Turismul rural în Elveția

Proiect
4/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 3393
Mărime: 9.17MB (arhivat)
Publicat de: Agata Necula
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Univ. Agata Popescu
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ INGINERIE ŞI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAŢIE PUBLICĂ ŞI AGROTURISM

Extras din proiect

1.IMPORTANTA TURISMULUI RURAL IN ELVETIA

Situată în inima Europei Centrale, Elveţia se defineşte fizic ca un castel de ape natural, care-şi orientează debitul pe toate versantele şi în toate direcţiile: Ronul îşi conduce undele spre Mediterană, Rinul spre Marea Nordului, Innul spre Dunăre şi prin ea spre Marea Neagră, în timp ce Ticino coboară spre câmpia italiană, unde, prin apele Padului în care se varsă, ajunge la Marea Adriatică.Dacă personalitatea elveţiană implică printre esenţialele ei note definitorii voinţa de neatârnare, geografia fizică a ţării este factorul care asigură perenitate acestei voinţe. Cetatea alpină elveţiană constituie nu numai o redută naturală, ci şi condiţia sine qua non a existenţei ţării.Elvetia reprezinta Europa in miniatura, concentrand toate contrastele existente pe continent si oferind o mare diversitate de atractii turistice (naturale cat si construite de oameni). Avand in vedere ca suprafata tarii nu este foarte mare iar sistemele de transport sunt foarte bine puse la punct, toate obiectivele sunt usor accesibile pentru turisti. Cosmopolitan si cultural. Cel mai mare oras al Elvetiei, dar nu si capitala, este Zurich - situat pe malul Lacului Zurich; este cel mai important centru financiar si de afaceri, cunoscut in intreaga lume mai ales pentru sectorul bancar; cea mai atractiva zona de cumparaturi din Zurich este Bahnhofstrasse. Geneva - orasul cosmopolitan al Elvetiei, este situat pe malul Lacului Geneva, in partea din Elvetia unde se vorbeste limba franceza; reprezinta punctul de intalnire al intregii lumi, aici aflandu-se sediul Natiunilor Unite si sediile altor organisme international.

Elveţia este un mozaic format din 23 de cantoane, dintre care 3 sunt divizate la rândul lor în semicantoane. Fiecare dintre acestea poate fi comparat cu un stat mic, independent, având propriul său guvern, parlament, legi şi tribunale. Cantoanele sunt alcătuite din circa 3 000 de municipii care sunt în mare măsura autonome. În ansamblu, la aceste cantoane se face referire sub numele de Confederaţia Elveţiană (Confederation Helvetica).

Având în vedere faptul ca Elveţia este o ţară mică, se poate afirma că are multe rezervaţii naturale. Cea mai importantă este Parcul National Elveţian din Engadine, regiune la o altitudine

de 1400-3171 m, cu o arie care cuprinde în jur de 172 km , care a fost transformată într-o rezervaţie de animale şi plante salbatice. Parcul a fost înfiinţat în 1914 şi în fiecare an în jur de 150.000 de vizitatori se plimbă pe jos pe trasee care însumează 80 km.

O treime din parc este acoperit de păduri, o treime de pajişti alpine şi o treime de pământuri necultivabile. Aici se găsesc capre negre, marmote, caprioare, vluturi, etc.

Printre alte rezervaţii naturale, frumoase se află şi celebra pădure Aletschwald, la o altitudine de 2100 m. În pădure sunt brazi de munte foarte bătrâni şi multe alte plante, unele dintre ele relativ rare.

În cantonul Ticino, sunt grădini cu flori minunate pe Isole di Brissago (insulele Brisago) la care se poate ajunge doar cu vaporul. Pe lângă o floră fabuloasă mai există şi vegetaţia mediteraneană, care în Elveţia este formată doar din lămâi şi portocali.

Păsările pot fi observate în Untersee, partea de vest a Lacului Constance, unde pot fi ascultate o sumedenie de specii de păsări rare.

