China - Miracol sau Miraj

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 681
Mărime: 14.68MB (arhivat)
Publicat de: Antim Ciobanu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Gherorghe
Facultatea de Stiinte Economice, Oradea 2009

Extras din proiect

DIN SUMAR…

Date generale

Aspecte economice

China în contextul economic mondial

China si criza economica mondiala

Corporaţii transnaţionale prezente în China

Sistemul bancar

Agricultura

Turismul în China

Industria Chinei

China, în căutarea de noi resurse energetice

Pericolul produselor din China

Relaţiile româno-chineze

Curiozitati

Concluzii finale

Date generale

Capitala: Beijing

Oras principal: Shanghai

Limba oficiala: Chineza

Sistem politic: Republica semiprezidentiala

cu dictatura

Preşedinte: Hu Jintao

Prim-ministru: Wen Jiabao

China este situată în estul Asiei, fiind mărginită în nord de Republica Mongolă şi de Rusia; în nord-est de Rusia şi Korea de Nord, în est de marea Galbenă şi Marea Chinei de Est; în sud de Marea Chinei de Sud, Vietnam, India, Bhutan şi Nepal; în vest este mărginită de Pakistan, Afghanistan şi Tadjikistan şi în nord-vest de Kyrghistan şi Kazahstan.

Chinei îi aparţin mai mult de 3400 de insule.

China este cea de-a patra tara ca suprafata din lume

1.Rusia - 17.075.200 km²

2.Canada - 9.976.140 km²

3.SUA - 9.629.091 km²

4.China - 9.596.960 km²

avand cea mai mare populatie dintre toate statele lumii.

Populatie: 1,330,044,544 (iulie 2008)

Densitate: 140 loc/km²

Structura pe varste: (2008)

0-14 ani: 20.1% (barbati 142,085,665/femei 125,300,391)

15-64 ani: 71.9% (barbati 491,513,378/femei 465,020,030)

65 de ani: 8% (barbati 50,652,480/femei 55,472,661)

Rata de crestere a populatiei(2008): 0.629% (8.365.980 mil)

Aspecte economice Principalii indicatori macroeconomici

PIB: 7.8 trilioane $ (2008)

pe cap de locuitor: 6100 $

rata de crestere: 9.8% (2008)

repartizarea pe sectoare:

agricultura: 10.6%

industrie: 49.2%

servicii: 40.2% (2008)

Forta de munca: 807.7 milioane (2008)

Rata somajului:

4% in zonele urbane.

rata mare a somajului in zonele rurale (2008)

Bugetul:

venituri: 868.6 miliarde $

cheltuieli: 850.5 miliarde $ (2008)

datoria publica: 15.7% din PIB(2008)

Rata inflatiei : 6% (2008)

Rezerva nationala de bani:

2.3 trilioane $ (31 Octombrie 2008)

Economia Chinei: Dragonul din carton

Preamarirea economiei chineze a devenit o "moda" la fel ca aceea a anilor '60-'70, cand obiectul idolatriei era "miracolul japonez". Dar pana si atunci laudele erau mult mai justificate decit sunt cele de astazi la adresa Dragonului din Extremul Orient. Ori , astazi, putem vorbi de confectiile fabricate in China sau de conservele de fructe "made in China" - dar nu de automobilele chinezesti, computerele chinezesti, instalatiile de foraj submarin si softul produs acolo.

Dragonul este cvasiabsent din tot ce inseamna economia de avangarda, de noua generatie. Oamenii sai de stiinta nu au cistigat nici un Premiu Nobel. Pretul platit pentru momentana prosperitate a unor ramuri economice - mai ales din industria usoara - sunt cele citeva zeci de dolari pe luna platiti femeilor care stau zece ore pe zi cocosate peste masinile de cusut (lucrind mai ales in lohn) si o inspaimintatoare poluare a mediului. Nimeni nu-i invidiaza pe columbieni, peruani sau mexicani ca fac acelasi lucru..

De fapt, China isi pune la dispozitia companiilor vestice o mina de lucru bine calificata dar prost remunerata: in China ramin cativa dolari, de zece ori mai multi intra in conturile companiilor de care vorbeam.

China are si probleme sociale. Chiar daca isi va dubla PIB-ul pe cap de locuitor - ceea ce inseamna alt deceniu de ascensiune neintrerupta de crize - tot va ramane printre cele mai sarace tari de pe glob conform acestui indicator. China ar pica de asemenea orice test privind calitatea vietii: acces la educatie, la sistemul de sanatate, la conectare cu lumea informatica, la decizia politica si administrativa.

Pur si simplu este prea mare pentru a se incadra in standardele occidentale ale avutiei judecata individual si nu national. Recentul dinamism economic lasa in afara potentialei prosperitati o parte atit de insemnata a populatiei incat ridica serioase semne de intrebare asupra sustenabilitatii sale in timp.

Mai devreme sau mai tarziu, in urmatoarele doua decenii China va trebui sa se confrunte cu pluripartitismul si accentuarea democratiei. Nimic nu ne spune astazi ca acest test major va fi o "aterizare lina", ferita de felurite convulsii, inclusiv cu potential impact economic.

China mai are si o problema de definire simbolica in ansamblul global. Un stat care are putere militara - Beijingul cheltuieste un sfert din PIB pentru bugetul militar - si putere economica, dar nu are putere simbolica, are o problema. SUA au folosit patru decenii vehicolul simbolic al apararii sistemului occidental impotriva comunismului, o rafinata armata de popcultura (filme, muzica, etc) si un mediu universitar de top care a racolat (si racoleaza) creiere de pe intregul mapamond.

Multi isi doreau/isi doresc sa devina americani, sa traiasca in America. Deocamdata, nimeni nu isi doreste sa devina chinez si sa traiasca in China. Nici macar un est-european chinuit de tranzitie. Modelul nu pare destinat exportului - la fel ca in secolul al XVll-lea. Vehicolul simbolic al puterii ales de China - un amestec de vechi confuncianism, nationalism si comunism reformat - este strict de uz intern.

Insa China isi poate consolida un eventual rol de putere in plan regional, mai ales daca va netezi asperitatile istorice ale relatiei cu Rusia (recent si-a rezolvat diferendul privind frontiera cu acest stat-cheie in zona) si se va apropia treptat de o Japonie slaba militar, dar extrem de puternica economic si sprijinita de SUA in plan politic.

Preview document

China - Miracol sau Miraj - Pagina 1
China - Miracol sau Miraj - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • China - Miracol sau Miraj.doc
  • China - Miracol sau Miraj.ppt

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

China - Miracol sau Miraj

Date generale Republica Populară Chineză este cel mai întins stat în Asia de Sud Est și este cel mai populat stat din lume.China este o regiune...

Ai nevoie de altceva?