Turismul în Brazilia

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6429
Mărime: 30.51KB (arhivat)
Publicat de: Nadia Milea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neacsu Nicolae
Prezentarea turismului in Brazilia foarte complet incepand de la mediul general cu toate detaliile inclusiv statistici. Bibliografie: site-ul Guvernului Braziliei, al Organizatiei Mondiale de Turism. Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.

Extras din proiect

1. Mediul economic – prezentare generala

Istoria economica a Braziliei a fost marcata de câteva cicluri succesive de dezvoltare, bazate pe diferite produse. În timpul Primului Razboi Mondial este încurajata industrializarea. Dupã marea crizã din 1929, Brazilia începe sa-si croiasca drumul spre o economie moderna, si sub influenta gândirii economice a unui român, economistul Mihail Manoilescu. Între 1945 si 1974 economia braziliana a crescut, în medie, cu 7,4% pe an, iar între 1970 si 1980, în ciuda crizelor petroliere, aceastã crestere avea sa fie si mai mare, de 8% pe an, PIB-ul pe cap de locuitor crescând de patru ori si ajungând la 2200 de dolari americani în 1980. Actualmente, PIB-ul pe cap de locuitor este de circa 5.000 de dolari americani. În anii '90 politica economica a Braziliei s-a bazat pe stabilizarea economica si deschiderea economiei spre comertul si investitiile internationale. Au fost reduse tarifele vamale si au fost eliminate restrictiile cantitative la import, iar în 1995 Brazilia devenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Iunie 1994 marca un punct de cotitura în cadrul procesului de stabilizare economica a Braziliei - lansarea Planului Real. Acesta avea trei obiective principale: controlarea inflatiei; reducerea dezechilibrelor sociale; obtinerea unei cresteri sustinute, pe termen lung, a PIB-ului, a investitiilor, a nivelului de angajare si a productivitatii.

În 1998 inflatia ajungea la numai 1,71%, de la peste 2000% în 1993, înainte de lansarea Planului Real. Produsul Intern Brut a crescut, între 1995 si 1997, cu 17%, iar venitul pe cap de locuitor a crescut în aceeasi perioada, în medie, cu 2,6% pe an. De la implementarea Planului Real, investitiile straine au crescut de circa 15 ori, de la 2,2 miliarde dolari americani în 1994 la 29 miliarde dolari americani în 1999. Cu un PIB de 805 miliarde dolari americani în 1997 si o valoare asemanatoare în anii urmatori, economia braziliana, a opta economie a lumii, este dinamica si diversificata. În 1998 industria era responsabila pentru 34% din PIB, agricultura pentru 8, 4% si serviciile pentru 57, 6%. Exporturile au crescut de la 35,8 miliarde dolari americani în 1992 la 48,1 miliarde dolari americani în 1999, peste 70% din produsele exportate fiind manufacturate.

Economia curenta a Braziliei combina atribute puternice în vederea unei cresteri sustinute: stabilitatea preturilor, disciplina fiscala, nivele reduse în ceea ce privesc dobânzile. Acest scenariu favorabil este ancorat în consistenta politicilor macroeconomice ce au fost luate începând cu 1999, în principal a masurilor fiscale riguroase si a mangementului de datorii, inflatia, regimul monetar si fluctuatia ratei monetare de schimb. Odata ce stabilitatea economica a fost asigurata în urma crizei din 1999, economia Braziliei a crescut cu 4,4% în 2000. Aceasta performanta a fost afectata de o serie de socuri interne si externe neprevazute. Pe fond intenational, criza din Argentina, nesigurantele privind o revenire a economiei mondiale, având în vedere caderea economica a Statelor Unite în urma atentatelor din 11 Septembrie 2001 si o serie de scandaluri, la fel si pretul petrolului, toate acestea s-au pterecut în detrimentul cresterii pietei din Brazilia.

Productia industriala, cu o participare de 36,5% la P.I.B. (2005), este concentrata în ramurile: siderurgie, constructii de masini, electrotehnica, materiale de constructii, zahar, cauciuc, prelucrarea lemnului, industria chimica, de autovehicule (2,4 milioane autoturisme produse in 2005), alimentara, telecomunicatii, constructii de nave si aeronave, textile, rafinarea petrolului etc. Sectoarele textil, confectii, alimente si bauturi reprezinta 50% din totalul industriei.

Productia industriala a Braziliei a cunoscut ritmuri reduse de crestere în ultimii ani, cu o medie de cca. 2%, în principal în sectoarele metalurgic, textil, informatica si telecomunicatii, mecanica, materiale transport, electrice, vehicule, mobila, etc.

Principalele productii industriale: otel - 37 mil. tone; laminate - 23,5 mil. tone; aluminiu - 320 mii tone; motoare pentru autovehicule - 1.800 mii buc.; materiale militare si armament; pietre pretioase si semi-pretioase (acopera 65% din cererea mondiala); petrol - 45 mil. tone; energie electrica – 90.500 mii MW putere instalata, din care 90% de origine hidraulica.

