Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3450
Mărime: 35.42KB (arhivat)
Publicat de: Clara Morar
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iordache Emil

Extras din referat

1. Cercetare calitativa

Determinarea intentiilor de cumparare a unei asigurari auto

1. Scopul cercetarii

Detinerea si conducerea unui autoturism implica asumarea anumitor riscuri. Acestea apar cel mai frecvent in circulatie si pot consta in: avarierea autoturismului propriu, avarierea altui autoturism, avarierea sau distrugerea unor bunuri, accidentarea personala sau a altor persoane din autoturism si accidentarea unor persoane dintr-un vehicul implicat in accident sau a unui pieton. Autoturismul propriu poate fi avariat sau distrus si pe timpul stationarii in garaj, in parcare, de catre fortele naturii sau poate fi obiectul unui furt.

Toate aceste evenimente pot afecta bugetul unei persoane si se poate ajunge in situatia de a nu putea folosi autoturismul un timp indelungat, din cauza costurilor ridicate ale unei reparatii. Cei aflati in asemenea situatii nedorite isi vor da seama ca o asigurare auto ar fi salvatoare.

Tinand cont de toate aceste aspecte, aceasta cercetare isi propune identificarea intentiilor de cumparare a unei asigurari auto de catre persoanele care nu au acest tip de asigurare.

2. Obiectivele cercetarii

- Determinarea cauzelor care pot influenta decizia de incheiere a unei asigurari auto;

- Identificarea momentului in care s-a realizat incheierea asigurarii auto ( o data cu achizitionarea masinii sau dupa);

- Gradul de cunoastere a respondentilor a tipurilor de asigurari auto;

- Influentele pe care le pot avea plata asigurarii auto obligatorii asupra achizitionarii unei asigurari suplimentare;

- Modul de actiune al mijloacelor de informare asupra deciziei de cumparare;

- Identificarea companiilor de asigurari auto existente pe piata;

- Influenta venitului asupra incheierii unei asigurari auto;

- Influenta varstei asupra incheierii unei asigurari auto;

- Determinarea gradului de perceptie al riscului in cazul neincheierii unei asigurari auto;

3. Populatia investigata

Unitatea de observare coincide cu unitatea de sondaj, aceasta fiind individul care are urmatoarele caracteristici:

- varsta peste 18 ani

- detinatorul unui autoturism

- care nu are incheiata o asigurare auto, alta decat cea obligatorie

- venituri medii si mari

4. Esantionarea

Esantionul va fi de dimensiuni mici, de tip neprobabilist, adica persoanele nu vor fi alese aleator, ci dupa anumite criterii: varsta peste 18 ani, detinatorul unui autoturism, care nu are incheiata o asigurare auto, alta decat cea obligatorie, cu venituri medii si mari.Va fi aleasa o esantionare traditionala, care presupune selectarea intregului esantion inainte de culegerea datelor. Totodata, va fi aleasa o esantionare fara revenire, care impune ca persoanele care au fost selectate o data sa fie excluse ulterior din cadrul de esantionare.

Dimensiunea esantionului nu va fi stabilita pe baze statistice, ci in mod aleator, pe baza experientei cercetatorului. Intrucat alegerea metodei de culegere a informatiilor va fi “focus-group”-ul si se vor organiza doua astfel de sedinte a cate 7 persoane participante la fiecare sedinta, rezulta ca dimensiunea esantionului va fi de 14 persoane.

Metoda de esantionare aleasa va fi metoda bulgarelui de zapada, care implica identificarea, de catre cercetator, pe baza unor rationamente specifice, a unui numar de respondenti care vor fi intervievati, si care, la randul lor, vor indica alti respondenti cercetatorului, care vor face la randul lor obiectul cercetarii.

Stabilirea esantionului (selectarea persoanelor) se va face pe baza unui chestionar de selectie care va fi prezentat in finalul cercetarii calitative. Cu ajutorul acestui chestionar de selectie se vor alege acele persoane care sa aiba caracteristicile dorite de cercetator si care vor participa la “focus-group”. La finalul acestui chestionar de selectie vor fi mentionate data, ora si locul de desfasurare al discutiei, precum si durata acesteia. Noi ne propunem ca durata fiecarei discutii de grup sa fie de aproximativ 2 ore.

Asadar, se vor realiza doua discutii focalizate de grup, a cate 7 persoane, care vor fi asezate la o masa rotunda, cat mai confortabil. Amenajarea locului de desfasurare a “focus-group”-ului trebuie sa fie cat mai simplista, pentru a crea o atmosfera relaxanta. Foarte importanta este si pregatirea si verificarea aparaturii de inregistrare si a dispozitivelor mecanice care urmeaza a fi utilizate pe parcursul discutiilor. Moderatorul trebuie sa directioneze discutia de grup intr-un anumit sens, sa incurajeze interactiunea de grup. Intreaga discutie se va desfasura pe baza coordonatelor inscrise in ghidul de conversatie, care va fi prezentat la finalul cercetarii calitative, alaturi de chestionarul de selectie. Acesta nu trebuie sa fie o insiruire de intrebari, ci va oferi puncte de reper pentru desfasurarea discutiei. Intrebarile inscrise in ghidul de conversatie vor fi formulate pe baza obiectivelor cercetarii.

Participantii la discutia focalizata de grup vor fi recompensati, prin intermediul unor cadouri, in valoare de 400.000 lei fiecare, ce vor consta in produse alimentare.

Bugetul cercetarii va fi calculat in felul urmator:

- motivarea participantilor: 400.000lei x 14 pers = 5.600.000

- remunerarea moderatorului: 800.000 lei/ora x 4 ore = 3.200.000

- costuri aferente tiparirii chestionarului de selectie, cumpararii casetelor necesare inregistrarii audio-video, tiparirii cartonaselor utilizate in cadrul tehnicilor specifice:

= 1.000.000 lei

Buget total: 5.600.000 + 3.200.000 + 1.000.000 = 9.800.000

Preview document

Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 1
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 2
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 3
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 4
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 5
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 6
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 7
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 8
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 9
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 10
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 11
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 12
Particularitati în Cazul Allianz-Țiriac - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Particularitati in Cazul Allianz-Tiriac.doc

Te-ar putea interesa și

Piața românească de asigurări - prezent și perspective

1. Asigurarile în România - prezent 1.1. Prezentare generala Piata asigurarilor din România este foarte concentrata, 60% din piata totala a...

Studiu comparativ privind asigurările de viață

CAP.1. ASPECTE TEORETICE SI ISTORICE ALE ASIGURĂRII 1.1.ORIGINEA ASIGURĂRILOR Începuturile asigurărilor isi au originea în cele mai vechi...

Prime în asigurare mixtă

I. Asigurarile – istoric si legislatie I.1 Scurtul istoric al asigurarilor Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai...

Sisteme moderne de asigurări

Capitolul 1. Structura sistemelor moderne de asigurări în economia de piaţă 1.1.Asigurarea – przentare generală Asigurarea propriu-zisă, în formă...

Asigurări Generale

Capitolul 1 CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND ASIGURĂRILE Ce este asigurarea? Care sunt unghiurile de vedere şi cum poate fi abordată? Ce condiţii...

Ai nevoie de altceva?