Italia - Regionare Turistică

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 36903
Mărime: 138.39KB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Nechita
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CALABRIA

Regiune situată în sudul Italiei, incluzînd provinciile Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio di Calabria şi Vibo Valentia. Are aspectul unei peninsule cu contur neregulat avînd o orientare NE-SV faţă de restul peninsulei italice, separînd mările Tyreniană şi Ionică.

Este în cea mai mare parte montană sau deluroasă, cîmpii extinse fiind doar cele ale rîului Crati în apropiere de Sibari, ale teritoriului Marchesato în apropiere de Crotona, Sant-Eufemia şi Gioia Tauro. În nord Calabria este legată de Apenninii Lucani prin intermediul masivului Monte Pollino (2248m) care se continuă către sud prin intermediul catenei costiere vestice, care la rîndul său este separată de către rîul Crati de masivul La Sila (1928m). Un istm îngust situat între golfurile Sant’Eufemia (vest) şi Squillace (est) separă partea nordică a regiunii de cea sudică, în care se continuă regiunea înaltă, Apenninii Calabrezi care ating altitudinea maximă în masivul Aspromonte – Montalto, 1956m.

În antichitate a fost centrul unei puternice şi prospere arii de colonizare greceşti (Crotona, Sybaris şi Rhegium - Reggio di Calabria). După ce Roma a intrat în posesia acesteia a luat naştere colonia Brundisium (Brindisi) în 246. Tarantum (Taranto) a fost cucerit în 209, iar regiunea Ager Bruttius (numele roman al Calabriei) a intrat treptat în declin. Trece sub stăpînirea bizantinilor care îi dau numele actual. Din secolul 3 î.Ch. pînă în secolul 7 A.D. numele de Calabria s-a referit strict la extremitatea sud-estică a peninsulei italice între, Adriatică şi Golful Taranto. Conform geografului Strabo (sec.I î.Ch.) regiunea avea nu mai puţin de 13 oraşe prospere dar în secolul 3 î.Ch. doar Tarentum şi Brundisium erau cunoscute pentru comerţul cu lînă.

Mai tîrziu extinderea regiunii Calabria a fost controlată de către lombarzi, apoi de către bizantini şi de către normani. A intrat apoi alături de sudul Italiei sub conducerea dinastiilor Hohenstaufen, Anjou, Aragon şi Bourbon. Calabria a fost marcată de un puternic naţionalism republican în perioada Risorgimento. Devine parte a Italiei în 1860.

În ciuda suprafeţelor agricole reduse Calabria a fost caracterizată de prezenţa marilor proprietăţi (latifundia) dar şi a unora de mici dimensiuni. Ca urmare a reformelor privind terenul aceste proprietăţi au fost eliminate iar după 1951 au luat naştere mici ferme rurale. Agricultura s-a concentrat pe cultura măslinului, cerealelor, creşterea ovinelor şi caprinelor dar şi pe prelucrarea ocazională a lemnului în regiunea deluroasă Sila. Deşi s-a confruntat cu mari probleme în ceea ce priveşte eroziunea solurilor, datorită programelor guvernamentale de dezvoltare a reuşit să elimine aceste neajunsuri.

În ciuda transformărilor economice, mafia calabreză, N’Dragheta, continuă să-şi desfăşoare activitatea inducînd un climat ce afectează o evoluţie normală. Acesta se adaugă terenului destul de fragmentat, seismelor frecvente şi reţelei de comunicaţii destul de slab dezvoltată.

Catanzaro, capitala regională, Reggio di Calabria şi Cosenza sunt singurele oraşe importante. De asemenea extrem de importantă este prezenţa unei minorităţi albaneze de religie ortodoxă ale cărei origini sunt în secolele 15, 16 cînd aceasta s-a refugiat din calea invaziei otomane.

Populaţia 2074763 locuitori.

