Europa

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 2590
Mărime: 3.74MB (arhivat)
Publicat de: Abel Ene
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Situare geografica

Continentul Europa este inconjurat de mari si oceane, respectiv la nord de Oceanul Arctic, la vest de Oceanul Atlantic si la sud de Marea Neagra, avand aspectul unei mari peninsule. Continentul european este separat de Asia prin Muntii Ural, raul Ural si Marea Caspica la est, iar la sud-est de Muntii Caucaz.

Din punct de vedere al suprafetei, continentul european este cel mai mic dintre continente dupa Australia, acoperind 10.180.000km2, adica doar 2% din suprafata Pamantului. Chiar daca este cel mai mic continent ca suprafata, in ceea ce priveste numarul de locuitorii se situeaza pe locul trei dupa Asia si dupa Africa, cu o populatie de 731 milioane de locuitori, aproximativ 11% din populatia lumii.

Origine, formare, etimologie

Etimologia cuvantului „Europa” are o origine incerta, in mitologia Greciei Antice „Europa” simboliza o printesa feniciana, fiica lui Phoenix şi Perimeda care a fost rapita de Zeus si dusa pe insula Creta, in opinia lui Homer Europa era numele reginei Cretei din mitologie. Mai tarziu, cuvantul Europa simboliza zona central-nordica a Greciei, mai tarziu el fiacand referieire si la teritoriile din nord.

O alta ipoteza sugereaza ca originea cuvantului Europa” provine de la cuvintele „eur” care inseamna intins si „op” care inseamna ochi. Alta ipoteza sugereaza ca termenul „Europa” este de origine semita, provenind de la cuvantul „ereb” care inseamna intunecos in opozitie cu „asu” care inseamna rasarit, referindu-se la Asia, tara in care se considera ca rasare soarele.

Preistorie (ere, vestigii, dovezi ale vechimii)

Continentul Europa are o importanta istorica universala, aici existand cele mai importante civilizatii antice, cum ar fi Imperiul Roman sau Grecia. Europa are o lunga istorie de importante reusite economice si culturale, incepand inca din Epoca Bronzului.

Primii locuitorii ai Europei se crede ca au fost pelasgii, asa cum scrie Herodot in vestita sa lucrare „Istorii”, care considera ca pelasgii au fost cei dintai locuitori ai Greciei si Italiei. Acesti pelasgii au format cel mai intins si mai puternic popor, care apar in preistorie si in regiunile din nordul Dunarii si ale Marii Negre, in Asia Mica si Egipt.

Insula Reunion este unul dintre putinele teritorii in care primii locuitori au fost europenii, care cum arata dovezile din vechime a fost descoperita de navigatorii europeni in drum spre India.

In insula Creta exissta o veche traditie care sustine ca dactylii si corybantii, apartinand triburilor pelasge, au fost primii locuitori din insula care au invatat sa formeze turme de oi, sa domesticeasca animale, precum porci, capre, vite, cai si care au invatat sa foloseasca lancea.

Primii locuitori ai teritoriului francez au fost triburile celtice (galii) care au fost cuceriti de Imaparatul roman Cezar. Francii, popor germanic stabilit in secolul al V-lea in Galia, s-au contopit cu galo-romanii si au dat nastere poporului francez.

In Romania primii locuitori au fost geto-dacii care erau impartiti in numeroase triburi si al caror teritoriu se intindea de la Carpatii Padurosi pana la Dunare si de la Raul Tisa pana la Marea Neagra. Prima relatare despre geti apartine lui Herodot care relatand campania lui Darius impotriva scitilor din Marea Neagra, spunea despre acestia ca „ inainte de-a ajunge la Istru, birui mai intai pe geti, care se cred nemuritori”.

Primii locuitori ai Danemarcei au fost cunoscutii vikingi, care erau navigatori si negustori renumiti. Acestia au cucerit numeroase teritori din Marea Nordului si Europa de Vest, primul rege viking a fost, potrivit legendelor, Godfred.

Forme de relief, geografie

Daca vreti sa calatoriti in Europa trebuie sa stiti ca acest continent are un relief diversificat, de la muntii care domina regiunile sudice la teritoriile deluroase si la campiile din nord si est, Campia Nord-Europeana si Marea Campie Europena. Formele de relief predominante sunt campiile cu inaltimi intre 0 si 200m, reprezentand circa 57% din suprafata totala a Europei.

Muntii Carpati impart, din punct de vedere geografic, Europa in doua parti:Europa Centrala si Campia Panonica in vest si Europa de Est, al carei relief are altitudini reduse, caracteristica principala, fiind ce campii intinse si netede.

Una din cele mai muntoase tari din Europa este Grecia, reprezentata de lantul muntos Pindus, cu o inaltime medie de 2.650m care se continua cu insulele Kythera si Antikythera, pana la Creta si Rodos. Un alt lant muntos poate fi observat de catre turisti la granita cu Bulgaria, Muntii Rodos care sunt acoperiti cu paduri vechi de secole. Campiile sunt mai numeroase in partea de nord a Greciei, cu deosebire in Tesalia de est, Macedonia Centrala si Tracia. Grecia se remarca si prin zone inalte intersectate de numeroase defileuri si forme de relief carstic, mai ales in Grecia Occidentala, cele mai cunoscute de catre turistii de pretutindeni sunt Meteora si Defileul Vikos, care este al doilea ca adancime dupa Marele Canion.

Preview document

Europa - Pagina 1
Europa - Pagina 2
Europa - Pagina 3
Europa - Pagina 4
Europa - Pagina 5
Europa - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Europa
    • Europa.doc
    • prezentatre_Europa.ppt

Te-ar putea interesa și

Promovarea Turismului Cultural în Europa de sud-vest

Introducere Ca alternativă a turismului clasic, turismul cultural sau turismul de cunoaştere reprezintă un subiect amplu promovat şi de mare...

Program de Marketing - Hotel Europa Eforie Nord

INTRODUCERE Eforie Nord se prezintă astăzi turiştilor ca o staţiune modernă, căutată de numeroşi vilgiaturişi români şi străini. Condiţiile...

Analiza Bonității Firmelor la Credit Europe Bank

INTRODUCERE Felul in care banca alocă fondurile pe care le gestioneaza poate influenţa in mod hotărator dezvoltarea economică la nivel local sau...

Integrarea monetară în Europa - Analiza studiului și perspective

Introducere ”Europa nu este decât o voință comună a celor care trăiesc în ea, printr-o vocație comună... Unitatea europeană stă în spiritul...

Regionalism și regionalizare politică, economică și culturală în Europa de Vest

1. Regionalism şi regionalizare politică în Europa de Vest (Marea Britanie, Franţa) 1.1. Definiţii şi concepte: In ultimii ani, regiunile si...

Bune practici de promovare a transportului multimodal în Europa de Sud-Est

CUPRINS INTRODUCERE 6 CAP. 1. ELEMENTE PRIVIND DINAMICA TRANSPORTULUI ..8 1.1.Aspecte generale ale transportului multimodal 8 1.2. Logistica în...

Evoluția pieței de capital în România - analiză comparativă între piața de capital din România și cea din Europa Cetrală și de Est

1. Aspecte generale privind problematica pieţelor financiare Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in...

Alte Grupări Regionale din Europa

Capitolul I .Noțiuni generale privind dezvoltarea regională 1.1. Dezvoltarea regională concept, trăsături caracteristice Dezvoltarea regională...

Ai nevoie de altceva?