Thailanda - fascinantul surâs al Asiei

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7723
Mărime: 44.73KB (arhivat)
Publicat de: Marian Grigoraș
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Localizata in centrul Asiei de sud-est, Thailanda este cu adevarat „inima” regiunii. Privind harta Thailandei poti vedea o tara ale carei granite creioneaza capul unui elefant: capul si urechile formeaza granitele nordice si estice, iar trunchiul se extinde pana la Peninsula Malaezia intre Marea Andaman si Golful Thailandei. Thailanda, oficial Regatul Thailandei, mai este învecinată cu Cambodgia la est si Myanmar la vest. Capitala statului este Bangkok.

Forma si geografia sa imparte tara in patru regiuni principale: prima cuprinde muntii si padurile din nord, in cea de-a doua se desfasoara plantatiile de orez din Campiile Centrale. Fermele de pe platoul semi-arid din nord-est formeaza a treia regiune si cea de-a patra cuprinde zonele cu o lunga deschidere catre Golful siam si Marea Andaman si insulele tropicale.

Cuvântul Thai înseamnă „liber” în limba thailandeză; este de asemenea numele poporului thailandez.

Thailanda mai este cunoscută si ca siam, care a fost denumirea oficială a tării până în 23 iunie 1939, dată la care a fost schimbată în Thailanda. În 1945 i s-a dat din nou denumirea de siam, dar la 11 mai 1949 a revenit la denumirea de Thailanda. Unii locuitori, în special minoritatea chineză, continuă să folosească denumirea de siam. Originea Thailandei este legată în mod traditional de scurta existentă a regatului fondat în 1238, după care, mai marele regat a luat fiintă la mijlocul secolului al XIV-lea. Cultura thailandeză a fost influentată, în cea mai mare parte, de China si India. Contactul cu diversele puteri europene a început în secolul al XVI-lea dar, în ciuda presiunii continue, Thailanda este singura tară din sud-estul Asiei care nu a fost niciodată ocupată de vreo putere europeană, totusi influenta vestului, inclusiv amenintarea cu forta, a condus la multe reforme în secolul al XIX-lea si concesii majore intereselor mercantile britanice (de aceea multi istorici includ Thailanda în „Imperiul Britanic neoficial”). Revolutia din 1932, în mare măsură fără vărsare de sânge, a condus la o monarhie constitutională. Cunoscută la început ca siam, tara si-a schimbat denumirea prima dată în Thailanda în 1939, si definitiv în 1949, după reîntoarcerea la vechiul nume după al Doilea Război Mondial. În timpul conflictului, Thailanda a fost într-o aliantă dezavantajoasă cu Japonia; trăgând învătăminte din această experientă a istoriei, Thailanda a devenit un aliat al sUA. Au urmat apoi o serie de lovituri de stat, dar tara a progresat către democratie începând cu anii 1980.

Calendarul oficial în Thailanda se bazează pe Era budistă, care este cu 543 de ani înaintea calendarului vestic. De exemplu, anul 2000 al erei crestine, este acelasi cu anul 2543 din calendarul erei buddiste.

Pe 26 decembrie 2004, coasta vestică a Thailandei a fost devastată de un val tsunami de 10 metri înăltime, ce a urmat cutremurului din Oceanul Indian. Valul tsunami a provocat peste 5.000 de victime în Thailanda, jumătate dintre acestea fiind turisti.

POLITICA

Constitutia prevede pentru rege puteri directe scăzute, însă este protectorul budismului thai si un simbol al identitătii si unitătii nationale. Actualul monarh, Bhumibol Adulyadej, se bucură de un mare respect popular si autoritate morală, care este ocazional folosită în rezolvarea crizelor politice. Șeful guvernului este primul ministru, care este numit de rege dintre membrii camerei inferioare a parlamentului, de obicei liderul partidului care poate organiza o coalitie guvernamentală majoritară.