2.ORGANIZATII DE TURISM RURAL IN ELVETIA

În ultimul timp, în Elvetia, se studiaza si se încurajeaza tendinta de a transforma unele sate existente în sate turistice. În prima etapa, a crearii satului turistic, s-au rezolvat probleme legate de aducerea apei, canalizare si unele probleme de infrastructura. Apoi s-a organizat si realizat sistemul de aprovizionare si numai dupa aceasta s-a construit un cartier nou cu case tip vila, dar cu conditia respectarii stilului traditional al regiunii. Apartamentele au fost vândute unor persoane particulare, administratia având obligatia sa le gospodareasca atunci când proprietarii nu-si petrec timpul liber în satul respectiv. Satele de acest tip sunt destinate unei clientele cu venituri modeste si medii, inclusiv pentru turistii straini.

De asemenea, s-a stimulat crearea unor "mici colonii de vacanta" în imediata apropiere a centrelor turistice, Touring Club Suisse fiind cea care promoveaza realizarea acestui gen de turism- mici colonii de vacanta în imediata apropiere a centrelor turisti Turismul rural în Elvetia, este singurul sector al turismului în care oferta de locuri de cazare este inferioara cererii.

În Elveţia doi ţărani din trei îşi obţin veniturile din agroturism, acesta având o contribuţie anuală de 5,6% în PIB şi asigurând 300.000 de locuri de muncă.

Produsele turismul rural au fost elaborate şi distribuite în Elveţia, prin intermediul mai multor organizaţii, cum ar fi în partea de est:Verein, Ferien auf dem Bauernhof, B & B Elveţia, Gîtes de Elvetia Sàrl, Centrul Romand de compétences en tourisme rural, Aventure sur la paille.

3.CATEGORII DE TURISTI CARE PRACTICA TURISMUL RURAL SI AGROTURISMUL IN ELVETIA

Elveţia este ţara în care a apărut „aventura turistică”(denumirea de început a agroturismului) în jurul anilor 1840. Este vorba de zonaChateau d’ Oex, unde englezii au descoperit o lume mirifică (peisaje montane,ape de munte, pajişti bogate cu turme de vite, oameni primitori) şi în care s-au revărsat (peste 700 de turişti în anul 1878), ocupând toate pensiunileagroturistice. La cele 6 milioane de locuitori, Elveţia găzduieşte astăzi 10milioane de turişti anual, practic satele sale dobândind, în cea mai mare partefuncţia agroturistică (zona lacului Leman, Munţii Jura, Neuchatel).

4.STUDIU DE CAZ:TURISMUL RURAL IN ZONA LUZERN

4.1 CARACTERISTICI GEOGRAFICE

Luzern este o poarta de acces la Alpi,deschide usa pentru un colt special al lumii.

Este un canton al Elvetiei. Aparține de bazinele hidrografice ale râuriloe Reuss și Kleine Emme. Se află pe pantele nordice ale regiunii de piemont a Alpilor elvețieni. Cel mai înalt vârf al cantonului este Brienzer Rothorn cu 2 350m.

Suprafața cantonului este de 1,493 km2 817.7 km2 , aproximativ 55% din suprafața totală de teren, este utilizată pentru agricultură. Un km2 449.0 suplimentare (aproximativ 30%) a cantonului este împădurită. Restul cantonului este fie dezvoltat, 125.3 km2 (8,4%), sau neproductive (lacuri, râuri sau Munţii), 101.5 km2 (6,8%).

4.2 CARACTERISTICI DEMOGRAFICE

Luzern are o populaţie (din decembrie 2010) de 377,610. Începând din 2010 , 9,4% din populație sunt rezidenți străini. Migraţia a constituit-1.2%, în timp ce naşteri şi decese au reprezentat 1,3%.

