Analiza comparativă a două arii protejate - Parcul Natural Bucegi - Parcul Național Mercantour

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 62 în total
Mărime: 10.52MB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Preparator Nica Ana-Maria

Extras din proiect

Parcul Natural Bucegi

Istoric

Prima arie protejată din Bucegi a fost iniţiată în anul 1943, apărând pentru prima dată evidenţiată în Jurnalul Consiliului de Miniştri din anul menţionat. Este vorba de Abruptul Prahovean ;

27.01.1990- infintarea Parcului Natural Bucegi (35.700 ha);

In anul 2000, prin Legea 5, este specificat Parc Natural Bucegi, cu o suprafaţă de 32.663 de hectare,pe teritoriul a 3 judete.

Date generale

Scopul declarat al Parcului Natural Bucegi este acela de a proteja și a conserva ansamblurile peisagistice în care interacțiunea activităților umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică și culturală, deseori de o mare diversitate biologică cu menținerea capitalui natural

Parcul Natural Bucegi este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural).

Zona munților Bucegi despre care există referiri încă din secolul XV, a fost propusă pentru protejare în anul 1936, datorită peisajelor inegalabile și a diversității speciilor de plante și animale specifice acestui masiv.Cu toate acestea s-a reluat această propunere abia în 1990, când s-a concretizat prin ordinul ministrului nr. 7/1990, fiind oficializat alături de alte arii protejate ale României, prin lega 5/2000, completată cu H.G. 230/2003.

Parcul Natural Bucegi se întinde pe o suprafață de 35700 ha, pe raza a patru județe: Dâmbovița, Prahova,Brașov și Argeș, având mai mult de 60% din teritoriu acoperit cu păduri. Rezervațiile integrale au o suprafață de 9000 ha.

Administrația Parcului Natural Bucegi este o structură nouă, fiind constituită ca subunitate a Regia Națională a Pădurilor -ROMSILVA, respectiv a Direcției Silvice Târgoviște.

Potrivit prevederilor Hotarârii Guvernului nr.230/2003, administrația Parcului Natural Bucegi trebuie să fie alcatuită din 17 persoane, din care 11 agenți de teren.

Structura de administrare a Parcului Natural Bucegi își desfășoară activitatea în sediul din localitatea Moroieni, jud. Dâmbovița.

Localizare

Situat integral în Masivul Bucegi din Carpații Meridionali, desfășurat sub forma unui amfiteatru cu deschidere sudică, pe teritoriul administrativ a trei județe: Dâmbovița, Prahova și Brașov, este delimitat de Valea Prahovei la est,Munții Dihamului la nord,Valea Barteiului și Valea Raciului la vest,,și Masivul Gurguiatul la sud.

Relief

Parcul Natural Bucegi este bine delimitat ca unitate geografică de abrupturi de dimensiuni mari care se opresc în văile Prahovei, Cerbului și Brateiului, ori se continuă pe culmi mai joase spre culoarele depresionare ale Branului.

Înălțimea maximă atinsă în Parc este de 2505m (vf. Omu).

Înălțimea reliefului determină etajarea condițiilor de sol, vegetație și climă, rezultând un peisaj armonios și complex.

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Doua Arii Protejate - Parcul Natural Bucegi - Parcul National Mercantour.pptx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?