Oradea - Prezentare Turistică

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2223
Mărime: 1.16MB (arhivat)
Publicat de: Iorgu Biro
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Mie personal mi-a plăcut cel mai mult prezentarea de pe site-ul ,,www.e-tur.ro”. Pe acest site informaţiile despre Oradea sunt structurate astfel:

o prezentarea pe scurt a Oradiei

o imagini din Oradea

o atracţii turistice Oradea

o oferte cazare în Oradea

o impresii de călătorie din Oradea

o harta Oradea

Prezentare Oradea

Oradea, capitala judeţului Bihor, unul dintre cele mai semnificative centre economice, sociale si culturale în nord-vestul României, este aşezat între dealurile care se interpun între Câmpia Crişanei şi poalele Munţilor Apuseni, pe Crişul Repede.

Oraşul este plasat în extremitatea vestică a României, la intersecţia paralelei de 47°03` latitudine nordică cu meridianul de 21°55` longitudine estică, la 10 km de de Borş, cel mai mare punct de frontieră la graniţa de vest.

Este al 10-lea oraş ca marime în România şi are o populaţie ce se ridică la aproximativ 230.000 locuitori. Structura populţtiei după naţionalitate şi religie reflectă o componentă relativ eterogenă.

Vizitatorul se poate delecta cu clădiri încărcate de istorie, cu o arhitectură secession, baroc sau contemporană, cu spectacole de teatru, concerte simfonice sau muzică de divertisment, sport sau vizite la muzee, biserici, sau se poate relaxa în restaurante, baruri, discoteci ori pe terase.

Se poate ajunge în Oradea cu avionul, trenuri internaţionale care fac legătura cu marile capitale europene, sau se poate opta pentru şoseaua internaţională E60.

Începuturile locuirii pe meleagurile Bihorene sunt documentate arheologic din timpuri străvechi, istoria dezvoltării şi evoluţiei Oradiei fiind aceea a unui oraş central European, a cărui situare geografică l-a plasat permanent la o confluentă de drumuri, de culturi, la o răscruce de interese politice, religioase ori etnice, fapt care face din studiul istoriei acestui oraş un demers pe cât de laborios, pe atât de interesant.

În 1113 apare prima menţionare a toponimului Oradea (Varadinum), într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zbor. Bihorul a fost transformat în comitat de către regatul feudal maghiar. Regele Ladislau construieşte cetatea Oradiei.

În 1204, un document papal menţionează existenţa unei numeroase populaţii ortodoxe. Episcopia catolică cunoaşte o permanentă creştere a puterii sale spirituale şi economice.

Năvălirea tătară din 1241 a lovit şi frânat procesul de feudalizare din Bihor, slăbind dominaţia maghiară. Tătarii au devastat şi distrus mai multe oraşe, printre care şi Oradea. Faptele petrecute atunci au fost relatate în cronica lui Rogerius, "Carmen Miserabile".

Anul revoluţionar 1848-1849 şi-a făcut simţită prezenţa şi în Oradea. La 21 mai 1848, la Pesta, s-au întrunit, sub preşedintia lui Emanuil Gojdu, circa 40 de deputaţi români din Crişana şi Banat, printre reprezentanţii orădeni numărându-se Nicolae Jiga, Ioan Dragoş, Gheorghe Fonai şi Ioan Gozman. Chiar dacă revoluţia a fost înfrântă, tradiţia revoluţionară a anilor 1848-1849 a marcat decisiv conştiinţa publică orădeană, efectele ei pe termen lung simţindu-se, mai ales după anul 1867, când participanţii la revoluţie care au scăpat cu viaţă au putut să se manifeste în viaţa politică locală.

A urmat o înăsprire a ocupaţiei austriece, caracteristica întregului Imperiu. Razboiul pentru cucerirea Independenţei (1877-1878) îi adună pe toţi românii - inclusiv pe cei din Bihor- în lupta împotriva turcilor.

Modelul stalinist a dominat întreaga viaţă politică, social-economică şi culturală între anii 1948-1965.

Regimul Ceauşescu (1965-1989), practicând o oarecare destindere şi liberalizare în primii ani, a readus în prim-plan modelul stalinist şi mai mult chiar, a instaurat socialismul dinastic.

Evenimentele revoluţionare din decembrie 1989 au determinat mutaţii profunde în structurile politice, sociale şi economice româneşti, fiind percepute imediat şi în Oradea. De remarcat, pentru perioada post-decembristă, la nivelul Oradiei, este întoarcerea acesteia la vechea sa tradiţie universitară. Începând cu 2 mai 1990, prin hotarâre de guvern, ia fiinţă Universitatea Tehnică din Oradea, care devine, un an mai târziu, Universitatea din Oradea. În anii care au urmat, instituţia a cunoscut o continuuă dezvoltare, fiind actualmente cel mai însemnat centru universitar din zona de vest a ţării.

Preview document

Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 1
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 2
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 3
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 4
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 5
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 6
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 7
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 8
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 9
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 10
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 11
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 12
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 13
Oradea - Prezentare Turistică - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Oradea - Prezentare Turistica.doc

Te-ar putea interesa și

Turismul Religios în Oradea

Introducere Am hotărât sa fac această lucrare de licenţa despre turism religios in Oradea deoarece cred ca Oradea este un oraş cu un potenţial...

Determinarea gradului de atractivitate a stațiunii Băile Felix

1. Prezentarea generala a statiunii 1.1. Asezare geografica Statiunea este situata la altitudinea de 140 m, în partea de nord-vest a României,...

Comuna Sînmartin Județul Bihor

Introducere În cadrul acestei lucrări este prezentată o analiză a localităţii Sânmartin alături de satele care-i aparţin, Cihei, Haieu, Rontau,...

Hotel internațional Băile Felix

Introducere Serviciile oferite turiştilor la locul de petrecere a vacanţei reprezintă componenta cea mai importantă a activităţii turistice. Ele...

Potențialul turistic la județului Bihor

1 LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI Teritoriile din Bihor au fost locuite de colectivitati umane inca din preistoric, prezenta unor...

Valorificarea potențialului turistic al județului Bihor

1. Localizarea si caracterizarea zonei Judetul Bihor este localizat in partea nord-vestica a Romaniei, pe cursurile Crisului Repede si Crisului...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Prahova

Valorificarea potentialului turistic al judetului PRAHOVA 1. Localizarea si caracteristicile zonei O apă coboară din munti pe albe prundisuri de...

Valorificarea Potențialului Turistic al Stațiunii Băile Felix

Potentialul turistic al statiunii: Baile Felix Asezarea geografica Aceasta "Statiune a bucuriei" este cea mai mare statiune din România.Se afla...

Ai nevoie de altceva?