Bazele activității informative - Sistemele informatice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3520
Mărime: 69.28KB (arhivat)
Publicat de: Amalia D.
Puncte necesare: 4
Facultatea de Politie
Academie de Politie "Alexandru Ioan Cuza", Bucuresti

Extras din referat

1. Motivația alegerii temei:

Necesitatea constituirii și funcționării unui sistem de informare a oricărei structuri de decizie aparține, implicit, procesului decizional. Pe lângă fluxul general de date și informații, pe care orice structură de decizie îl are în mod firesc, datorită rolului și statutului său social, anumiți beneficiari cu rol de decizie asupra destinului țării au nevoie și de alte date și informații cu caracter confidențial sau secret.

Sistemul de informare cu asemenea caracter este constituit și format de structurile informative cu atribuții în domeniul siguranței naționale, care au rolul și statutul social adecvat cerințelor de cunoaștere secretă și de informare a suprastării de siguranță națională, implicit asupra securității naționale. În acest sens, aceste structuri asigură datele și informațiile, cu caracter secret, necesare stabilirii unei politici și a unor strategii, interne și externe, care să vizeze, cu precădere, promovarea interesului național și racordarea acestuia la exigențele impuse de integrarea în structurile politice economice și militare euro-atlantice.

Gradul de dificultate și complexitate a abordării acestei teme presupune o analiză profundă a celor două structuri (informative și de decizie), având ca principală susținere cibernetica informativă, în subsid iar teoria informației și teoria artei militare în domeniul informațiilor.

(Sursă imagine: lucrarea: Structurile informative cu atribuții în domeniul securității Vs. Structurile de decizie- Asist. univ. drd. Sorin Adrian Ciupitu, Dr. Samer Al Homsi, Dr. Silvia Codreanu)

Datele și informațiile furnizate de activitatea informativă trebuie să conțină descrierea stării de siguranță națională (stabilitatea, echilibrul și legalitatea acesteia) și să prezinte natura și caracterul disfuncțiilor, vulnerabilităților, amenințărilor și pericolelor la adresa apărării, ordinii publice, securității și siguranței naționale.

Caracterul veridic și oportun al informației trebuie să se regăsească în operativitatea și corectitudinea deciziei, în raport cu valoarea, locul și rolul datelor și informațiilor în procesul de elaborare a deciziei specifice beneficiarului cu rol de decizie în raport de statusul său social.

Pentru activitatea informativă un rol esențial îl are cunoașterea statusului și rolului social al beneficiarului. Cunoașterea organizării și funcționării acestor instituții - funcția de decizie (funcția de transformare a informației de intrare în comandă), reprezintă o sarcină de bază pentru analiștii de informații.

Activitatea informativă cu, componentele sale: cercetare, spionaj, contra informații, protecția informațiilor, contribuie la prevenirea pericolelor orientate împotriva ordinii publice și a securității statului. Pentru un factor de decizie, crearea unui sistem propriu de informare reprezintă una dintre cele mai grele probleme. În foarte multe cazuri conducătorii unor instituții preiau numai sistemul informațional al acelei instituții, eventual își mai asigură o informare din sursele oficiale sau publice (mass-media). Beneficiarii informației cu caracter secret au asigurat, prin lege, pe lângă celelalte sisteme informaționale și un sistem informativ.

Potrivit Legii privind siguranța națională a României, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.163, sub nr. 51 din 29 iulie 1991, art. 6, organele de stat cu atribuții în domeniul Siguranței Naționale sunt:

- Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP);

- Structuri interne de informații specializate din: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și Reformei Administrației (M.I.R.A.), Ministerul Justiției.

Referitor la activitatea de informații, prevederile art.6 și 8 alin.1 din Legea siguranței naționale delimitează competențele organelor de stat specializate în materie de informații, astfel:

- Serviciul Român de Informații - îndeplinește un rol multiplu: informații interne, contra informații și protecția informațiilor;

- Serviciul de Informații Externe - este instituția specializată în obținerea din afara țării a datelor cu privire la siguranța națională.

Activitatea de informații, precum și misiunile acestor instituții se organizează și se stabilesc în raport cu amenințările la adresa Siguranței Naționale a României. Totodată, aceste instituții cu atribuții specifice se organizează și funcționează potrivit legii și se finanțează de la bugetul administrației centrale de stat, iar activitatea lor este controlată de Parlament.