Majoritatea populației vorbeşte germană (311,543 sau 88.9%) ca limbă maternă, sârbo-croată este al doilea cel mai comun (7,401 sau 2,1%) și italiană este a treia (6,801 sau 1,9%). Există 2,053 de oameni care vorbesc franceza. Au existat 101,980 sau 29,1% care s-au născut în canton în timp ce 66,486 sau 19.0% s-au născut altundeva în Elveţia, şi 55,314 sau 15,8% s-au născut în afara Elvetiei. Conform recensământului din 2000 copii şi adolescenţi (0-19 ani) alcătuiesc 25% din populație, în timp ce adulţii (20-64 ani) alcătuiesc 58.6% şi seniori (peste 64 ani) alcătuiesc 16,4%. Conform recensământului din 2000, au fost 158,345 oameniI care au fost singurI şi niciodată căsătoriti. Existau 159,152 persoane căsătorite, 18,853 văduve sau văduvi și 14,154 persoane care sunt divorţate. Conform recensământului din 2000, au existat gospodării private in numar de 13,430 şi o medie de 2.5 persoane pe gospodărie, 47,012 de gospodării in care locuiau doar o singură persoană şi 12,952 gospodării cu cinci sau mai multe persoane. Din 2009 , rata de construire de noi unități de locuinţe a fost 4.7 noi unități la 1000 de locuitori

Bibliografie

Visit-Switzerland.ch - Travel - Viamala Gorge Thusis

Backpacker Deluxe: pension in Laax,Flims Laax Falera

Rural Tourism International - Home

Rural Tourism International - Home

http://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland

San Bernardino Pass – Elvetia - PeTeava.ro

http://harta.infoturism.ro/Europa/Elvetia/Elvetia.php

http://www.myswitzerland.com/en/home/destinations/regions.html

Preview document

Turismul rural în Elveția - Pagina 1
Turismul rural în Elveția - Pagina 2
Turismul rural în Elveția - Pagina 3
Turismul rural în Elveția - Pagina 4
Turismul rural în Elveția - Pagina 5
Turismul rural în Elveția - Pagina 6
Turismul rural în Elveția - Pagina 7
Turismul rural în Elveția - Pagina 8
Turismul rural în Elveția - Pagina 9
Turismul rural în Elveția - Pagina 10
Turismul rural în Elveția - Pagina 11
Turismul rural în Elveția - Pagina 12
Turismul rural în Elveția - Pagina 13
Turismul rural în Elveția - Pagina 14
Turismul rural în Elveția - Pagina 15
Turismul rural în Elveția - Pagina 16
Turismul rural în Elveția - Pagina 17
Turismul rural în Elveția - Pagina 18
Turismul rural în Elveția - Pagina 19
Turismul rural în Elveția - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Turismul Rural in Elvetia.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Promovarea turismului rural în județul Brașov

INTRODUCERE Turismul rural s-a impus încet dar consecvent - în special pe pieţele turistice din ţările dezvoltate economic, ţări puternic...

Turism Rural

INTRODUCERE Ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe “ Homo viator”, adica omul care calatoreste in...

Cercetări cu privire la agroturismul montan

Teza de doctorat intitulată „Cercetări cu privire la managementul agroturistic montan în zona Caraş-Severin” îşi propune să studieze potenţialul...

Interdependența formelor de turism - Elveția

1.TURISMUL RURAL DEFINIREA NOTIUNII DE TURISM RURAL Turismul rural nu este un fenomen nou, avand o traditie de lunga durata in unele tari precum...

Turismul Rural în România și în Europa

CONSIDERATII GENERALE Activitatea turistică se numară printre cele câteva fenomene de ordin socio-economic ce s-au impus in epoca contemporană,...

Agroturismul și Ecosistemul Zonei Moeciu-Bran

Introducere Tot mai multi sunt cei care dupa un an de munca si diverse griji doresc sa-si petreaca vacanta cât mai aproape de frumusetile naturii,...

Studiu de caz privind evaluarea potențialului turistic în Elveția

CAPITOLUL I ELVEŢIA – CARACTERIZARE GENERALĂ Situată în inima Europei Centrale, Elveţia se defineşte fizic ca un castel de ape natural, care-şi...

Ai nevoie de altceva?