Calabria are un potenţial turistic enorm şi exploatarea lui ar trebui în mod firesc să sprijine dezvoltarea economiei în regiune. O multitudine de peisaje splendide se succed de-a lungul litoralului care, incluyând coastele Tireniene şi Ionice, se întrinde pe aproape 800 km, fiind caracterizat printr-o mare varietate de privelişti, de la încântătoarele golfuri cu stânci (în special pe coasta Tireniană), la întinsele plaje ce străjuiesc marea limpede şi strălucitoare. Minunata zonă insulară este presărată cu mici sate pitoreşti aşezate pe dealurile cu coboară lin spre apă, alături de plantaţiile de lămâi şi măslini specifice zonei mediteraneene. Dintre staţiunile de la malul mării, unele cu renume internaţional, se pot menţiona: Praia a Mare, Diamante, Cittadella del Capo, Marina di Cetraro, Marina di Paola, Amantea, Pizzo, Tropea, Gioia Tauro, iar pe “Costa Viola” sunt staţiunile Palmi, Bagnara Calabra şi Sicilla. Melito di Porto Salvo se află pe coasta Ioniană, Brancaleone Marina, Bovalino Marina, Locri, Siderno, Marina di Gioiosa Ionica, Rocella Ionica, Copanello, Capo Rizzuto, Ciro Marina, Mirto Crosia, Trebisacce şi Marina di Amendolara se găsesc pe “Costa dei Gelsomini”.

Zonele montane din Calabria au, de asemenea, propriile lor atracţii: la Gambarie, pe Aspromonte şi în satele de munte (Camigiliatello Silano, Silvana Mansio, Lorica, san Giovani in Fiore, Taverna, Villaggio Racise, Villaggio Mancuso) oricine se poate bucura de o plăcută vacanţă vară, iar în timpul iernii de sporturile de sezon. Multe din satele de pe insulă sunt situate într-un décor atractiv şi au clădiri sau obiecte de interes artistic. În Stilo se alfă celebra “Cattolica”, o biserică în stil bizantin din secolul al X-lea.; gerace are o catedrală în stil bizantin-normand; pentedattilo este un sat deosebit, îngrămădit pe un pinten de gresie; Seminara şi Polistena sunt remarcate, împreună cu gerace, pentru superba ceramică: Squillace are o catedrală, în Vibo Valentia se alfă un Dom din secolul al XVII-lea; în Tiriolo sunt realizate şaluri de mătase, iar Rossano se mândreşte cu biserica S. Marco în stil bizantin.

Catanzaro

Oraşul Catanzaro este situat la 320m deasupra nivelului mării, pe o creastă stâncoasă delimitată de văile râurilor Musofalo şi Fiumarella, la aproximativ 10 km de coasta Ionică. Fondată de către Imperiul Bizantin în secolul al X-lea, localitatea a fost cucerită de regele normand Robert Giuscard în 1509 şi mai târziu a împărtăşit vicisitudinile Regatului Siciliei (după aceea cunoscut sub numele de Regatul Neapolului şi al celor două Sicilii). A devenit parte a Italiei în 1860.

De-a lungul secolelor, oraşul a fost lovit de cutremure care, deşi au distrus aproape toate monumentele antice, nu au modificat complicatul labirint de străzi, specifice pentru centrul său medieval. Clădirile ce merită a fi vizitate snt: biserica Immacolata (în stil bizantin), biserica Rosario (datând din secolul al XVI-lea, acum neoclasic), biserica Osservanza (ridicată în secolul al XIV-lea) şi fosta biserică S. Omobono (secolele al XII-lea şi al XIII-lea), singura biserică ce mai păstrează aspectul original; castelul normand, cartierul Carmine (denumit “Grecia”). Economia oraşului este baată atât pe agricultură şi pe activităţi comerciale conexe cât şi pe un grad ridicat de ocupare a forţei de muncă în sectorul public legat de administraţia municipală. Sectorul industrial este mai puţin important, aici existând doar câteva fabrici mici axate pe fabricarea materialelor de construcţii, a produselor alimentare, a produselor chimice precum şi pe prelucrarea lemnului. Turismul litoral în Catanzaro Marina este relativ bine dezvoltat, dar meşteşugurile tradiţionale cum ar fi producerea de mătase şi catifea aproape au dispărut.

Ca evenimente pot fi amintite: procesiunea din Vinerea Mare, Sărbătoarea de San Lorenzo (între 5 şi 10 august).

