Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 8104
Mărime: 420.46KB (arhivat)
Publicat de: Romi Rus
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.ISTORIC

"Aproape de Targu-Frumos sunt incantatoare domenii ale Ruginoasei. Calatorul, primind aici ospitalitatea, uita necazurile... El pare ca se trezeste transportat ca printr-un farmec intr-un castel descris de Walter Scott..." Costache Negruzzi

Ruginoasa este o localitate din judetul Iasi aflată la 60 km vest de municipiul Iasi, între oraşele Targu Frumos şi Pascani şi are o origine veche, dinainte de anul 1600. Primul document care aminteşte de Ruginoasa este un hrisov din anul 1596 în care se vorbeşte de existenta a 8 case, înţelegându-se din text că satul mai cuprindea şi altele. După tradiţie, numele localităţii ar avea cel puţin două surse. Una ar fi că provine de la un păstor pe nume Rugină care s-ar fi stabilit prin aceste părţi cu oile, dar în lucrarea „ Ruginoasa”.

Boris Crăciun menţionează că „ şi astazi în diferite locuri ale comunei se poate vedea, în special dupa ploaie, un strat subţire brun – roşcat care acoperă pamântul, mai ales în locurile pietroase”, numele provenind de la acest fenomen. Numele unui iaz existent în localitate – „Rugină” apare şi în documentele moldoveneşti din timpul domniei lui Stefan cel Mare, amintind şi de o familie de mari boieri. Primele aşezări s-au construit în partea de vest a satului, la locul denumit "Osoi", de unde locuitorii s-au retras, întrucât locul era arid şi lipsit de apă, pe locurile unde este astăzi satul Ruginoasa.

În jurul anului 1800 aici existau curţile moşiilor familiei Sturza. În acest sat se găsesc Biserica Domnească şi Palatul domnesc al lui Alexandru Ioan Cuza. Palatul, construit în 1811 în stil neogotic, a aparţinut iniţial familiei Sturza. Actualmente este muzeu.

Localitatea Ruginoasa este plina de istorie. In comuna se afla un palat boieresc (apartinind familiei Sturdza) si apoi domnesc (apartinind prin cumparare Domnitorului Al. I. Cuza) in care s-au petrecut evenimente importante in istoria tarii, respectiv crearea unui centru de sustinere a luptatorilor pasoptisti si pregatirea reformelor din anii de domnie ai lui Al. I. Cuza. Inainte de construirea palatului in Ruginoasa a existat un mare han, consederat in vremuri trecute ca fiind cel mai mare din Moldova. Vechiul han din mijlocul comunei cuprindea beciuri adinci si tainite iar in prezent se afla in reconstructie.

2. REPERE GEOGRAFICE

Astăzi, comuna Ruginoasa are în componenţă următoarele sate: Ruginoasa, Dumbrăviţa, Rediu şi Vascani. Satul Dumbrăviţa este cunoscut pentru tradiţia luptei dintre tinerii din dealul satului şi cei din vale. Obiceiul are loc în fiecare zi de 31 decembrie, de cel puţin 200 de ani, cu menirea de a alunga relele. Din categoria Monumente istorice si de arhitectura exista in comuna Ruginoasa, urmatoarele:

-Ansamblu Palatului Al.I.Cuza. palatul din 1862 refacut pe urmele celui din sec. XVII, avariat, restaurat in 1979

-Biserica Adormirea Maicii Domnului din 1813

-Mormintul Domnitorului Alex. I. Cuza

Comuna Ruginoasa este situata in partea de Sud, Sud-Est a Podisului Sucevei, subunitatea podisului Dealul Mare – in zona Seii Ruginoasa-Strunga. Zona este caracterizata in general prin altitudini mai reduse decit podisurile, cu forme de relief domoale, favorabile asezarilor omenesti, cailor de comunicatie si activitatilor agricole. Principalele forme de relief din teritoriu sunt:

• Platourile interfluviilor si teraselor

• Versantii care marginesc aceste platouri

• Vaile

Ponderea suprafetelor cu versanti din teritoriul Ruginoasa este de cca 15% iar a suprafetelor de sesuri de 5%. Subteranul geologic este constituit din marne, argile si nisipuri cu intercalatii de gresii si calcare oolitice, toate apartinind ca virsta sarmatianului mediu, peste care se dispun depozite cuaternare reprezentate prin aluviuni argilo-nisipoase, deluvii argiloase pe versanti si luturi loessoide pe suprafetele unor dealuri si pe terase. Climatul comunei are un caracter temperat – continental mai moderat, caracterizat prin veri racoroase si ierni geroase. Temperatura medie anuala este cuprinsa intre 8-9 grade, cu un maxim mediu in luna iulie si un minim mediu in luna ianuarie.

In general, regimul termic este favorabil dezvoltarii in bune conditii a principalei activitati economice: agricultura si a asezarilo romenesti.

Precipitatiile atmosferice au o valoare medie anuala intre 500-550 mm, dar cu un regim neuniform, caracterizat prin cantitati de 70-80 mm in medie la sfirsitul primaverii si inceputul verii ceea ce influenteaza pozitiv dezvoltarea culturilor agricole si prin cantitati de 20-25 mm in medie in anotimpul rece. Ploile de primavara si din timpul verii contribuie la ingreunarea circulatiei pe drumurile nemodernizate si neamenajate din comuna.

Vinturile cele mai frecvente sunt din directiile Nord, Nord – Vest si Sud, Sud-Est, conforme cu directie si orientarea maselor in aceasta zona geografica. Reteaua hidrografica din teritoriul comunei este formata din cursurile superioare ale vailor superioare ale vailor Vascani, Rediu si Barcu si afluentii acestora. Regimul lor hidrogeologic este torential, caracterizat prin cresteri de nivele si debite, primavara la topirea zapezilor si vara la ploi torentiale si prin scurgeri minore iarna.

Apele subterane sunt cantonate in depozite permeabile ale substratului geologic, fiind intilnite fie in intercalatiile si galeriile existente in cadrul calcarelor si gresiilor, fie la baza luturilor loessoide ce acopera terasele si unele dealuri, fie in baza depozitelor aluvionare din sesuri. Adincimile la care se gasesc aceste ape subterane variaza intre 3-2o m iar uneori, acolo unde eroziunea a interceptat stratul acvier, apa iese sub forma de izvoare la suprafata. Unele izvoare au fost captate si asigura alimentarea cu apa a localnicilor.

Preview document

Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 1
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 2
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 3
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 4
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 5
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 6
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 7
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 8
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 9
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 10
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 11
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 12
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 13
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 14
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 15
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 16
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 17
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 18
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 19
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 20
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 21
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 22
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 23
Potențialul turistic al zonei Ruginoasa - Iași și valorificarea lui - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Turistic al Zonei Ruginoasa - Iasi si Valorificarea Lui.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Potențialului Turistic al Județului Iași

1.1. ZONA MUNICIPIULUI IAŞI Având în vedere că este vorba de un oraş, elementul de bază al fondului turistic este cel istoric şi cultural,...

Iași și împrejurimi

Iasi ARGUMENT: Tinutul Iasi, mentionat astfel la 1716 in scrierile lui Dimitrie Cantemir, a cunoscut o istorie cu perioade zbuciumate si epoci de...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?