Analiza activității companiei aeriene Tarom

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4576
Mărime: 74.16KB (arhivat)
Publicat de: Alexe Cosma
Puncte necesare: 8
Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” Facultatea de Management Turistic si Comercial

Extras din proiect

Introducere

Activitatea de transport aerian a cunoscut in ultimii ani o importanta dezvoltare determinata de cresterea economiei, de implicarea Romaniei in schimbul international de marfuri, in turismul international. Functiile transportului international sunt de a asigura securitatea aprovizionarii si a comertului exterior, de a favoriza dezvoltarea economiei, de a asigura transportul calatorilor si turismul.

De la prima incercare reusita a omenirii de a zbura de acum mai mult de 90 de ani, avionul a avansat spre stadiul in care cel mai indepartat punct de pe pamant a devenit o problema de ore. Transportul aerian este o forma comuna de transport pentru calatorii pe distante lungi si singura alternativa rezonabila atunci cand timpul reprezinta elementul esential. Viteza extraordinara a avionului este primul motiv al cresterii rolului transportului aerian.

Marja de profit a transporturilor aeriene se afla, in prezent, sub cea obtinuta de alte ramuri industriale din lume, in ultimii ani datorita supraofertei de capacitate ea inregistrand chiar valori negative. Aceasta situatie a determinat guvernele, companiile aeriene si organizatiile internationale sa se concentreze asupra unor strategii unitare de restructurare a intregului sector, care prin dimensiunea si legaturile sale influenteaza toate celelate activitati ale economiei mondiale. Asa cum viteza mare de deplasare a aeronavelor constituie un avantaj asupra celorlalte mijloace de transport, cheltuielile mari realizate sunt un mare dezavantaj, in competitie cu aceleasi mijloace de transport. In acest sens, reducerea cheltuielilor de transport trebuie sa porneasca de la o organizare cat mai buna a activitatilor premergatoare sau finale zborului, incat acestea sa afecteze cat mai putin timp, sa coste cat mai putin.

Daca infrastructura si liniile cresc in numar, densitate si importanta, utilizatorii se vor prezenta pentru a le folosi, astfel producatorii vor fi obligati sa deschida noi oportunitati pentru a asigura o frecventa si rapiditate cat mai mare a serviciilor prestate, la un cost cat mai mic. In spiritul realizarii acestor obiective se incadreaza si activitatea companiei TAROM S.A, companie de interes national, al carui studiu de caz este abordat in lucrarea de fata.

1. Denumirea si obiectul de activitate al companiei

Compania TAROM S.A - Transporturile Aeriene Romane - a fost infiintata la 18 septembrie 1954. In 1966 TAROM a efectuat primul zbor peste Atlantic. Incepand cu anul 1974 a realizat primul zbor catre Sydney via Calcutta si a introdus zboruri regulate spre New York si Beijing. Compania aeriana TAROM se afla in proprietatea statului intrucat acesta detine 95% din actiuni, prin intermediul Ministerului Transporturilor.

Obiectul principal de activitate al companiei TAROM este efectuarea de transporturi aeriene interne si internationale de calatori, de bagaje, de marfuri si posta, prin curse regulate si charter, precum si alte prestatii legate de executarea transportului aerian, scop in care stabileste politica de trafic, tarife si dotare, incheie si executa conventii si contracte cu parteneri din tara si strainatate.

2. Analiza influentei mediului extern asupra activitatii companiei

2.1 Clientii

TAROM a inteles importanta clientului in serviciile aeriene si astfel si-a directionat actiunile de marketing in crearea unor oferte si tarife potrivite fiecarei categorii de clienti.

Serviciile companiei se adreseaza atat persoanele fizice, cat si celor juridice, grupurilor turistice sau de afaceri, formatiilor, echipelor sportive, participantilor la congrese, expozitii sau pelerinaje religioase.

2.2 Concurentii

Concurentii interni ai companiei TAROM sunt Carpatair, infiintata in 1999, companie de aviatie privata si internationala localizata in Timisoara , BlueAir, infiintata in 2004, fiind prima companie aeriana in sistem low-cost care a aparut in Romania, dar si singura cu capital privat 100 % romanesc de pe acelasi segment, Ion Tiriac Air si Mia Airlines.

Concurentii externi sunt reprezentati de companiile Aeroflot – Rusia, Air France – Franta, Alitalia – Italia, American Airlines - S.U.A, Australian Airlines – Australia, Austrian Airlines- Austria, British Airways – Marea Britanie, Continental Airlines, Delta – S.U.A, EL AL – Israel, Emirates, Iberia – Spania, KLM – Olanda, LOT – Polonia, Lufthansa – Germania, Malev – Ungaria, Singapore Airlines, Swiss Airlines – Elvetia, Tap Air – Portugalia, Turkish Airlines , si de companiile aeriene low- cost My Air – Italia, Wizz Air - Polonia, Sky Europe – Slovacia, GermanWings, EasyGet – Marea Britanie.

