Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5427
Mărime: 68.95KB (arhivat)
Publicat de: Marta Stolnicu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Apostoaie Marius
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Finanțe și bănci
Materie: Integrare Financiar-Monetară Europeană

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1. Evoluția sitemului bancar european 4
  3. Capitolul 2. Perspectivele pieței bancare unice 6
  4. Capitolul 3. Analiza comparativă dintre sistemul bancar european și cel american 8
  5. Concluzii 12
  6. Bibliografie și webografie 13

Extras din referat

Introducere

Sistemul bancar european a fost creat în conformitate cu Tratatul de la Maastricht și este format din Banca Centrală Europeana (BCE) și băncile centrale naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene. Importanța sa se denotă din atribuțiile pe care le îndeplinește, aplicând politici monetare adoptate de Consiliul guvernatorilor, derulând operațiunile valutare, deținând și administrând rezervele oficiale ale statelor din zona euro și promovând buna funcționare a sistemelor de plăți. Crearea sistemului bancar european se află în strânsă legătură cu crearea pieței unice, având la baza moneda unică euro și cele patru libertăți fundamentale: a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor. Intensificarea concurenței, armonizarea schemelor de garantare a depozitelor, libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor, dar și introducerea unor noi bănci în piața unică, au fost doar câțiva factori care au contribuit la formarea sistemului european și la o strânsă uniune monetară.

Avantajele adoptării monedei unice euro au dus la lărgirea zonei de operare în condiții mai eficiente, la o competiție mai acerbă și la îmbunătățirea calității serviciilor. Transparența sporită a piețelor financiare, insituirea unei supravegheri și a unor controale eficiente în sectorul financiar, creșterea rezistenței și stabilității sectorului financiar reprezintă unele din obiectivele și perspectivele pieței bancare unice.

Scopul acestui referat este de a identifica rolul sistemului bancar european și a pieței unice bancare în economia europeană, fapt surpins în primele două capitole. Studiul de caz are la bază comparația dintre sistemul bancar european și cel american, fiind astfel suprinse diferențele și asemănările între două mari economii. Comparația are ca punct de pornire cele două bănci centrale, Banca Centrală Europeană (BCE) și Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii (FED). Acestea vor fi caracterizate din punct de vedere a cadrului funcțional, a politicii monetare, a instoricului instituirii celor două bănci. Organizarea politică diferită a celor două uniuni are un impact semnificativ asupra modului de luare a deciziilor și de organizare a acestora în prezent.

De asemenea, vor fi evidențiate influențele politicilor adoptate de către cele două sisteme, dar și răspunsurile de politică monetară la criza financiară din 2007, la criza pandemică din anul 2019 și la războiul din prezent. Aceste răspunsuri sunt caracterizate de existența a două grafice, care arată influența crizelor asupra ratei produsului intern brut și asupra ratei inflației.

Capitolul 1. Evoluția sitemului bancar european

În primul rând, evoluția sistemului bancar european este strâns legată de factorul legislativ ce surprinde integrarea sistemului bancar. În acest sens, prima etapă în evoluția sistemului a început în anul 1957, când prin tratatul de la Roma piețele naționale s-au transformat în piața comună. A doua etapă s-a concretizat odată cu adoptarea Primei Directive Bancare în anul 1977, care se referea la armonizarea reglementărilor bancare prin coordonarea legilor și ale prevederilor legislative privind instituțiile de credit. Următoarea etapă corespunde procesului de definitivare a Pieței Interne între anii 1983 și 1992, iar ultima etapă evidențiază, bineînțeles, crearea monedei unice.

Până în anul 1980, sistemele bancare ale majorității țărilor erau restricționate de numeroase constrângeri, în special de cele care vizau controlul fluxurilor de capital, chiar dacă prin intermediul Directivei au fost eliminate restricțiile cu privire la organizarea și prestarea de servicii și activități bancare. Printre cele mai reprezentative restricții se enumeră: controlul rate dobânzii și a capitalului, restricții privind înființarea de sucursale în străinătate, introducerea băncilor noi pe piață, plafonarea creditelor, restricții în domeniul asigurărilor. Cele mai semnificative restricții s-au aplicat în țări precum Franța, Anglia, Italia, Spania, unde se practica controlul fluxurilor de capital, liberalizarea sa fiind aprobată doar în Germania, Olanda, Luxemburg și Marea Britanie. Plafonarea creditului s-a manifestat în Danemarca, Spania, iar intrarea noilor bănci pe piață a fost descurajată în țări precum Grecia sau Italia.

Evoluția sistemului bancar s-a datorat și restructurării sistemului bancar. Astfel, la sfârșitul anilor ’80, acest proces a avut loc în țările mici (Danemarca și Olanda), fapt ce a dus la crearea unor largi instituții naționale pregătite pentru competiție în cadrul unei piețe unice. Fuziunile și achizițiile au creat instituții și în Suedia și Finlanda, iar băncile din Marea Britanie au cunoscut acest flux la începutul anilor ’90. Totodată, extinderea țărilor membre ale Uniunii Europene în țări emergente, s-a produs datorită mai multor factori, precum: fostele colonii, frica de comunism, structura de producție.

