Extras din referat
I. Rolul și importanța întreprinderilor mici și mijlocii
IMM constituie cea mai răspândită formă organizatorică de afacere. Aceasta decurge din faptul că dezvoltarea sectorului dat asigură creșterea prosperității și a nivelului de trai a populației.
Astfel, aceste mici afaceri contribuie în mare măsură la realizarea unor obiective fundamentale ale economiei naționale.
În majoritatea țărilor dezvoltate IMM sunt în permanentă creștere datorită următorilor factori:
- Creșterea numărului șomerilor,
- Diversitatea și individualizarea cererii,
- Modificările în structura organizatorică a întreprinderilor mari,
- Reorientarea economiei în direcția diversității serviciilor,
- Mondializarea economiei naționale,
- Politica guvernelor occidentale în domeniul susținerii
Toți acești factori au contribuit la creșterea rolului și importanței IMM în economia țărilor dezvoltate, și anume la:
- Stimularea creșterii producției și economiei;
- Contribuția la crearea noilor locuri de muncă;
- Diversificarea produselor și serviciilor pe piață;
- Îmbunătățirea calității produselor și satisfacerea cererii consumatorilor;
- Autorealizarea diferitor persoane, asigurându-le libertatea economică;
- Creșterea bunăstării populației;
- Direcție investițională profitabilă și inițiată din sursele proprii;
- Ajustarea rapidă a sortimentului produselor și serviciilor la cererea pieței;
- Educarea spiritului de întreprinzător;
- Formarea clasei mijlocii de proprietari, care ar asigura stabilitatea în societate, etc.ÎMM.
Deci, din cele spuse, IMM în primul rând, contribuie la ameliorarea situației economice și stimulează creșterea ei pe o cale relativ mai calmă, fără să provoace inflație. Această creștere aduce implicit venituri statului (prin sistemul de impozitare), care pot fi repartizate ulterior celorlalți membri ai societății.
De asemenea un aport esențial aduc IMM la diversitatea produselor și serviciilor, creșterea calității lor și ca rezultat este satisfăcută cererea consumatorilor. Dispunând de resurse materiale și financiare reduse, IMM n-au posibilitatea de a produce bunuri omogene în cantități mari, de aceea pentru a reuși folosesc locurile libere de pe piață sau creează noi piețe de tip nișă, propunând o gamă variată de produse ce ar corespunde gusturilor și exigenților diferitor grupuri de consumatori. În prezent, pe plan mondial se observă o tendință de refuz de la producția în masă și serie mare în favoarea seriei mici sau a producției la comandă. În SUA, Germania, Italia, Franța, Japonia aproximativ 80% din volumul producției fabricate se realizează
în cantități de la 50 până la 300 de unități. Cererea dată poate fi satisfăcută numai de IMM, întrucât la întreprinderea mare fabricarea în cantități mici ar duce la costuri înalte.
În ceea ce privește îmbunătățirea calității, dacă până nu demult decizia de procurare a unui sau a altui bun era condiționată, în mare măsură, de preț, în prezent rolul decisiv în alegerea dată îi revine calității, de aceea pentru a reuși pe piața competițională IMM își concentrează eforturile, în primul rând, asupra îmbunătățirii calității.
O contribuție deosebită sectorul IMM o are în ocuparea forței de muncă, îndeosebi în țările cu economia de piață dezvoltată. Așa, anual în SUA trei din cele patru locuri de muncă nou create sunt din sectorul IMM. În acest mod IMM contribuie la asigurarea mijloacelor de existență pentru milioane de americani și europeni, iar statul acumulează în bugetul național prin intermediul sistemului de impozitare miliarde de dolari și euro.
Bibliografie
1. www.referatele.com
2. www.referat.ro
3. www.mediafax.ro
4. Cursdeguvernare.ro
5. www.infogold.ro
6. www.scritub.com
Preview document
Conținut arhivă zip
- IMM - definitie si caracteristici.docx