Hotel Andralux

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 4980
Mărime: 984.08KB (arhivat)
Publicat de: Sandu Moise
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1.INTRODUCERE

In literature de specialitate serviciul este definit ca o “activitate utila menita sa satisfaca o nevoie sociala”. . Dar pentru ca “activitatea utilă” să nu fie confundată cu cea producătoare de bunuri materiale, trebuie precizat că serviciul este acea activitate utilă al căreirezultat este nematerial şi deci nestocabil. Turismul, ca şi comerţul, şi-a constituit în timp o piaţă proprie, specifică, cu două maricomponente: cererea şi oferta. În sensul economic al noţiunii, piaţa turistică este mediul extern al sistemului de management şi reprezintă sfera economică de interferenţă în care produsul turistic se materializează sub forma ofertei turistice, iar nevoile de consum turistic-sub forma cererii.

Oferta turistică este formată din ansamblul atracţiilor turistice care pot motiva vizitarea lor. Practic, oferta turistică a unei ţări (zone, staţiuni) cuprinde totalitatea elementelor care pot fi puse în valoare la un moment dat pentru stimularea cererii turistice.

Clasificarea serviciilor in functie de strucutura produselor turistice

Hotelul este structura de primire turistică amenajata în clădiri sau în corpuri de clădiri, care pune la dispoziţia turiştilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzător şi care asigura prestări de servicii specifice şi dispune de recepţie şi de spaţii de alimentaţie în incinta.

El cuprinde elemente indispensabile perceperii corecte a noţiunii de hotel cum ar fi faptul ca este vorba despre o unitate comercială, al cărei principal produs este cazarea , o unitate ospitalieră specializată, excluzând formele de închiriere rezidenţială sau întâmplătoare sau faptul ca nu orice adăpost poate oferi serviciul de cazare.

Cazarea satisface una din nevoile esenţiale ale călătorului şi anume nevoia de adăpost. Adăpostul poate fi obţinut într-o multitudine de variante: călătorul poate utiliza o reşedinţă secundară, sau poate face apel la rude, cunoştinţe ori prieteni (uneori chiar plătind); nu rareori sunt folosite spaţii improvizate: birouri, oficii, săli de clasă, etc. Se întâmplă ca adăpostul să fie obţinut în sala de aşteptare a unei gări sau a unui aeroport, iar în cazuri nefericite, la o secţie de poliţie sau într-un spital. Toate aceste adăposturi sunt impropriu denumite “cazare”.

Prin “cazare” ar trebui să înţelegem numai adăpostul plătit într-o unitate ospitalieră specializată, oricât de modestă ar fi aceasta din punctul de vedere al capacităţii sau al categoriei de clasificare. Efectuarea serviciului de cazare implică toţi lucrătorii compartimentului de cazare din unitatea ospitalieră. În jurul serviciului de cazare se structurează organizarea ,respectiv subdivizarea compartimentelor şi sectoarelor unui hotel.

Structurarea organică modernă a hotelului impune astăzi o concepţie nouă a poziţionării diferitelor compartimente operative, a sectoarelor, şi funcţiilor. Ea presupune abandonarea modelului piramidal de subordonare şi a vechii politici de centralizare a controlului (ilustrate întru totul de personalitatea managerului autoritar “de modă veche”).

Organizarea piramidală, utilizată până la mijlocul anilor ’80 ai secolului trecut în hotelăria internaţională punea pe un piedestal greu accesibil figura directorului de hotel; din turnul său, considerat unica bază de plecare a dispoziţiilor, hotărârilor, precederilor şi inovaţiilor, directorul îşi exercita puterea, într-un mod mai mult sau mai puţin charismatic, asupra subalternilor şi uneori şi asupra clienţilor. Astăzi, studiul noilor strategii confirmă o structură nouă, care “nu rupe” lanţul deciziilor şi vârful piramidei dictatoriale, ci “diluează” şi redistribuie reponsabilităţile.Acest stil managerial modern este cunoscut sub numele de “operare circulară”; prin intermediul acestei structuri organizatorice, directorul de hotel nu se mai află în vârf, ci în mijlocul lanţului de comandă, putând radia pe diverse niveluri echidistante rezultatele propriului sistem de lucru. În acest caz, stabilitatea directivelor şi luarea deciziilor implică toate sectoarele şi liniile operative ale întreprinderii.

Hotelul modern este alcătuit dintr-o serie de compartimente independente, conduse de persoane responsabile care coordonează activitatea; aceste persoane colaborează având idei pe baza cărora pot lua decizii comune şi pot interveni la unison; ele formează aşa numita echipă managerială (“management team”). Fiecare manager, în urma consultărilor avute cu colaboratorii ,prioritate având cei aflaţi în contact direct cu oaspeţii, contribuie în echipă împreună cu directorul general, la procesele decizionale menite să ducă la atingerea obiectivelor propuse; întregul proces aspiră la satisfacerea permanentă a clientelei, patronatului, personalului, furnizorilor, administraţiei locale, asociaţiilor profesionale, etc.

Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate încât sa asigure păstrarea si prepararea alimentelor, precum şi servirea mesei în incinta acestora, sunt considerate hoteluri-apartament. Hotelurile pentru tineret sunt structuri de primire turistice, cu dotări simple, adaptate cerinţelor caracteristice tineretului, care asigură servicii de cazare, masa, agrement, pe baza unor regulamente de organizare interioară specifice. De regulă, sunt amplasate în centre urbane universitare, staţiuni si în alte zone turistice frecventate de tineret. Hotelurile sunt structuri de primire turistice cu o capacitate minima de 3 camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, în spatii amenajate, de regulă, în clădiri cu alta destinaţie iniţiala decât cea de cazare turistică.

În cadrul diviziei cazare se desfăşoară activităţile de închiriere a camerelor dar şi de asigurarea de servicii si dotări pt. clienţi. Din aceste considerente, această divizie are in componentă mai multe departamente si secţiuni.

Închirierea camerelor de hotel constituie, in general, principala sursa de venit pt. hotel, si in multe cazuri, veniturile realizate din închirierea camerelor sunt mai mari decât cele obţinute din toate celelalte servicii oferite, la un loc. Prin închirierea camerelor se realizează, de asemenea, cea mai mare rată a profitului.

Bibliografie

Emilian, R.(coord.) Iniţiere în managementul serviciilor, Bucureşti, Editura Expert, 2001

Lupu, N. Hotelul – economie şi management, Bucureşti, Editura ALL Beck, 2002

www.travelweb.ro

www.ecotourisme.ro

www.google.ro/imagini

Preview document

Hotel Andralux - Pagina 1
Hotel Andralux - Pagina 2
Hotel Andralux - Pagina 3
Hotel Andralux - Pagina 4
Hotel Andralux - Pagina 5
Hotel Andralux - Pagina 6
Hotel Andralux - Pagina 7
Hotel Andralux - Pagina 8
Hotel Andralux - Pagina 9
Hotel Andralux - Pagina 10
Hotel Andralux - Pagina 11
Hotel Andralux - Pagina 12
Hotel Andralux - Pagina 13
Hotel Andralux - Pagina 14
Hotel Andralux - Pagina 15
Hotel Andralux - Pagina 16
Hotel Andralux - Pagina 17
Hotel Andralux - Pagina 18
Hotel Andralux - Pagina 19
Hotel Andralux - Pagina 20
Hotel Andralux - Pagina 21
Hotel Andralux - Pagina 22
Hotel Andralux - Pagina 23
Hotel Andralux - Pagina 24
Hotel Andralux - Pagina 25
Hotel Andralux - Pagina 26
Hotel Andralux - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Hotel Andralux.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?