În anul 1985, Consiliul Comunității a adoptat Actul Unic ca expresie a hotărârii țărilor membre ale Comunității Europene de a realiza procesul de integrare stabilit de Tratatul de la Roma în sensul realizării unui spațiu economic integrat pe baza a patru libertăți de circulație: a persoanelor, a produselor, a serviciilor și a capitalurilor. Obiectivul Actului Unic era de a deschide o nouă etapă a liberalizării în domeniul mișcării capitalurilor și schimburilor de servicii, ceea ce era realizat deja la acea dată în domeniul schimburilor de mărfuri.

Totodată, paralel cu ideile acestui act, se urmărea și crearea unei piețe unice la sfârșitul anului 1992, care să aducă în reconsiderare perspectivele în domeniu și care avea la bază libertatea de mișcare a capitalurilor, libera prestație a serviciilor financiare și bancare și armonizarea minimală a reglementărilor care se aplică activității bancare și financiare. Liberalizarea mișcărilor de capital este reglementată de Directiva Liberalizării Capitalului adoptată în anul 1988, însă această armonizare este frânată de caracteristicile naționale ale piețelor monetare, decurgând din nivelul inflației. Libera prestație a serviciilor financiare și bancare a fost reglementată de a doua directivă de coordonare bancară din anul 1989 care avea ca obiectiv instaurarea unei piețe unice în care băncile aveau dreptul de a furniza servicii fără a avea structuri organizatorice proprii în țara în care își au rezidența clienții și prin intermediul unor sucursale înființate de ea în mod liber. Această directivă are la bază principiul recunoașterii reciproce a autorizațiilor bancare și a legislației potrivit cărora statele membre renunță să impună propriile condiții de acces la activitatea bancară a sucursalelor unei bănci de pe teritoriul lor. Directiva stabilește operațiuni precum:

- Primirea depozitelor și a altor fonduri ce pot fi retrase de la public;

- Acordarea de credite ce include credite de consum, ipotecar, factoring, pentru tranzacțiile comerciale;

- Leasing financiar;

- Servicii de transfer a banilor;

- Operațiuni de anticipare (futures) și opțiuni, etc.

Bibliografie

1. Bălțatu, L., Impactul politicii industriale asupra pieței unice, Institutul Național de Cercetări Economice

2. Basno, C., Dardac, N., (2020), Integrare monetar-bancară europeană, Editura didactică și pedagogică, București

3. Ce este recunoașterea reciprocă?, disponibil ca PDF pe site-ul: https://ec.europa.eu

4. Dumitrescu, A.L., (2018), Uniunea Bancară și reforma sistemului financiar-bancar în UE

5. GDP Growth (annual %)-Euro area, disponibil pe site-ul https://data.worldbank.org

6. Isărescu, M., (2018), Uniunea Bancară: principii, provocări, perspective, Sibiu

7. Păstrarea și promovarea practicilor loiale în domeniul concurenței, disponibil pe site-ul oficial: www.european-union.europa.eu/index_ro

8. Perspectivele pieței bancare, disponibil pe site-ul: www.scrigroup.com

9. Stoica, O., (2022-2023), Integrarea financiar-monetară internațională, Editura Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Iași

10. Trichet, J.C., Banca Centrală Europeană, Eurosistemul, Sistemul European al băncilor centrale, (aprilie 2009), Frankfurt pe Main

11. U.S. GDP Growth Rate 1961-2022, disponibil pe site-ul:https://www.macrotrends.net

Preview document

Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 1
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 2
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 3
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 4
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 5
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 6
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 7
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 8
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 9
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 10
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 11
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 12
Sistemul bancar european în condițiile monedei unice. Perspectivele pieței unice europene - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Sistemul bancar european in conditiile monedei unice. Perspectivele pietei unice europene.docx

Te-ar putea interesa și

Etalonul monetar - tipuri de sisteme monetare

CAPITOLUL I MONEDA ŞI EVOLUŢIA SA. SCURT ISTORIC. Secţiunea 1. Moneda şi funcţiile ei 1.1.Noţiune Moneda a contribuit substanţial la...

Costul Finanțării în Leasing

CAPITOLUL I CONCEPTUL OPERAŢIUNILOR DE LEASING 1.1. Definiţia leasingului În ultimii ani, în ţara noastră, termenul de “leasing” a devenit din...

Cardul și plățile prin card

INTRODUCERE Lucrarea de față iși propune să analizeze aspectele relevante ale cardurilor bancare, instrumente de plată care sunt asimilate tot mai...

Piața Bancară Europeană în Condițiile Monedei Unice

I. Moneda euro şi impactul implementãrii sale 1.5. Actul Unic şi Tratatul de la Maastricht – instrumente premergãtoare uniunii economice şi...

Sistemul Bancar European

Capitolul 1 Apariţia şi evoluţia sitemului bancar European 1.1 Scurt istoric Prǎbuşirea sistemului monetar internaţional de la Bretton Woods...

Sistemul bancar european în condițiile monedei unice - perspectivele pieței bancare unice europene

Cap. 1 Sistemul bancar european – cadrul general Sistemul bancar european , inspirat din legea bancara franceza din 1984, asigura promovarea...

Sistemul bancar european în condițiile monedei unice

1. Principalele argumente ale integrării europene Legat de acest subiect, interesele, poziţiile, conceptele sunt împărţite, existând dispute şi...

Sistemul bancar european în condițiile monedei unice - perspectivele pieței bancare unice europene

1. Sistemul European al Bancilor Centrale Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) este format din: • Banca Centrală Europeană (BCE) şi •...

Ai nevoie de altceva?