Instalații pentru agrement - saună

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 6927
Mărime: 2.01MB (arhivat)
Publicat de: Damian Leonte
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: dr.ing. Walter Thierheimer
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAŞOV FACULTATEA DE ALIMETAŢIE ŞI TURISM INGINERIE ŞI MANAGEMENT IN INDUSTRIA TURISMULUI INSTALAŢII DE AGREMENT ÎN TURISM

Cuprins

  1. INTRODUCERE.2
  2. SCURT ISTORIC.3
  3. Tradiţiile şi vechiile credinţe ale îmbăierii.5
  4. CAPITOLUL I – NOŢIUNI INTRODUCTIVE DESPRE SAUNE.7
  5. CAPITOLUL II – CLASIFICAREA SAUNELOR.8
  6. 2.1. Sauna tradiţională.8
  7. 2.2. Sauna umedă.9
  8. 2.2.1. Hammam (baia turcească).10
  9. 2.3. Sauna cu fum.11
  10. 2.4. Sauna cu abur.12
  11. 2.5. Sauna cu radiaţii infraroşii (infrasauna).12
  12. 2.6. Diferenţa între sauna finlandeză(tradiţională) şi infrasauna.13
  13. 2.7. Sauna modulară.14
  14. 2.8. Sauna lambrisată.15
  15. CAPITOLUL III – ELEMENTELE COMPONENTE ALE SAUNELOR.17
  16. 3.1. Sobă saună.17
  17. 3.2. Panou de comandă digital cu termostat.17
  18. 3.3. Uşă saună.18
  19. 3.4. Bănci saună.18
  20. 3.5. Pietre vulcanice pentru sobă saună.19
  21. 3.6. Accesorii saună.19
  22. CAPITOLUL IV – FUNCŢIONAREA, UTILIZAREA ŞI ÎNTREŢINEREA SAUNELOR.21
  23. 4.1. Funcţionarea.21
  24. 4.2. Utilizarea.22
  25. 4.3. Întreţinerea.23
  26. CAPITOLUL V – EFECTE, INDICAŢII ŞI CONTRAINDICAŢII CU PRIVIRE LA UTILIZAREA SAUNELOR.24
  27. 5.1. Efectele saunei.24
  28. 5.2. Principalele indicaţii ale saunei.25
  29. 5.3. Contraindicaţii.25
  30. CONCLUZII.26
  31. WEBOGRAFIE.27

Extras din proiect

INTRODUCERE

Sauna este o cameră mică sau o casă proiectată ca fiind un loc unde să experimentaţi sedinţe de fierbinţeală umedă sau uscată, sau un stabiliment cu una sau mai multe dintre aceste facilităţi, precum şi alte facilităţi auxiliare. Aceste facilităţi provin de la sauna finlandeză. Metaforic, se poate folosi termenul saună şi pentru a descrie un mediu neobişnuit de fierbinte şi umed.

O şedinţă de saună este de obicei o întalnire socială în care participanţii se dezbracă şi iau loc sau stau întinşi la temperaturi de peste 80°C. Aceasta induce relaxarea şi provoacă transpiraţia.

Sauna este o cameră special construită izolată sau de mână, care este încălzită de la 71 la 100 grade Celsius (160 - 212 grade Fahrenheit), prin intermediul unor roci încălzite, de preferinţă de lemn, dar şi de energie electrică şi gaze. Este utilizată pentru scăldat nud în aer cald, care stimulează circulaţia şi curată tenul prin deschiderea porilor, care conduce la relaxare mentală, fizică şi bunăstare.

Beneficiile saunei sunt numeroase şi vizează mai multe domenii. Sauna dilatează porii, curăţându-i în profunzime. Un peeling facial efectuat cam la 5-10 minute după saună este ideal pentru a scăpa de punctele negre şi pentru a menţine tenul curat şi proaspăt. Relaxarea fizică şi mentală este un beneficiu adiacent al saunei. Căldura are rolul de a relaxa muşchii şi, prin urmare, sauna este deosebit de recomandată după un antrenament fitness intensiv. Urmată apoi de un masaj, poate face minuni asupra întregului corp. Transpiraţia indusă de o şedinţă de aburi va elimina toxinele din organism. Cu cât se consumă mai multă apă în timpul şedinţei de saună, cu atât transpiraţia este mai mare şi, în acest fel, se elimină toxinele din organism.

Sauna este un loc pentru a purifica corpul şi sufletul. Pe lângă întrebuinţările sale curative, este şi o formă sigură şi simplă de detoxifiere a organismului, recomandată de mulţi medici. Poate fi considerată şi o oază de linişte şi relaxare, departe de agitaţia cotidiană. Pentru că este un serviciu costisitor şi o tehnică de terapie relativ nouă, sauna, ca terapie, este privită cu scepticism de către unii specialişti.

SCURT ISTORIC

Ritualul de a face saună îşi are originile în antichitate; bazele le reprezintă obiceiurile de îmbăiere ale grecilor şi romanilor. .

Cel mai răspândit model este cel al saunei finlandeze.

În primele secole de după Hristos popoarele migratoare din Mongolia au populat teritoriul de astăzi al Finlandei. Se spune că ei au construit primele saune, pentru a-şi fortifica organismul. Numai aşa puteau face faţă condiţiilor meteorologice vitrege din acele locuri.

Cea mai veche formă de saună finlandeză este o casă construită din grinzi (fig. 1), special pentru a face saună. De cele mai multe ori ea este construită pe malul unui râu sau lac, răcirea corpului încălzit făcându-se în apă rece, cristalină.