Conceptul de informație este extrem de complex și diversificat. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „informația este o comunicare, veste, știre, lămurire, indicație asupra unei persoane sau a unui lucru; fiecare dintre elementele noi, în raport cu cunoașterea prealabilă cuprinsă în semnificația unui simbol sau a unui grup de simbolurii.

Karl von Klausewitz, referindu-se la informațiile pe timp de război, le definește astfel: „prin termenul de informații desemnăm totalitatea cunoștințelor pe care le avem despre inamic și țara lui, adică baza tuturor propriilor noastre idei și acțiuni”.

Într-o altă interpretare, informația poate fi definită ca fiind „produsul rezultat din colectarea (culegerea), evaluarea, analiza, integrarea și interpretarea tuturor datelor, faptelor disponibile care privesc unul sau mai multe aspecte ale altor națiuni sau zone de operații (de acțiune), care sunt imediat sau potențial importante pentru planificarea unor activități imediate sau ulterioare”.

Bibliografie

a) Legislație:

1. Legea nr.163/1991 privind siguranța națională a României

2. Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului.

3. H.G nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor.

b) Lucrări:

1. Dicționarul explicativ al limbii române, Editura ACADEMIEI ROMÂNE, București, 1998.

2. Richelson, J., The U. S. Intelligence Community, Ediție 1995, New York, Westview Press, Boulder - San Francisco- Oxford.

3. Von Klausewitz Karl, Despre război, Editura Militară, București, 1982,

c) Surse internet:

1.https://adevarul.ro/news/societate/riscurile-cibernetice-muncii-online-vremea-pandemiei-companie-securitate-informatica-manageri-top-fost-atacati-wifi-1_5e8c71b85163ec4271814b3b/index.html

2. https://www.insia.ro/blogul/atacurile-cibernetice-amplificate-in-vremea-pandemiei-de-covid-19/

3. https://intelligence.sri.ro/securitatea-cibernetica-vremea-pandemiei/

4.https://www.libertatea.ro/stiri/sfaturile-expertilor-in-securitate-cibernetica-cum-ne-ferim-de-hackeri-in-vremea-pandemiei-2925810

5. https://www.sri.ro/cyberint

Preview document

Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 1
Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 2
Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 3
Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 4
Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 5
Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 6
Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 7
Bazele activității informative - Sistemele informatice - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Bazele activitatii informative - Sistemele informatice.docx

Te-ar putea interesa și

Aplicarea sistemelor informaționale în farmacologie

INTRODUCERE În viaţa noastră de zi cu zi, calculatoarele sunt ceva obişnuit, ba chiar indispensabil în unele cazuri. Se poate spune, pe drept...

Auditarea Sistemelor Informatice

1.Având în vedere modificarile intervenite în economia româneasca si europeana agentii economici care folosesc în contabilitate si finante-banci...

Raport de audit intern al modului de organizare a activității de tehnologia informației în entitatea publică

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1. Având în vedere modificările intervenite în economia românească şi europeană agenţii economici care folosesc în...

Gestionarea resurselor umane în Ministerul Apărării

INTRODUCERE În contextul direcţionării eforturilor euro – atlantice în Sud – Estul Europei, în spaţiul Mării Negre, precum şi în alte zone de...

Fundamentarea și Realizarea Veniturilor Bugetare la DGFPJ Iasi

Cap 1. Organizare şi funcţionalitate la DGFPJ IASI 1.1. Scurt istoric De la 1 ianuarie 2004,activitatile fiscale realizate de MFP au fost...

Căi de Perfecționare a Serviciilor Destinate Pieței Afacerilor din România

Capitolul 1. Caracterizarea principalelor categorii de servicii pentru întreprinderi Serviciile domină toate sectoarele economice, care devin...

Program de contabilitate primară într-un laborator de cofetărie

1 INTRODUCERE Gestiunea datelor a stat in atentia majoritatii utilizatorilor calculatoarelor inca de la incerputul folosirii acestora. La inceput...

Organizarea și Funcționarea Direcției Generale de Finanțe Publice Iași

CAPITOLUL I .FUNDAMENTAREA SI REALIZAREA VENITURILOR LA DIRECŢIA GENERALĂ A FINANTELOR PUBLICE”IAŞI” 1.1 SCURT ISTORIC Directia generala a...

Ai nevoie de altceva?