În ce priveste programul nuclear, Brazilia a semnat un acord cu Germania pentru construirea a 8 centrale nucleare, din care doua au fost deja puse în functiune (Angra I si Angra II), iar cea de-a treia, Angra III, este în curs de realizare. În luna noiembrie 2004, ministrul de externe german, aflat în vizita oficiala în Brazilia, a anuntat încetarea cooperarii nucleare cu aceasta tara.

Energia nucleara contribuie în prezent cu 3% la productia totala energetica a tarii.

În general, industria a cunoscut cresteri în ultimii zece ani, fiind folosita peste 81 % din capacitatea instalata. Sectorul industrial asigura circa 70 % din exporturile tarii.

Agricultura- împreuna cu activitatea forestiera si pescuitul - absoarbe peste o treime din populatia activa, contribuind cu 34% la produsul national brut si cu aproximativ 25 % la valoarea exporturilor.

Brazilia se situeaza pe primele locuri în lume în rândul tarilor exportatoare de produse agricole. Produsele principale de export sunt: cafea si zahar (primul loc pe glob), cacao si soia (locul 2), porumb, bumbac, orez, citrice, carne de vita si de pasare, suc de portocale, sisal, tutun, etc.

Recolta de cereale în 2002/2003 a fost de 123,2 milioane tone, iar cea estimata pentru anul 2003/2004 este de 119 milioane tone.

Transporturi - Brazilia detine o retea de 1,6 milioane km sosele, situându-se pe locul 2 în lume, dupa SUA, si 32.460 km cai ferate, ocupând locul 10 pe glob. Poseda peste 20,8 milioane autovehicule în circulatie, având o productie anuala de 2 milioane autovehicole (in cursul anului 2004, productia de autovehicole a fost de 2,2 milioane unitati).

Are o capacitate de transporturi maritime de 5,6 milioane tone si detine un numar de 126 aeroporturi.

1.1. Diversitatea regionala

Regiunea de sud-est si de sud este cea mai dezvoltata. Se compune din doua subregiuni:

Triungiul Belo Horizonte - Rio de Janeiro - Sao Paulo reprezinta inima economica si politica a tarii. În cadrul sau, statul federal Minas Gerais este cel mai puternic industrializat, fiind loc de covergenta între nordul sarac si susul bogat, între litoralul suprapopulat si interiorul Braziliei, înca neexploatat. Aici s-a dezvoltat mult industria mecanica si textila. Sao Paulo este primul oras al Americii de Sud, populat de urmasii europenilor si ai celor din Orientul Apropiat. În centura verde a metropolei s-au asezat multi japonezi. Sao Paulo a prosperat pe baza productiei de cafea si detine astazi 4/5 din productia industriala a Braziliei. Are, totodata, numeroase orase-satelit.

Preview document

Turismul în Brazilia - Pagina 1
Turismul în Brazilia - Pagina 2
Turismul în Brazilia - Pagina 3
Turismul în Brazilia - Pagina 4
Turismul în Brazilia - Pagina 5
Turismul în Brazilia - Pagina 6
Turismul în Brazilia - Pagina 7
Turismul în Brazilia - Pagina 8
Turismul în Brazilia - Pagina 9
Turismul în Brazilia - Pagina 10
Turismul în Brazilia - Pagina 11
Turismul în Brazilia - Pagina 12
Turismul în Brazilia - Pagina 13
Turismul în Brazilia - Pagina 14
Turismul în Brazilia - Pagina 15
Turismul în Brazilia - Pagina 16
Turismul în Brazilia - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Turismul in Brazilia.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul Braziliei în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Turismul internațional al Braziliei

CAPITOLUL 1: DESCRIEREA TARII 1.1.Aspecte generale Brazilia, oficial Republica Federativă a Braziliei, este asezata in partea central-estica a...

Turismul în Brazilia

Brazilia (portugheză Brasil), oficial Republica Federativă a Braziliei ( República Federativa do Brasil) este o republică federativă formată din 27...

Strategii de creștere a competitivității turistice Brazilia

Brazilia, oficial Republica Federativă a Braziliei este o republică federativă formată din 27 de unități federative - Districtul Federal și 26 de...

Strategia de Branding a Braziliei

Scurtă prezentare a ţării Brazilia, oficial Republica Federativă a Braziliei, este o republică federativă formată din 27 de unități federative —...

Brazilia - caracterizare geografică

Denumire oficială: Republica Federală a Braziliei Capitala: Brasilia Limba oficială: portugheza Moneda: real Suprafaţa: 8 512 000 Km²...

Turism internațional - Brazilia

Prezentare generala Republica Federativă a Braziliei Forma de guvernământ: republică federală Suprafaţa: 8.511.965 kmp Populaţia: 184.101.109...

Analiza geografică a coastei Braziliene

Cap.I. Aṣezarea geograficã A 5-a mare putere a lumii ca întindere şi a 8-a ca forţã economicã, Brazilia nu este o ţarã a viitorului, ci este o...

Ai nevoie de altceva?