Divizarea teritoriului României după model sovietic

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1082
Mărime: 16.75KB (arhivat)
Publicat de: Lorena Trif
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Viorel Stănică

Extras din referat

După cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu apariția conceptului de cortină de fier, România a intrat în sfera de influență sovietică. Acest lucru s-a reflectat puternic în toate sferele vieții publice, inclusiv în organizarea teritorială. Prin Legea nr. 5 din 7 septembrie 1950, teritoriul României a fost divizat în 28 de regiuni, împărțite la rândul lor în raioane. Această reorganizare a fost impusă de către autoritățile sovietice și a avut ca scop principal consolidarea controlului comunist asupra țării.

Există mai multe motive pentru care autoritățile sovietice au impus României modelul de organizare administrativ-teritorială sovietic. Acest model era menit să faciliteze centralizarea puterii în mâinile partidului comunist. Prin desființarea județelor și înființarea regiunilor, autoritățile comuniste au creat o structură administrativă mai simplă și mai ușor de controlat.

Modelul sovietic a încercat să favorizeze dezvoltarea economică. Prin crearea unor regiuni mai mari, autoritățile comuniste au urmărit să asigure o mai bună coordonare a activităților economice. Modelul de tip sovietic era menit să întărească sentimentul de apartenență la România comunistă. Prin împărțirea teritoriului în regiuni, autoritățile comuniste au urmărit să creeze o identitate comună românească, bazată pe apartenență la regimul comunist.

Divizarea teritoriului României după model sovietic a avut o serie de consecințe importante. În primul rând, a dus la o centralizare excesivă a puterii în mâinile partidului comunist. Autoritățile regionale au fost subordonate direct guvernului central, iar autonomia locală a fost redusă la minimum.

În al doilea rând, a afectat dezvoltarea economică a țării. Prin crearea unor regiuni mai mari, autoritățile comuniste au îngreunat coordonarea activităților economice la nivel local.

Bibliografie

Săgeată, R. (2008). Regiunile Europei: metodologie de analiză regională. Editura Fundației" România de Mâine".

Harțuche, I. (2016). Viziunea stalinistă și rolul armatei roșii în impunerea modelului sovietic în Europa Centrală și de Sud-Est. Studium-Revista studenților, masteranzilor și doctoranzilor în istorie, (09), 235-244.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/116926

https://romania.europalibera.org/a/ocupa%C8%9Bia-sovietic%C4%83-1945-1958-reforma-administrativa-modelele-lui-stalin-ceausescu/31718873.html

Preview document

Divizarea teritoriului României după model sovietic - Pagina 1
Divizarea teritoriului României după model sovietic - Pagina 2
Divizarea teritoriului României după model sovietic - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Divizarea teritoriului Romaniei dupa model sovietic.docx

Te-ar putea interesa și

Biserica ortodoxă și regimul comunist

Biserica Ortodoxă Română şi regimul comunist (1945-1964) Introducere Relaţiile dintre Biserică şi Stat au prezentat de-a lungul timpului, şi...

Geopolitica Mării Negre în timpul războiului rece

Introducere Aspectele pe care le vom discuta în lucrarea de faţă aparţin unei perioade deosebit de importante din istoria relaţiilor...

Politici de organizare administrativ-teritorială în România modernă și contemporană

INTRODUCERE Organizarea administrativ- teritorială a unei țări, înfăptuită pe cale legislativă, reprezintă un element de suprastructură de mare...

Ai nevoie de altceva?