Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4570
Mărime: 34.70KB (arhivat)
Publicat de: Bianca Fărcaș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.superior. Zubic Aliona
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA FINANTE CATEDRA MANAGEMENT

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1.1 Analiza economico-financiară a activităţii desfăşurată de clienţii băncilor comerciale 3
  3. 1.2 Bonitatea agenţilor economici –element esenţial în fundamentarea deciziei de creditare 6
  4. 1.3 Analiza nefinanciară a clienţilor băncilor comerciale 9
  5. 1.4 Riscul în activitatea de creditare 10
  6. 1.5 Gajul propus 10
  7. 1.6 Documentele necesare anexate la cererea de credit 10
  8. 1.7 Cerinţele băncii către agenţii economici pentru acordarea creditelor 11
  9. Concluzie 11
  10. Bibliografie 11

Extras din referat

Tarifele la deservirea persoanelor juridice, întreprinzătorilor individuali în BC”Energbank” SA

Introducere

Clienţii băncilor comerciale pot fi persoanele fizice şi juridice indiferent de forma de proprietate şi organizare, rezidente sau nerezidente în Republica Moldova, care au conturi deschise la băncile comerciare din ţara noastră şi care derulează operaţiuni prin aceste conturi. Aceste categorii de persoane pot să beneficieze de credite bancare dacă îndeplinesc condiţiile legale de constituire şi organizare şi se încadrează în normele de creditare proprii fiecărei unităţi bancare.

1.1 Analiza economico-financiară a activităţii desfăşurată de clienţii băncilor comerciale

În vederea cunoaterii şi evaluării situaţiei economico-financiare, prezente şi de perspectivă a clienţilor, băncile comeriale analizează activitatea clienţilor lor pe baza următoarelor surse de informaţii:

a) informaţii obţinute de la clienţi: din cererea de deschidere a contului; din contractul de societate şi statutul societăţii; din bilanţurile contabile, contul de profit şi raportările contabile, bilanţele de verificare;

b) informaţii din evidenţele băncii privind: volumul total de credite aprobat si acordat, pe categorii de credite şi durate de rambursare; volumul de încasări şi plăţi lunare; incidente apărute în derularea operaţiunilor de plăţi fără numerar şi rambursării de credite, precum şi volumul şi frecvenţa acestora; serviciul datoriei;

c) informaţii din surse exterioare, care pot fi obţinute de la: Banca Naţională a Moldovei; Camera de Comerţ şi Industrie; Biroul Naţianal de Stastistică; alte bănci şi agenţi economici care au relaţii contactuale cu clienţii; mijloacele mass-media.

Analiza aspectelor economico-financiare urmăreşte stabilirea unui diagnostic al situaţiei economico-financiare,absolut necesar pentru luarea deciziei de creditare. Activitatea de analiza presupune următoarele aspecte:

- analiza bilanţului contabil;

- analiza veniturilor, cheltuielilor şi a contului de profit şi pierderi;

- analiza fluxurilor de fonduri ale perioadei expirate;

- analiza fluxului de lichidităţi pe perioada următoare.

Analiza bilanţului contabil are în vedere cele trei capitole ale activului şi pasivului împărţite pe trei nivele, astfel:

ACTIV PASIV

Nivelul I Active imobilizate Pasivele pe termen lung

Nivelul II Active realizabile Datorii curente cu scadenţă mai mică de 1 an

Nivelul III Trezoreria pozitivă Trezoreria negativă

Diferenţa dintre paivele pe termen lung şi activele imobilizate reprezintă fondul de rulment. Acesta poate fi pozitiv, atunci când pasivele pe termen lung finanţează activele imobilizate şi o parte din acivele realizabile, şi negativ, atunci când activele imobilizate nu sunt acoperite integral de pasivele pe termen lung.

Diferenţa dintre activele realizabile şi datoriile curente cu scadenţă mai mică de 1 an reprezintă necesarul de fond de rulment. Atunci când activele realizabile sunt superioare datoriilor curente cu scadenţă mai mică de un an se manifestă o insuficienţă de resurse, deci un necesar de fond de rulment (dacă există). În situaţia în care activele realizabile sunt mai mici decât datoriile curente cu scadenţă mai mică de 1 an, deci există un surplus de resurse atrase, vorbim de un necesar de fond de rulment negativ care arată inexistenţa creditelor bancare pe termen scurt.

Trezoreria netă reprezintă diferenţa dintre trezoreria pozitivă şi treoreria negativă. Dacă fondul de rulment este superior necesarului e fond de rulment avem o trezorerie netă pozitivă, situaţie în care nu sunt angajate credite pe termen scurt. În situaţia în care fondul de rulment este inferior necesarului de fond de rulment trezoreria netă este negativă, iar finanţarea activelor realizabile este asigurată prin credite bancare pe termen scurt.

În luarea deciziei de creditare trebuie să se acorde atenţie deosebită corelării fondului de rulment cu necesarul de fond de rulment.

Pentru realizarea unei analize cât mai exacte a bilanţului contabil, în practica bancară, se grupează conturile din bilanţa de verificare lunară, depusă de agenţii economici.