Parlamentul bicameral thailandez este Adunarea Natională sau Rathasapha, care este formată din Camera Reprezentantilor (sapha Phuthaen Ratsadon) cu 500 de locuri si senatul (Wuthisapha) cu 200 de locuri. Membrii ambelor camere sunt alesi prin vot popular. Membrii Camerei Reprezentantilor sunt alesi pe o perioadă de 4 ani, în timp ce senatorii pentru 6 ani. Organul suprem judiciar este Curtea supremă sau sandika, ale cărei sedinte de judecată sunt stabilite de rege. Thailanda este membru activ al Asociatiei natiunilor din Asia de sud-est (AsEAN).

RELIGIA

Religia natională a Thailandei este Budismul Theravada. Practicat de peste 90 % din thailandezi, este influent, semnificativ si deosebit de vizibil în existenta oamenilor de rând.

În ce priveste personificarea lui Buddha, thailandezii au creat un tip uman deosebit, care este considerat una dintre cele mai sugestive expresii ale artei asiatice. În ce priveste ornamentele, acestea au copiat caracterul luxuriant al vegetatiei tropicale. Contrar altor popoare budiste care au utilizat sculptura pentru a reprezenta legende ori mituri, ei au folosit această artă numai pentru a-l personifica pe Buddha si pentru împodobirea monumentelor religioase.

În plus, în Thailanda reprezentarea Iluminatului este unică: prezentat adesea în starea de meditatie profundă, cu fata senină, familiară, cu un nimb, cu urechi alungite în jos sau mărite, cu o urna (un semn pe frunte reprezentând al treilea ochi al viziunii spirituale) si cu ushinsha, o protuberantă cranială reprezentând cunoasterea.

Lacasele de cult se numesc wat. Pentru a întelege importanta wat-ului si influenta budismului în gândirea thailandeză este necesară întelegerea caracterului multifunctional al mănăstirilor si cât de folositoare le sunt oamenilor de rând. Familiile din zonele rurale se simt în nesigurantă la gândul de a-si tine bunurile de valoare în casă, prin urmare, îl roagă pe staret să le depoziteze la mănăstire. Wat-ul depozitează documente si artefacte cu semnificatie istorică, precum si numeroase reprezentări a lui Buddha, folosite pentru venerarea publică sau ca obiecte de meditatie.

Călătorii pot fi găzduiti peste noapte la mănăstiri, mai ales când vin la diverse festivaluri; copiii trimisi la scoală la Bangkok le pot folosi pe post de cămine, dat fiind că părintii lor fac tot felul de donatii. Băietii îi ajută pe călugări la treburile zilnice si se initiază în tainele religiei budiste. Functiile statului se exercită în cadrul mănăstirilor, iar unele servesc drept clinici.

PROVINCII

Thailanda este divizată în 75 de provincii (grupate în 5 grupe de provincii si Bangkok drept capitală). Fiecare provincie este împărtită în mici districte – în 2000 erau 795 de districte (Amphoe), 81 subdistricte (King Amphoe) si 50 de districte ale Bangkokului (khet). Cu toate acestea, unele părti ale provinciilor învecinate cu Bangkok sunt considerate ca fiind parte a Marelui Bangkok (Prari Monthon). Aceste provincii cuprind Nonthaburi, Pathum Thani, samut Prakan, Nakhon Pathom, samut sakhon. Numele fiecărei capitale a provinciilor (mueang) este acelasi ca si denumirea provinciei. De exemplu: capitala provinciei Chiang Mai (changwat Chiang Mai) este amphoe mueang Chiang Mai. Cele 75 de provincii sunt:

Nord

Chiang Mai, Chiang Rai, Kamphaeng Phet, Lampang, Lamphun, Mae Hong son, Nakhon sawan, Nan, Phayao, Phetchabun, Phichit, Phitsanulok, Phrae, sukhothai, Tak, Uthai Thani, Uttaradit.

Preview document

Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 1
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 2
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 3
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 4
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 5
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 6
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 7
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 8
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 9
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 10
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 11
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 12
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 13
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 14
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 15
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 16
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 17
Thailanda - fascinantul surâs al Asiei - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Thailanda - Fascinantul Suras al Asiei.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?