Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4150
Mărime: 2.10MB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Propunerea unui sejur turistic in judetul Arges

Pe Arges in jos

Pe un mal frumos...

Am ales ca destinatie turistica pentru judetul Arges, orasul Curtea de Arges, un oras relativ mic, dar cu un potential ridicat din punct de vedere turistic, fiind foarte apreciat ca destinatie.

I. Prezentarea destinatiei

1. Asezare

Oraşul Curtea de Argeş este localizat în partea de nord a judeţului Argeş, în depresiunea intracolinară a bazinului superior al râului Argeş, la o altitudine de 450 m deasupra nivelului mării, şi este înconjurat de dealurile şi muscelele sudice ale Munţilor Făgăraş. Suprafaţa oraşului este de aproximativ 75 km², cadrul natural fiind condiţionat de prezenţa zonei montane din apropiere, care se află la circa 28 km distanţă şi care introduce variaţie şi diversitate. Este situat la o distanţă de 38 km de municipiul Piteşti, la 36 km de oraşul Râmnicu Vâlcea şi la 45 km de Câmpulung. Fiind situat în zonă depresionară, oraşul se bucură de climă favorabilă, cu temperaturi moderate tot timpul anului şi precipitaţii relativ abundente; iernile sunt mai puţin aspre decât la câmpie, iar verile sunt în general plăcute, cu zile însorite.

2. Istoric

Descoperirile arheologice atestă că, încă din prima epocă a fierului, pe aceste meleaguri trăia o populaţie dacă, condusă de Dromichaites (secolele IV - III î.Hr.). De asemenea, conform unor săpături arheologice efectuate de N. Constantinescu, pe la 1200 aici exista o mică reşedinţă voievodală şi o bisericuţă. Unii specialişti afirmă că tot aici şi-ar fi avut curtea Seneslau, conducătorul unei formaţiuni statale după cum apare pe diploma cavalerilor ioaniţi. Legenda spune că Negru Vodă, coborând din Făgăraş, ar fi întemeiat oraşul pe la 1290; alţii il considerau pe Litovoi drept Negru Vodă. Aici s-a aflat curtea lui Basarab I care, până la atacul maghiar din 1330, care a dus la probabila distrugere a oraşului, s-a mutat temporar la Câmpulung-Muscel. Numele actual al oraşului începe să fie folosit din secolul al XVI-lea, după ce Neagoe Basarab ridică aici cunoscuta sa mănăstire. Până la această domnie, în Argeş şi-a aflat reşedinţa Mitropolia Ungro-Vlahiei, întemeiată aici de Nicolae Alexandru, în 1359.

II. Atractii turistice ale orasului Curtea de Arges

Un oras istoric..

Pe Valea manoasa a Argesului, la adapostul Muntilor Fagaras si la intretaierea vechilor drumuri comerciale, la Curtea de Arges semnele trecutului sunt prezente peste tot. Dar pentru ca orasul este mic (intr-o ora il strabati de la un capat la altul) alternanta de nou si vechi este cu atat mai uluitoare.

Vestigiile medievale par sa nu fie insa tulburate de apropierea caselor moderne. In piateta din centru te intampina statuia intaiului domn al Tarii Romanesti, Basarab I. Apoi stai cateva clipe in cumpana pentru ca nu stii incotro s-o pornesti mai intai. Intr-o parte, ruinele Cetatii Domnesti, cel mai vechi ansamblu de arta feudala din tara noastra, pastrat in forma initiala, in alta chemarea tainica a turnului Bisericii San-Nicoara. Din intreaga cetate, doar falnica Biserica Domneasca (Biserica Sf. Nicolae Domnesc) a biruit vremurile.

Alaturi ii mai tin inca tovarasie ruinele caselor voievodale, ale bastionului de aparare, inconjurate de ramasitele zidurilor groase de aparare. In Biserica Domneasca, inaltata in secolul al XIV-lea, se mai poate admira o parte din fresca originala, cea mai veche de acest gen din tara.

Inainte de a trece drumul spre Biserica San-Nicoara, viziteaza Muzeul Municipal, pentru o alta incursiune in istorie, si Casa Norocea (Sectia de etnografie a Muzeului), unde vei descoperi vechea ceramica si portul popular de Arges. In fata Bisericii Domnesti, pe o colina verde, se ridica ruinele rosietice ale Bisericii San-Nicoara (sec. al XIV-lea) sau Biserica Sf. Nicolae cel Mic, cum o mai numeau localnicii, pentru a o deosebi de cea domneasca. Se spune ca ar fi fost ctitorita chiar de vestita Doamna Clara, mama voievodului Vlaicu-Voda.

Aici s-a aflat candva Episcopia catolica, turnul inalt, care domina asezarea, era folosit si ca foisor de foc si post de observatie, intre el si turnul-donjon al Cetatii Poienari existand un sistem de comunicare la distanta. De aici, prin intermediul unor faclii aprinse, era semnalizata apropierea dusmanilor catre ultimul refugiu al domnilor romani, aflat la 25 de kilometri departare.

Propunem un tur ar orasului care poate fii facut pe jos, in regim de promenade, data fiind marimea mica a localitatii. Ca si obiecte turistice am ales urmatoarele muzee, biserici sau alte locatii:

Fantana Mesterului Manole

Situata peste strada de Manastirea Curtea de Arges, este locul unde, spune legenda, ar fi cazut trupul Mesterului Manole - ziditorul manastirii si de unde a tasnit un izvor cu apa cristalina, lacrimi ale pamantului pentru trista soarta a acestuia.

De la "Fantana lui Manole" se vede, spre apus, fosta bolnita a manastirii: monument istoric, despre care un document existent scrie ca "se gasea alaturi de biserica lui Neagoe Basarab inca din 1524".Legenda spune ca mesterul Manole si-a zidit in zidurile acestei magnifice manastiri sotia deoarece tot cea ce era construit in timpul zilei se darama noaptea. Tot legenda ne da o explicatie si pentru fantana mesterului Manole cand domnitorul a vazut aceasta mareata constructie i-a intrebat pe cei zece mesteri daca mai pot construi o manastire mai frumoasa decat aceasta. Acestia au raspun afirmativ, iar domnitorul, pentru a impiedica posibila constructie a unei manastiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcati mesteri sa fie daramate si astfel cei zece "mesteri mari, calfe si zidari" au ramas blocati pe acoperis. Ei si-au facut aripi din sindrile si s-au aruncat de pe acoperisul manastirii sperand sa ajunga jos nevatamati, dar toti au murit. In locul unde s-a prabusit mesterul Manole a aparut un izvor, fantana mesterului Manole.

Preview document

Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 1
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 2
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 3
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 4
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 5
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 6
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 7
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 8
Propunerea unui sejur turistic în județul Argeș - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Propunerea unui Sejur Turistic in Judetul Arges.doc

Alții au mai descărcat și

Valorificarea potențialului turistic al Județului Argeș

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Agenția de Turism Paralela 45

SCURT ISTORIC PARALELA 45 TURISM Agenţia de turism Paralela 45 a fost înfiinţată în Bucureşti în 4 aprilie 1990 ca întreprindere mică, în...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Valorificarea potențialului turistic în Județul Argeș

Introducere Alegerea judeţului Argeș pentru o cercetare vizând valorificarea potenţialului turistic este justificată deoarece este un judeţ...

Marketing Turistic

1.EXPUNEREA INTRODUCTIVĂ Judetul Arges este unul din spatiile voievodale mirifice in care cadrul natural se impleteste armonios cu vestigiile...

Ai nevoie de altceva?