Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7523
Mărime: 59.42KB (arhivat)
Publicat de: Elvira Sabău
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Soare Ionica
Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Specializarea: Economia comerţului, turismului si serviciilor

Cuprins

  1. I. Ecoturismul in ariile protejate
  2. 1.1. Conceptul de arie protejata
  3. 1.2. Turismul în arii protejate în lume
  4. 1.3. Turismul în ariile protejate din România
  5. II. Comparatie intre Parcul National Retezat si Parcul National Plitvice
  6. 2.1. Localizare
  7. 2.2. Istoric
  8. 2.3. Potential Natural
  9. 2.4. Spatii de cazare
  10. 2.5. Obiective turistice
  11. 2.6. Trasee turistice
  12. 2.7. Turism, reguli de vizitare
  13. Concluzii
  14. Bibliografie

Extras din proiect

CAP. I. ECOTURISMUL IN ARIILE PROTEJATE

1. 1. Conceptul de arie protejata

Majoritatea statelor lumii si in special statele europene manifesta o reala ingrijorare fata de utilizarea irationala a componentelor diversitatii biologice, fata de lipsa generala de informatii si cunostinte cu privire la aceasta precum si insuficienta unor capacitati institutionale, tehnice si stiintifice care sa furnizeze baza intelegerii fenomenelor de degradare a mediului la nivel continental si national.

Forul care si-a propus sa rezolve aceasta problema dificila a fost Uniunea Internationala de Conservarea Naturii (IUCN – The World Conservation Union). IUCN încearca sa influenteze, sa încurajeze si sa asiste organizatiile de profil din toata lumea in vederea conservarii integritatii si diversitatii naturii dar si asigurarii utilizarii resurselor naturale intr-un mod echitabil si durabil. Rezultatul acestui proces l-a constituit elaborarea unui sistem pentru definirea si clasificarea ariilor protejate. In prezent, categoriile de managemant IUCN. sunt:

Rezervatie Naturala Stricta - O zona terestra si/sau acvatica care prezinta ecosisteme, trasaturi geologice sau fiziologice si/sau specii deosebite sau reprezentative, disponibila primar pentru cercetare stiintifica si/sau monitorizare.

Arie Naturala Salbatica - Arie mare terestra si/sau acvatica nemodificata sau slab afectata, care retine caracterul si influenta naturala, fara o habitare permananta sau semnificativa, care este protejata si gestionata pentru pastrarea conditiilor naturale.

Parc National - O arie naturala terestra si/sau acvatica, desemnata pentru: -protectia integritatii ecologice a unuia sau mai multor ecosisteme pentru generatiile prezente si viitoare; -excluderea exploatarii sau locuirii care contravine scopului desemnarii; -punerea la dispozitie a unei baze care sa asigure posibilitati spirituale, stiintifice, educationale, recreationale si de vizitare, toate trebuind sa fie compatibile cu principiile de protectie a mediului si cu diversitatea culturala.

Monument Natural - zona care contine una sau mai multe trasaturi naturale/culturale specifice, care este de o valoare deosebita sau unica datorita raritati proprii, calitatii reprezentative sau estetice sau semnificatiei culturale.

Arie de Gestionare a Habitatelor/Speciilor - O arie terestra si/sau acvatica care face obiectul unei interventii active in scopul managementului pentru a asigura mentinerea habitatelor si/sau indeplinirea necesitatilor unor anumite specii.

Peisaj Terestru/Marin Protejat - O arie terestra, cu zona costiera si marina, dupa caz, unde interactiunea oamenilor cu natura de a lungul timpului a generat o suprafata cu trasaturi distincte, cu valori semnificative estetice, ecologice si/sau culturale si adesea cu o diversitatea biologica mare.

Arie Protejata cu Resurse Gestionate - O arie care contine predominant sisteme naturale nemodificate, gestionate pentru asigurarea pe termen lung a protectiei si mentinerii diversitatii biologice, asigurand in acelasi timp in mod durabil bunuri si servicii pentru satisfacerea nevoilor comunitatilor .

Parcurile nationale si alte arii protejate ale lumii au fost întotdeauna destinatiile preferate pentru acei turisti care cauta contactul cu natura. Odata cu înfiintarea Parcului National Yellowstone în 1872, aceste tipuri de arii protejate au fost, prin definitie, deschise publicului vizitator. Conform U.S. National Public Service Act (1916), care a avut o contributie fundamentala în modelarea cadrului conceptual pentru înfiintarea ariilor protejate, parcurile nationale nu sunt doar pentru "conservarea peisajului si a obiectivelor naturale, culturale si a vietii salbatice", ci si pentru "a întretine satisfactia vizitatorilor în asemenea mod si prin asemenea metode care sa le lase intacte pentru generatiile viitoare". De-a lungul anilor si alte categorii de arii protejate au fost adaugate, aproape toate, chiar si cele cu multiple întrebuintari, permitând anumite forme de vizitare.

Astfel, de circa 130 de ani, se poate vorbi despre turismul în parcuri nationale si alte arii protejate, ca o forma de turism cu tot mai multi adepti, cu o experienta din ce în ce mai profunda si cu un interes crescând din partea autoritatilor. Toate acestea vor fi analizate în continuare, încercând o descriere a ceea ce s-a înregistrat pâna în prezent în plan international si în tara noastra.

1. 2. Turismul în arii protejate în lume

Spatiile naturale protejate, prin valentele lor estetice, recreative, educationale, stiintifice, se constituie ca obiective turistice deosebit de atractive, unele cu caracter de unicat pe plan international.

Valorificarea lor turistica îmbraca forme diferite, complexe. Ea trebuie sa tina cont de structura ariei protejate, de obiectivele de management, de varietatea resurselor etc. Sistematizarea acestor areale variaza de la o tara la alta, asa cum difera si echipamentele turistice de la un parc la altul.

Preview document

Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 1
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 2
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 3
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 4
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 5
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 6
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 7
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 8
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 9
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 10
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 11
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 12
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 13
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 14
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 15
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 16
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 17
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 18
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 19
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 20
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 21
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 22
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 23
Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre Parcul National Retezat si Parcul National Plitvice.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla

INTRODUCERE Ariile naturale protejate dețin atuuri importante pentru dezvoltarea activităților recreative, activități care pot aduce avantaje...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?