Valorificarea potențialului oraslui Horezu

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 11238
Mărime: 350.00KB (arhivat)
Publicat de: Abel Tudorache
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Capitolul 1 Importanţa valorificării potenţialului turistic 6
  3. 1.1 Importanţa potenţialului turistic în dezvoltarea turismului 6
  4. 1.2 Valorificarea potenţialului turistic 10
  5. 1.3 Protecţia şi conservarea potenţialului turistic 12
  6. Capitolul 2 Descrierea generală a oraşului Horezu 15
  7. 2.1. Aşezarea geografică şi clima 15
  8. 2.2. Nivel de dezvoltare economică-socială 16
  9. 2.3. Utilităţi şi echipare edilitară 18
  10. 2.4. Căi de acces 20
  11. 2.5. Oferta turistică 21
  12. Capitolul 3 Analiza valorificării potenţialului turistic al oraşului Horezu 23
  13. 3.1. Oferta de cazare 23
  14. 3.2. Oferta de alimentaţie 25
  15. 3.3. Oferta de agrement 25
  16. 3.4. Circulaţia turistică 26
  17. 3.5. Analiza SWOT a Oraşului Horezu 31

Extras din proiect

Introducere

Valorificarea potenţialului unei zone este foarte importantă deoarece contribuie semnificativ la prosperitatea regiunii. Astfel va creşte numărul de locuri de muncă, zona va deveni atractivă pentru investitori, infrastructura se va dezvolta şi se va moderniza, comerţul cu suveniruri va creşte şi nu în ultimul rând calitatea vieţii locuitorilor se va îmbunătăţii.

Dezvoltarea turismului determină în plan social nu numai creşterea numărului locurilor de muncă, practicarea unor meserii tradiţionale, atragerea populaţiei în practicarea turismului, ca activitate alternativă, ci determină şi creşterea continuă a nivelului de pregatire şi instruire profesională a personalului implicat în furnizarea serviciilor turistice. Nivelul de pregătire a lucrătorilor este unul dintre cei mai importanţi factori ai productivităţii muncii, permiţând obţinerea unor performanţe superioare, şi în acelasi timp, acesta se reflectă în mod nemijlocit în calitatea serviciilor oferite turiştilor.

Turismul este capabil să determine chiar mutaţii în dezvoltarea în profil teritorial, din acest punct de vedere, se consideră că turismul este o pârghie de atenuare a dezechilibrelor interregionale şi intraregionale, privite la scară mondială, naţională. Pe lângă atragerea, în circuitul de valori, a unor zone şi regiuni, turismul are consecinţe asupra geografiei acestora, asupra urbanizării şi construcţiei de locuinţe, amenajării de drumuri, realizării de servicii publice, industrializării etc.

Creşterea numărului de turişti va influenţa modul de viaţă al locuitorilor acţionând în vederea lărgirii orizontului lor spiritual, încurajând păstrarea elementelor tradiţionale, eliminând tendinţele de uniformizare şi generalizare, favorizând păstrarea identităţii socio-culturale.

Această dezvoltare a turismului trebuie să ţină cont de principiile dezvoltării durabile, în sensul conservării şi protejării patrimoniului natural şi cultural şi a reducerii presiunii antropice asupra mediului. Creşterea numărului de turişti, aşteptată în condiţiile dezvoltării turismului, va suprasolicita mediul înconjurător, afectând echilibrul ecosistemului. Presiunea asupra mediului va fi ţinută sub control în aceasta regiune printr-o repartizare spaţială uniformă a activităţilor turistice.

Având convingerea că zona şi-a păstrat frumuseţea naturală şi că sunt multe lucruri minunate pe care ochiul trebuie să le descopere, lucrarea de faţă reprezintă un punct de plecare pentru toţi cei care doresc să ia contact cu tradiţiile şi obiceiurile populare, cu sportul şi natura, cu lumea monahală, într-un cuvânt spus cu o lume nealterată. Horezu este o comunitate deschisă, armonios unită, în care oamenii învaţă şi sunt capabili să-i înveţe şi pe ceilalţi. Toţi care vor păşii în acest ţinut vor scăpa de stresul cotidian al omului închis între pereţii birolului sau imobilizat în faţa calculatorului, angrenat în «rezolvări urgente » şi vor fi purtaţi prin cele mai frumoase locuri, pe aripiile propriilor lor vise şi fantezii de petrecere a timpului liber. Turismul din aceasta zonă reprezintă poarta de intrare în lumea tradiţiilor şi datinilor populare, reîntoarcerea la origini.