Preview document

Italia - Regionare Turistică - Pagina 1
Italia - Regionare Turistică - Pagina 2
Italia - Regionare Turistică - Pagina 3
Italia - Regionare Turistică - Pagina 4
Italia - Regionare Turistică - Pagina 5
Italia - Regionare Turistică - Pagina 6
Italia - Regionare Turistică - Pagina 7
Italia - Regionare Turistică - Pagina 8
Italia - Regionare Turistică - Pagina 9
Italia - Regionare Turistică - Pagina 10
Italia - Regionare Turistică - Pagina 11
Italia - Regionare Turistică - Pagina 12
Italia - Regionare Turistică - Pagina 13
Italia - Regionare Turistică - Pagina 14
Italia - Regionare Turistică - Pagina 15
Italia - Regionare Turistică - Pagina 16
Italia - Regionare Turistică - Pagina 17
Italia - Regionare Turistică - Pagina 18
Italia - Regionare Turistică - Pagina 19
Italia - Regionare Turistică - Pagina 20
Italia - Regionare Turistică - Pagina 21
Italia - Regionare Turistică - Pagina 22
Italia - Regionare Turistică - Pagina 23
Italia - Regionare Turistică - Pagina 24
Italia - Regionare Turistică - Pagina 25
Italia - Regionare Turistică - Pagina 26
Italia - Regionare Turistică - Pagina 27
Italia - Regionare Turistică - Pagina 28
Italia - Regionare Turistică - Pagina 29
Italia - Regionare Turistică - Pagina 30
Italia - Regionare Turistică - Pagina 31
Italia - Regionare Turistică - Pagina 32
Italia - Regionare Turistică - Pagina 33
Italia - Regionare Turistică - Pagina 34
Italia - Regionare Turistică - Pagina 35
Italia - Regionare Turistică - Pagina 36
Italia - Regionare Turistică - Pagina 37
Italia - Regionare Turistică - Pagina 38
Italia - Regionare Turistică - Pagina 39
Italia - Regionare Turistică - Pagina 40
Italia - Regionare Turistică - Pagina 41
Italia - Regionare Turistică - Pagina 42
Italia - Regionare Turistică - Pagina 43
Italia - Regionare Turistică - Pagina 44
Italia - Regionare Turistică - Pagina 45
Italia - Regionare Turistică - Pagina 46
Italia - Regionare Turistică - Pagina 47
Italia - Regionare Turistică - Pagina 48
Italia - Regionare Turistică - Pagina 49
Italia - Regionare Turistică - Pagina 50
Italia - Regionare Turistică - Pagina 51
Italia - Regionare Turistică - Pagina 52
Italia - Regionare Turistică - Pagina 53
Italia - Regionare Turistică - Pagina 54
Italia - Regionare Turistică - Pagina 55
Italia - Regionare Turistică - Pagina 56
Italia - Regionare Turistică - Pagina 57
Italia - Regionare Turistică - Pagina 58
Italia - Regionare Turistică - Pagina 59
Italia - Regionare Turistică - Pagina 60
Italia - Regionare Turistică - Pagina 61
Italia - Regionare Turistică - Pagina 62
Italia - Regionare Turistică - Pagina 63
Italia - Regionare Turistică - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Italia - Regionare Turistica.doc

Te-ar putea interesa și

Tendințe de dezvoltare a turismului în regiunea Emilia-Romagna, Italia

INTRODUCERE: Ofertarea şi prestarea de servicii cât mai complexe devin elemente esenţiale ale competitivităţii internaţionale şi îşi pun din ce în...

Potențialul turistic și valorificarea acestuia în Italia

INTRODUCERE Turismul ca fenomen economic şi social a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumătate a secolului XX....

Turismul cultural în Roma

I. Consideratii generale o Localizare geografica Italia este pozitionata in Europa de Sud avand aproximativ 301 252 km2. Ca suprafata, ocupa...

Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia

1. Favorabilități sau constrângeri ale localizării geografice Regiunea Veneto este una din cele 20 de regiuni ale Italiei, are capitala la...

Modele și reprezentări grafice și numerice de evaluare a potențialului turistic din Italia de Sud

1. Caracterizare fizico-geografica Cunoscuta precum Mezzogiorno, Italia de Sud este situata intre 420 si 360 lat N si 80 si 180 long E fiind...

Turismul în Alpii Italiei (Stațiunea Cortina D’Ampezzo)

I. Consideratii generale: 1. Localizare generala: Cortina d`Ampezzo este un oraş situat în munţii Pallid, în nordul provinciei Venetto şi este...

Cercetare Asupra Cererii Turistice din Provincia Viterbo

1. Introducere Cine sunt si cum ajung turistii in provincia Viterbo, ce asteptari au si ce structruri de cazare aleg - De ce vin in Tuscia, de ce...

Analiza activității turistice în regiunea Piemont, Italia

INTRODUCERE Dispunând de aproximativ 160.000 de hectare de teren protejat, regiunea Piemonte, a doua ca mărime din Italia, după Sicilia, oferă...

Ai nevoie de altceva?