2.3 Furnizorii

Furnizorii interni

O mare parte dintre contractele incheiate de TAROM cu furnizorii interni sunt foarte putin profitabile. Aceste contracte nu pot fi renegociate datorita pozitiei de monopol a furnizorilor sau datorita conditiilor din contractele in vigoare. Aceste contracte au fost incheiate astfel:

• contract de “catering” – Abela Rocas

• contract de “fuelling” – Romarc

• contract de prestari servicii aeroportuare – Aeroportul International Henri Coanda

• contracte de inchiriere cladiri – Aeroportul International Henri Coanda

• contract de “handling” – Globe Ground

• contract incheiat cu ROMATSA pentru servicii de trafic aerian.

Furnizorii externi

Compania TAROM are incheiate contracte de handling, fuelling si de prestare de servicii aeroportuare in toate tarile catre care opereaza cu curse regulate de pasageri si marfa. Aceste contracte sunt negociate si incheiate de catre Serviciul Contracte din cadrul Directiei de Marketing, urmarind respectarea si oportunitatea prelungirii lor.

Cei mai importanti furnizori externi sunt bineinteles producatori de avioane, printre acestia Boeing si Airbus cei mai mari producatori mondiali. TAROM achizitioneaza aceste avioane in leasing, avans 15%, restul platibil in rate in maxim 12 ani cu garantii guvernamentale. Valoarea contractelor cu acesti furnizori depaseste constant 100 milioane €.

TAROM are incheiate asigurari pentru avioanele, personalul, autoturismele si imobilele sale cu OMNIASIG.

Are de asemenea deschise conturi in lei si valuta la mai multe sucursale ale bancilor : B.C.R., B.R.D., CITIBANK, EXIMBANK, ABN AMRO BANK, TIRIAC BANK si ING.

3. Analiza influentei mediului intern asupra activitatii companiei

3.1 Locatia companiei si influenta sa asupra atragerii cumparatorilor

Sediul companiei TAROM este localizat pe Calea Bucurestilor 224F, Aeroportul International „Henri Coanda – Bucuresti”. Cu toate ca acesta reprezinta locatia principala a companiei, aceasta detine alte 2 agentii in Bucuresti, una situata pe Splaiul Independentei si una in Piata Victoriei, si 20 de agentii in tara prin intermediul carora isi comercializeaza serviciile: Constanta, Tulcea, Iasi, Botosani, Suceava, Piatra Neamt, Bacau, Ploiesti, Brasov, Sibiu, Targu-Mures, Bistrita, Baia Mare, Cluj- Napoca, Satu- Mare, Oradea, Craiova, Caransebes, Resita, Timisoara.

Preview document

Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 1
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 2
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 3
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 4
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 5
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 6
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 7
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 8
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 9
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 10
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 11
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 12
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 13
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 14
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 15
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 16
Analiza activității companiei aeriene Tarom - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza Activitatii Companiei Aeriene Tarom.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Transporturi

1.1. Aspecte generale privind transporturile Apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti a impus, fără îndoială, şi nevoia de transport. Omul...

Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional

CAP.I ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Globalizarea - noţiuni generale Transportation is the industry that connects other industries It’s the key to...

Strategii de Marketing în Turism - Studiu de Caz - Companiile Tarom și Easyjet

Capitolul I 1.1 Prezentarea companiei de transport aerian TAROM (denumirea şi obiectul de activitate al firmei de servicii) Compania TAROM –...

Firmă de servicii - TAROM

CAPITOLUL 1: Denumirea si obiectul de activitate al firmei de servicii Compania TAROM –Transporturi Aeriene Romane- a fost infiintata la 18...

Analiza activității companiei aeriene Tarom

Introducere Activitatea de transport aerian a cunoscut in ultimii ani o importanta dezvoltare determinata de cresterea economiei, de implicarea...

Practică agenția Interra

Motivaţie, explicaţii Am ales această agenţie de turism, Interra Travel, pentru a efectua stagiul de practică si pentru a capăta un minim de...

Planificarea strategică a unei agenții de turism

1. Prezentarea firmei Nume firma: Travel With Us (TWU) Adresa agentie: Str.Avram Iancu, nr.5, bl 138 parter, ap.39 Locatie: Bucuresti...

Analiza economico financiară a unei societăți comerciale din România

INTRODUCERE Performanţa economică reprezintă o modalitate superioară de exprimare a eficienţei economice a unei activităţi. Prin eficienţa...

Ai nevoie de altceva?