În cele ce urmează voi încerca o prezentare a potenţialului turistic care se întâlneşte în oraşul Horezu şi împrejurimile sale şi o analiză a bazei tehnico-materiale, în vederea găsirii unor soluţii pentru o antrenare mai largă în circuitul turistic. Oraşul Horezu deşi are potenţial turistic, nu este suficient cunoscut şi antrenat în circuitul turistic.

De un real folos în realizarea lucrării mi-au fost informaţiile primite de la Primăria Horezu, iar pe această cale doresc să exprim mulţumirile mele.

Capitolul 1 – Importanţa valorificării potenţialului turistic

Parte integrantă a ofertei turistice, potenţialul, constituie, prin dimensiunile şi varietatea componentelor sale, prin valoarea şi originalitatea acestora, condiţia esenţială a dezvoltării turismului în limitele unui perimetru. În acest context, capătă o semnificaţie deosebită, pentru conturarea strategiei expansiunii turistice, evaluarea potenţialului şi a structurii sale, a gradului de atractivitate, a stadiului de exploatare şi posibilităţilor de valorificare în viitor.

1.1 Importanţa potenţialului turistic în dezvoltarea turismului

Organizaţia Mondială a Turismului şi alte organisme de profil din cadrul Comunităţii Europene consideră că potenţialul turistic al unei ţări sau zone este dat de ansamblul componentelor naturale, culturale şi socio-economice care exprimă posibilităţi de valorificare în plan turistic, oferă sau dau o anumită funcţionalitate teritoriului şi constituie premise pentru dezvoltarea activităţilor de turism.

Astfel, un anumit spaţiu geografic prezintă interes din punct de vedere turistic în măsura în care oferă resurse turistice naturale sau antropice, care în urma unor amenajări specifice pot fi puse în valoare, intrând în circuitul turistic intern şi internaţional.

Componentele mediului natural sau cele ale mediului antropizat, prin valoarea lor calitativă sau cantitativă, estetică sau cognitivă, pot deveni “atracţii turistice”, constituindu-se în adevărate “resurse turistice” pentru industria turistică.

Preview document

Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 1
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 2
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 3
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 4
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 5
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 6
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 7
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 8
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 9
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 10
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 11
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 12
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 13
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 14
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 15
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 16
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 17
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 18
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 19
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 20
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 21
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 22
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 23
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 24
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 25
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 26
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 27
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 28
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 29
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 30
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 31
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 32
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 33
Valorificarea potențialului oraslui Horezu - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Potentialului Oraslui Horezu.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul turistic al județului Gorj

Potentialul Morfoturistic Situat in partea de sud-vest a tãrii, judetul Gorj are o suprafatã de 5,602 Km2 care reprezinta 2,35% din suprafaţa...

Valorificarea potențialului turistic balnear în Județul Vâlcea

Introducere Alegerea temei “VALORIFICAREA POTENȚIALULUI TURISTIC BALNEAR ÎN JUDEȚUL VÂLCEA” a fost determintă de dorința de aprofundare a...

Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj

INTRODUCERE Baza materială a turismului, numită generic și structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se...

Speoturismul - Model de Valorificare a Resurselor Naturale

ARGUMENT Lucrarea „Speoturismul - model de valorificare a resurselor naturale -” îşi propune să evideniţieze importanţa peşterilor în dezvoltarea...

Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural

Introducere Turismul ca fenomen economic se caracterizează prin faptul că se află la interferenţa dintre mai multe componente ale economiei...

Organizarea și Comercializarea Produsului Turistic

Argument Am ales această temă deoarece zona turistică cunoscută sub numele de “Oltenia de sub munte”,este un mic paradis natural, spiritual şi...

Valorificarea turismului în Județul Gorj

Informatii Generale • Asezare: în partea sud-vestica a României ("Tara de Sus" a Olteniei), pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau...

Turismul Rural din România

Introducere Teritoriul ţării noastre prezintă o mare varietate de valori cultural istorice - artă populară, etnografie, folclor,...

Ai nevoie de altceva?