Fig. 1. Cea mai veche saună.

În interiorul casei de lemn se găseşte soba de saună. În cele mai multe cazuri, conform tradiţiei, aceste case de saună şi astăzi sunt încălzite cu lemne. Când temperatura aerului uscat din saună ajunge la 100 °C, conform tradiţiei finlandeze, poate să înceapă şedinţa de saună.

Pricipala caracteristică a saunei finlandeze este temperatura ridicată, 100 °C, şi umiditatea scăzută, max. 10%. Băncile aşezate pe mai multe nivele ne asigură transpirarea diferenţiată între 60 °C şi 100 °C.

Primele saune finlandeze au fost săpate în pământ. Oamenii au săpat o groapă în pământ, au acoperit-o cu crengi şi muşchi, iar în mijlocul ei au făcut focul. Temperatura la nivelul solului atingea şi 120 °C, dar era suportabilă, deoarece peretele gropii de cele mai multe ori era îngheţat. Au urmat în timp casele de saună care nu aveau aerisire. După ce temperatura aerului din saună a ajuns la temperatura dorită au stins focul, au aerisit, după care a început şedinţa de saună.

Construirea saunelor cu sistem de aerisire a fost un pas important în evoluţia saunei finlandeze, reducând cu mult pericolul incendiilor. . . În cele din urmă sauna a evoluat şi se folosea o sobă metalică cu lemne dotată cu horn, numită kiuas. Temperatura aerului se situează în jur de 70-80°C, dar uneori depăşeşte 90°C într-o saună tradiţională finlandeză. Vaporii de abur, numiţi löyly se formau turnând apă peste pietrele încinse. Aburul şi căldura ridicată îi făcea pe ocupanţi să transpire şi astfel să elimine impurităţile şi toxinele din organism. Finlandezii foloseau legături de nuiele de mesteacăn pentru a-şi lovi pielea şi a creea o stimulaţie sporită a porilor şi celulelor. Finlandezii de asemenea foloseau sauna ca un loc de curăţare a minţii, întinerire şi împrospătare a spiritului şi de pregătire a morţilor pentru îngropare.

Punctul culminant şi cel final al sedinţei de saună pentru finlandezi este cel de a face baie în apa rece a lacului sau în zăpadă.

Sauna era o parte importantă a vieţii cotidiene, familiile se îmbăiau împreună în sauna lor de acasă (fig. 2). Cei de sex diferit în general nu intră împreună în sauna publică în zilele noastre, deşi unele grupuri de prieteni câteodată o fac. Bineînţeles, sauna a fost la început un loc al universului mistic unde diferenţele de sex nu existau. Deoarece sauna era adesea cea mai curată încăpere şi avea apă la dispoziţie, femeile finlandeze uneori năşteau în saună.

Preview document

Instalații pentru agrement - saună - Pagina 1
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 2
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 3
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 4
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 5
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 6
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 7
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 8
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 9
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 10
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 11
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 12
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 13
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 14
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 15
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 16
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 17
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 18
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 19
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 20
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 21
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 22
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 23
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 24
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 25
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 26
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 27
Instalații pentru agrement - saună - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Instalatii pentru Agrement - Sauna.doc

Alții au mai descărcat și

Instalații pentru agrement - piscină

1. GENERALITĂŢI O piscină vă poate oferi confort în zilele fierbinţi de vară şi vă oferă o oportunitate de a vă relaxa, de a vă simţi bine şi de a...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Instalații pentru agrement în turism

STRUCTURA SISTEMELOR Structura unui sistem (subiect) impune organizarea informaţiilor. Dacă se cunoaşte o structură sau un model de care se poate...

Te-ar putea interesa și

Adaptarea ofertei turistice la exigențele turismului montan - studiu de caz - Complex Clăbucet-Sosire Predeal

Introducere Între fenomenele economice şi sociale caracteristice epocii contemporane, se numǎrǎ şi dezvoltarea rapidă a turismului. Realizările...

Caracteristicile Ofertei și Cererii Turistice - Turismul Balnear

INTRODUCERE In ţările europene dar şi în diferite ţări ale lumii, problemele referitoare la organizarea stiintifica a spatiului, la valorificarea...

Posibilități de Relansare pe Piață a Hotelurilor de pe Litoral

INTRODUCERE Subiectul pe care această lucrare îşi propune să-l trateze în cele ce urmează îl constituie competitivitatea redusă a majorităţii...

Strategie ANT

România a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovând, cu precadere, produsele turistice de litoral, statiunile...

Diversificarea serviciilor turistice în stațiunea Poiana Brașov

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii. Prin caracterul...

Dezvoltarea Turismului Balnear în Stațiunea Mangalia

INTRODUCERE Originea lingvistica a termenului “turism” este strans legata de semnificatia cuvintelor latine “tornare” (a se intoarce) si “tornus”...

Statiunea Bușteni

Prezentarea generala a statiunii Statiunea Buşteni, raiul alpin, este situata pe Valea Prahovei, la 135 km de Bucureşti şi 37 km de Braşov, la o...

Noțiuni de Antreprenoriat

CAPITULUL 1 ANTREPRENORIATUL – FACTOR DINAMIZATOR AL ECONOMIEI Antreprenoriatul înseamnă capacitatea de a crea şi conduce o organizaţie. Gândirea...

Ai nevoie de altceva?