţie a cetăţenilor;
c) asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor şi a bunurilor;
d) asigurarea transporturilor care privesc siguranţa naţională;
e) asigurarea racordării la sistemele internaţionale de transport;
f) participarea la dezvoltarea economică şi socială a ţării.
O alta definitie a sistemului de transport poate fi: totalitatea mijloacelor şi instalaţiilor întrebuinţate în vederea înlăturării distanţelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Principalele Caracteristici ale Sistemelor de Transport.doc