Analiza contului de profit şi pierdere permite desprinderea unor concluzii legate de nivelul performanţelor economice ale activităţii desfăşurate de un client al băncii într-o anumită perioadă de gestiune şi presupune următoarele nivele:

Nivelul Cheltuieli Venituri

I Exploatere Cheltuieli de exploatare Venituri din exploatare

II Financiar Cheluieli financiare Venituri financiare

III Excepţional Cheltuieli exceptionale Venituri exceptionale

IV Global Impozit pe profit -

I. Nivelul de exploatare.

Situaţia acestui nivel este reflectat de o serie de indicatori care permit determinarea performanţei clientului la nivelul activităţii de bază, respectiv activitatea de exploatare. În categoria acestor indicatori se includ:

1. Marja comercială. Reprezintă valoarea nou creată obţinută în sfera comerţului en gross şi en detail. Mc = vânzări de mărfuri – costul mărfurilor vândute.

2. Cifra de afaceri. Prezintă importanţa în caracterizarea mărimii societăţii şi a situaţiei economico-financiare a acestia. Ca = vânzări de mărfuri + producţia vândută.

3. Producţia exerciţiului. Reprezintă valoarea totală a bunurilor executate şi a serviciilor prestate într-o anumită perioadă vândute, păstrate în stoc sau utilizate drept active. Pe = producţia vândute + producţi stocată + producţia imobilizată.

4. Producţia exerciţiului + vânzări de mărfuri. Măsoară volumul global al activităţii unei societăţi într-o anumită perioadă. Acest indicator este important pentru determinarea ponderii elementelor din contul de rezultate faţă de întreaga activitate a clienţilor.

5. Marja industrială. Reprezintă valoarea nou creată obţinută din activitatea productivă, alta decât cea pur comercială. Mi = producţia exerciţiului –cheluieli variabile.

6. Valoarea adăugată. Acest indicator este foarte important pentru bancă deoarece permite măsurarea puterii economice a clientului ţi exprimă posibilitatea reală a acestuia de a plăti costul creditelor angajate. Va = marja comercială + marja industrială.

7. Excedentul brut din exploatare (insuficienţa brută a exploatării). Reprezintă rezultatul obşţinut de o societate din activitatea de exploatare, respectiv din activităţile sale curente. Ebe = valoarea adăugate + subvenţii din exploatare- (impozite şi vărsăminte asimilate + cheltuieli cu personalul)

Preview document

Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 1
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 2
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 3
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 4
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 5
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 6
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 7
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 8
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 9
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 10
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 11
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 12
Analiza Clientului Persoană Juridică pentru Acordarea de Credit - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Analiza Clientului Persoana Juridica pentru Acordarea de Credit.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul instituțiilor de credit

1. Principalele riscuri ce apar in activitatea institutiilor de credit Managementul riscului implica identificarea riscurilor financiare cheie si...

Creditarea Firmelor

1. Fundamentele creditării firmelor Sistemul financiar are ca funcţie esenţială asigurarea nevoilor de finanţare ale sectorului privat al...

BRD - Groupe Societe Generale

Istoric 1923 Se înfiinţează Societatea Naţională de Credit Industrial, ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social, Banca...

Gestiunea financiară a întreprinderii

In conditiile economiei de piata libera initiativa se manifesta in mod plenar. In mod concret, acest lucru inseamna: -toate activitatile economice...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Te-ar putea interesa și

Finanțarea unui proiect de investiții

INTRODUCERE În economia oricărei ţări investiţiile reprezintă fundamentul pentru dezvoltarea economico-socială. Prin investiţii se asigură...

Proiect economic realizat la B.R.D. - G.S.G. Roman

PARTEA I CAP 1. MEDIUL DESFASURARII ACTIVITATII UNEI BANCI – B.R.D. – G.S.G. 1.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii...

Practică la BCR (Banca Comercială Română)

Operatiuni de creditare bancara a agentilor economici 1. Categorii de produse tip credit pentru persoane fizice Banca poate acorda clientilor...

Managementul organizării și desfășurării activității de creditare la nivelul unei bănci

I N T R O D U C E R E Evoluţia actuală a României obligă la o atentă politică de măsurare a riscurilor provenite din activitatea de creditare,...

Studiu Monografic la Bancpost

CAPITOLUL 1 Prezentarea societǎţii bancare. Istoric şi evoluţie 1. Momentul istoric. Principalele etape şi evoluţia Bancpost este astăzi una...

Creditarea persoanelor juridice la Banc Post, Sucursala Reșita

CAPITOLUL I. NECESITATEA ŞI CONŢINUTUL REFORMEI SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. CONTEXTUL POLITIC ŞI ECONOMIC DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST...

Monografie tehnica operațiunilor bancare

In anul 1923 se infiinteaza prin lege Societatea Nationala pentru Credit Industrial ca institutie publica in care statul detinea 20%, BNR 30% iar...

Contabilitatea Creditelor Bancare Acordate Persoanelor Juridice

CAPITOLUL I SISTEMUL BANCAR ROMÂNESC BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ S.A. 1.1 IMPORTANŢA ŞI ROLUL SISTEMULUI BANCAR Sistemul bancar stă în centrul...

Ai nevoie de altceva?