Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3251
Mărime: 1.00MB (arhivat)
Publicat de: Francesca Tătaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Cianga

Extras din proiect

Motivatia alegerii temei

Prima motivatie in alegerea acestei teme a fost ca eu sunt originar din municipiul Piatra-Neamţ, si am considerat foarte important sa analizez putin acest potential al zonei, care acum ceva ani era foarte dezvoltat si atragea foarte multi turisti , din multe zone ale tarii pentru diverse tratamente .

Voi incerca pe cat cu putinta sa nu fiu subiectiv in tratarea acestui subiect, informandu-ma din diverse carti si monografii accesate de la Biblioteca Judeteană, precum si articole si informatii din diverse siteuri de specialitate. Am primit si cateva informatii de la o persoana care lucreaza in cadrul Sanatoriului de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir Bãlţãteşti”.

Un alt motiv semnificativ a fost bogatia istorica a zonei, reprezentata de Cetatea Neamţului, numeroasele muzee si case memoriale, precum si de existenta a multor manastiri in zona, foarte reprezentative si unice

Un alt motiv pentru care am ales această destinaţie este datorat tradiţiilor şi obiceiurilor care încă se păstrează în mediul rural, foarte cunoscute fiind obiceiurile de iarna de la Vânători . Oglinzi, Târgu Neamţ.

Un alt factor determinant in alegerea acestei teme sunt : infrastructură bună a căilor de acces spre staţiune, peisaje pitoreşti, existenţa Rezervaţiei de Zimbri si Parcul Natural Vânători-Neamţ.

Deşi zona are un potenţial ridicat, si indeosebi staţiunea, ea nu este dezvoltată cum ar fi fost necesar, fiind nevoie de o inventariere a tuturor elementelor si apoi de elaborarea unei strategii de dezvoltare si atragerea de investitii si fonduri, pentru a crea o staţiune de importanţă naţională, aşa cum era acum 30-40 ani.

Consider ca dezvoltarea staţiunii ar fi o necesitate si un benficiu, prin crearea de locuri de munca, de structuri de cazare si atragerea celor care practica turismul de sanatate, avand un dublu rol, cel economic si curativ pentru populaţie.

Puteam alege oricare altă staţiune din România sau din străinătate, dar am vrut sa fiu un pic “patriot”, să inventariez cu ajutorul cunoştintelor si a surselor ajutătoare ceea ce există si sa alcătuiesc o strategie de viitor.

Sunt de părere că Bălţăteşti, din moment ce este cea mai veche staţiune extracarpatică din România, se poate impune pe piaţa turistică regională si naţională, mai mult decat o face, necesitând investiţii importante si management capabil de orientarea spre turist, iar retrogradarea treptată a staţiunii ce a avut loc în ultimii ani, sper să se transforme in o activitate turistică de mare succes.

Aşezare

Statiunea este amplasata in centrul comunei Baltatesti, judetul Neamt, fiind situata la 33 km N de resedinta judetului - municipiul Piatra Neamt si la 12 km , S de orasul Tg. Neamt, pe drumul national 15C, care face legatura intre cele doua localitati.

Localitatea Baltatesti este asezata intr-un cadru natural atractiv, in S-V Depresiunii Neamt, care este delimitata la V de culmile Muntelui Stanisoara, ce ating inaltimi in jurul a 1000 m, Muntelui Agapiei (896 m) si Dealul Mare Baratec (1008 m); la E dealul Boistea (579 m) si Corni (600 m) la N Culmea Plesu (911 m) si in sud Saua Baltatesti (538 m).

Statiunea Baltatesti se bucura de un climat moderat, iar existenta izvoarelor de ape minerale cu un continut foarte ridicat in saruri plaseaza Sanatoriul de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala "Dr. Dimitrie Cantemir" Baltatesti din punct de vedere curativ, la nivelul zonelor turistice europene: KARLSBAD, VICH

Tipul de amenajare studiat este : Staţiune balneoclimaterică de tratament şi recuperare din Băltăţeşti, cu intreg istoricul si evolutia acesteia, serviciile furnizate in prezent si viitoare dezvoltari si imbunatatiri.

Acest tip de statiune este dintre cele mai vechi forme de amenajare turistica, fiind reprezentate de tipul si calitatea apelor termale si minerale si de implicarea managementului si a statului in toata activitatea.

In aceste statiuni, exista 2 tipuri de turisti : cei care vin strict pentru cura balneara, fiind insotiti de o recomandare medicala, si cei care vin pentru relaxare, odihna, socializare si petrecerea timpului liber. Foarte important este ca aceste structuri turistice sa satisfaca cat mai multe cerinte ale turistilor, indeosebi pentru populatia vastnica, dar sa prezinte si conditii pentru populatia activa si tineret.

Preview document

Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 1
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 2
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 3
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 4
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 5
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 6
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 7
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 8
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 9
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 10
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 11
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 12
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 13
Stațiunea Bălțătești - proiect modele de amenajare turistică - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Statiunea Baltatesti - Proiect Modele de Amenajare Turistica.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?