Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5218
Mărime: 104.03KB (arhivat)
Publicat de: Liana Gheorghiu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

In the last period of time, Romanian wines are loosing their position on international market in front of other foreign wines. One solution to increase Romanian wines competitivity is to change the perception of this product from “food product” towards “tourist product”. Practicing “eno-tourism”, leads to an increasing added value of the wines and in the same time the value of the other elements linked to the territory (cultural or religious sites, local traditional products- food or non-food). In consequence, eno-tourism becomes a strategy of territorial rural development.

Keywords: eno-tourism (wine tourism), rural development policy, traditional products, wine road.

Introducere

Vinul, ca produs alimentar este unul cu o dimensiune universala atat din punct de vedere geografic (fiind produs pe toate continentele) dar si istoric (exista legende care graviteaza in jurul acestuia, avand chiar si un zeu care guverneaza consumul acestui produs- zeul Bachus). Romania se incadreaza in aceasta lume a vinului prin vechimea istorica, legenda spune ca Dionysos, zeul vinului, s-a nascut in Thracia, pe meleagurile ce astazi reprezinta teritoriul Romaniei (adica de cel putin 4000 de ani) dar si prin pozitia pe care o ocupa astazi in randul tarilor producatoare si exportatoare de vinuri. Din punct de vedere al exporturilor, se constata o scadere accentuata in ultimii ani, si o pierdere in competitivitate a vinurilor romanesti. Lucrarea de fata isi propune sa gaseasca o noua modalitate de promovare a vinurilor pe plan international, sa evidentieze elementele acestei strategii, precum si avantajele pe care le genereaza. Abordarea imbina elemente de turism cu elemente de marketing teritorial, precum si de politici de dezvoltare rurala. The article analyses premises that facilitate an integrated promotion approach of the wines in connection with geographic territory, the way European policy support this form of tourism, the advantages for local entrepreneurs and the specific form it manifests (“wine route/road”).

Materiale şi metode

Pentru evidentierea locului pe care il ocupa productia de vin pe plan international, si volumul exporturilor, a fost relizata o cercetare o cercetare fundamentală, culegerea de documente precum rapoarte, studii şi sinteze (raportul Situation and statistics of the world vitiviniculture sector 2005, elaborat de International Organisation of Vine and Wine" (O.I.V), Prezentare generală a agriculturii şi dezvoltării rurale din România, iunie 2008, raport al Ministerului Agriculturii din Romania. Canalele de desfacere si productia de vinuri a fost desprinsa din studiul Examinarea industriei de producţie a vinurilor în România şi posibilităţile vinurilor moldoveneşti pe piaţă, 2006, elaborat in cadrul unui proiect finantat de USAID.

Elaborarea unei noi strategii de crestere a competitivitatii acestui produs, s-a recurs la parcurgerea literaturii de specialitate, dedicate vinului. Aceasta cercetare primara fundamentala a condus la evidentierea unei „culturi” a vinului, si a unei caracteristici fundamentale ale acestui produs alimentar si anume o legatura indisolubile cu teritoriul. Aceasta caracteristica a condus la elaborarea unei strategii de promovare. Elaborarea acesteia s-a realizat pe baza conceptelor de turism si marketing teritorial. Demersul a fost unul deductiv, conducand la obtinerea conceptului de eno-turism si analizarea elementelor componente si a interactiunii intre ele. Conceptul a fost analizat pe baza literaturii de specialitate din domeniul turismului rural, dar si a politicilor de dezvoltare durabila.

Rezultate şi discuţii

Pozitionarea Romaniei din punct de vedere al poductiei si comericalizarii vinurilor

Din punct de vedere al productiei de vin, Romania se regaseste in topul primelor 20 tari producatoare de vin (tabelul 1).

Tabel 1. Tari principale producatoare de vin (in mii de hl)

Sursa: OIV, Situation and statistics of the world vitiviniculture sector 2005,

Pentru anii 2006 si 2007, productia de vin este inseamnata cantitativ, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale:

Tabelul 2. Productia de vin a Romaniei

Anii

2006 2007

Cantitate (1000 hl) 2014 5288

Sursa: Prezentare generală a agriculturii şi dezvoltării rurale din România, iunie 2008, raport al MAPDR

Pozitia Romaniei din este una imbucuratoare pe plan international, insa, mai putin imbucurator este cantitatea de vinuri exportata.

Tabelul 3. Exporturile de vin ale Romaniei

Anii

2003 2004 2005 2006 2007

Cantitate (1000 hl) 411 376 270 181.6 149.4

Sursa: OIV - Situation and statistics of the world vitiviniculture sector 2005, , Prezentare generală a agriculturii şi dezvoltării rurale din România, iunie 2008, raport MAPDR

Astfel, in ultimii ani, volumul acestora a scazut treptat, vinurile romanesti pierzand din competitivitate pe plan international. In acest context, este necesara o noua strategie de pozitionare a vinurilor romanesti in context international, de crestere a consumului pe plan international. Punctul de plecare pentru aceasta noua strategie il reprezinta cautarea elementelor cheie, diferentiale, care confera specific acestui produs alimentar.

Preview document

Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 1
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 2
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 3
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 4
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 5
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 6
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 7
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 8
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 9
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 10
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 11
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 12
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 13
Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Enotuismul - Modalitate de Promovare a Vinului cu Teritoriul.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?